Janssons Frestelse à la Lindahls

Många traditionella julrecept är baserade på vispgrädde eller majonnäs. Med Turkisk Yoghurt blir rätterna lite fettsnålare, samtidigt som yoghurten ger en härligt frisk smakbrytning. Prova vårt recept på Janssons frestelse!

Janssons Frestelse

4–12 portioner
Ingredienser
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
700 g skalad potatis
200 g skivad lök
100 g skivad purjolök
100 g ansjovisfilé inkl spad
1 dl grädde
Smör till stekning

Gör så här:
Skär ansjovis i grova bitar. Spar spadet. Strimla potatisen och lägg den i rikligt med vatten. Rör om någon gång. Ta upp potatisen efter 5-10 min, låt rinna av ordentligt och blanda med den skivade löken och purjon.

Värm lite smör i en djup teflonpanna och fräs potatisblandningen på medelvarm spisplatta. Potatisen ska bli glansig, men inte ta färg. Får inte allt plats i en panna, häller du den frästa potatisen i en gryta.

När allt är stekt tillsättes alla övriga ingredienser. Låt koka upp under svag värme och jämn omrörning. När potatisen är mjuk hälls blandningen i en ugnssäker form.

Grädda frestelsen i 175º ca 30 minuter.