Mer D-vitamin

D-vitamin har en rad viktiga funktioner för vår hälsa. Vi kan få i oss vitaminet på två sätt: dels via maten (till exempel fet fisk), dels genom att vitamin D bildas i huden när vi är ute i solen. I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras och därför behövs tillskott via kosten.

Sedan tidigare är det i Sverige lagstadgat att mini-, lätt- och mellanmjölk, margarin och matfettsblandningar ska berikas med D-vitamin. Enligt ett lagförslag från Livsmedelsverket ska berikningsnivån i mjölk ökas till 1 µg per 100 g, jämfört med nuvarande nivå 0,45 µg per 100. Detta tycker vi på Skånemejerier är bra och vi har nu valt att höja D-vitaminberikningen på följande produkter i vårt sortiment: Minimjölk, Lättmjölk, Standardmjölk samt Naturell Fil och Yoghurt (även laktosfria varianter av dessa produkter).

Förändringen genomförs med start vecka 20.