Kvarg

Kvarg är en proteinrik färskost som görs av skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och smaksätts med grädde. Produkten påminner om naturell yoghurt i smaken, men har en tjockare konsistens. Kvarg lämpar sig inte för kokning, men är en utmärkt ingrediens i till exempel bakning, desserter och kalla såser. Låt dig inspireras av våra recept!

Röror med kvarg

Dessa röror är goda att ha bakpotatis, i mackor eller som en dippa till grönt och annat gott!

KVARG MED STING
10 portioner

500 g Lindahls Kvarg, 9,2%
1 ½ tsk sambal oelek
2 ½ tsk italiensk salladskrydda

Rör samman ingredienserna. Smaka av och justera om det behövs mer styrka eller krydda.

KVARG MED ÖRTER OCH VITLÖK
10 portioner

500 g Lindahls Kvarg, 9,2%
2 klyftor vitlök
1 ½ tsk örtsalt

Rör samman ingredienserna. Smaka av och justera om det behövs mer styrka eller krydda.


smootieMättande smoothie

Ett gott och bra mellanmål.

10 portioner

5 bananer
1 l frysta
1 l naturell yoghurt
1 ½ dl flytande honung
300 g Lindahls Kvarg, 9,2%

Lägg alla ingredienser i en mixer och till en krämig smoothie. Häll upp på glas.

 

 


Scones

Klassiska scones som är gott att servera med färskost och hallonsylt!

10 portioner

10 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
1 ½ msk bakpulver
125 g mjukt smör
650 g Lindahls Kvarg, 9,2%

Sätt ugnen på 225°. Blanda alla torra ingredienser. Blanda i smöret till en smulig deg. Rör till sist snabbt i kvarg. Forma till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 10 minuter.

 


Morotsoppa med kvargtopping

En kryddig soppa med frisk klick kvarg till!

10 portioner

500 g Lindahls Kvarg, 9,2%
2 ½ dl hackad gräslök
salt
peppar
15 morötter
2 ½ gula lökar
3 ½ l vatten
5 tärningar grönsaksbuljong
2 ½ tsk kajennpeppar
2 ½ lime
2 ½ burk kokosmjölk (1l)

Blanda kvarg med gräslök. Smaka av med salt och peppar. Skala och skär morötter och lök i bitar. Koka upp vatten med buljong, kajennpeppar, morötter och lök. Låt puttra tills morötterna mjuknar. Riv i skal från lime och pressa i saften. Häll i kokosmjölk. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Servera med en klick örtkvarg och den hackad gräslöken.


Saftiga brytbröd

De här bullarna är goda frukostbullar eller till exempelvis en soppa.

Ca 24 bullar

5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 ½ msk ljus sirap
1 ½ tsk salt
250 g Lindahls Kvarg
3 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225°. Värm mjölken till fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med den varma mjölken. Häll i sirap, salt och kvar. Blanda mjöl till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Ta upp och knåda lätt. Dela till i 24 bitar. Rulla till bullar och lätt tätt i en långpanna. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda dem i ca 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut och pensla dem med vatten och lite matfett. Låt kallna och bryt sedan isär.