Njutbar mjölk till kaffet

Mitt i centrala Malmö hittar vi ett litet krypin med det fyndiga namnet Njutbar. Här hittar vi också ägaren Alexander Näslund, som har varit med och testat vår  nya, uppdaterade version av Latte del Barista.

Vad är det som är nytt med nya Latte del Barista?

Nytt är att det är KRAV-märkt mjölkråvara och att fetthalten har höjts från 1,5% till 3%. Efterfrågan på ekologiska produkter fortsätter ju att öka, så en ekologisk kaffemjölk är en klockren satsning. Den högre fetthalten tycker jag ger ett mjukare och bättre skum och lyfter fram kaffets aromer bättre. Som tidigare är Latte del Barista högpastöriserad och det tror jag är en klok avvägning för att produkten ska fungera på den breda proffsmarknaden.

Vad är hemligheten bakom en riktigt bra cappuccino?

Till att börja med måste man naturligtvis ha ett bra kaffe. Till cappuccino väljer jag gärna en bönblandning med bra fyllighet och gärna lite toner av choklad. Brasilianska bönor som grund och sedan lite Centralamerika och Etiopien, så är man hemma. Sedan är det ingen tvekan om att espressomaskinen har stor betydelse. Ett bra ångtryck är A och O för både kaffet och skumningen av mjölken. Det är också viktigt att ångröret är väl rengjort och att mjölken inte blir varmare än max 70 grader.

Njutbar öppnade 2005, hur var kaffevanor utvecklats sedan dess?

Det som hände i Sverige under 00-talet var en verklig revolution. I slutet av 90- talet var det bara 10–15% som drack sitt kaffe med mjölk. Tio år senare användes nästan en tredjedel av all mjölk i Sverige till kaffe. Som en motreaktion till lattetrenden fick sedan brygg-och kokkaffe en ordentlig renässans under några år och med det ökade också den allmänna kvalitetsmedvetenheten kring kaffe. Idag upplever jag att vi har nått fram till ett ganska stabilt läge där både espresson och bryggkaffet har sina roller att fylla.