Tartimalin Färskost

Färskost på franska

Av mjölk och grädde som värms upp och syras med bakteriekultur får man fram den lite gräddigare typ av färskost som ibland kallas cream cheese. Fromage à la crème är den franska benämningen och det var inte i USA, utan i Normandie, som man tror att den första tillverkningen började i mitten av 1800-talet.

Président Tartimalin är en frisk, krämig och lättarbetad färskost av klassisk cream cheese-typ. Den tillverkas i Frankrike och ingår i Président Proféssionel, som är en serie produkter särskilt utvecklade för det professionella köket. Färskosten kommer i praktisk 1 kg bytta och 5 kg hink och har en fetthalt på 18%.

Vi på Skånemejerier ser Président Tartimalin som en otroligt mångsidig ingrediens för det kalla såväl som det varma köket. Som inspiration har vi tagit fram en samling läckra recept på allt från spreads och soppor till sushi och sötsaker, men egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för allt gott man kan använda den här produkten till.

Spreads och kalla röror

Tartimalin (uttalas tarti’malä:n) är franska för ”lätt att bre” och har utvecklats med fokus på användning i smörgåsar och baguetter. I spreads och kalla röror kan Tartimalin Färskost binda samman andra ingredienser utan att bli lös i konsistensen. Färskosten fungerar också som en fuktbarriär, så att du undviker att våta ingredienser gör brödet kletigt.

Koka och gratinera

Eftersom Tartimalin Färskost är kokbar är den ett utmärkt sätt att ge smak och konsistens åt soppor och såser. Använd färskosten som läcker topping på gratänger och lasagne och på olika varianter av vit pizza och tarte flambée. Färskosten har en frisk och fyllig smak med en mild syrlighet som lyfter fram smakerna.

Bakverk och bakning

Cheesecakes är det första som många kommer att tänka på när de hör cream cheese. Färskostens friskhet är en perfekt brytning mot söta smaker och fungerar utmärkt att vispa till fluffig konsistens i olika toppingar. Prova även Tartimalin Färskost i brödbaket där den ger brödet en fin textur och bevarar fuktigheten.