Ägg i det söta köket

Vi lät några erfarna kockar prova Lindahls äggprodukter och ta fram en samling enkla, goda recept för proffsköket.

Apelsincrêpes

10 portioner
Crêpes
2 ½ dl mjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
½ dl Lindahls Flytande helägg
100 g smält smör

Apelsinsås
100 g smör
1 dl socker
2 apelsin, rivet skal
4 dl apelsinjuice
4 msk konjak
4 msk Cointreau

Rör samman smeten och gör tunna crêpes. Smält smör och socker i en kastrull. Blanda i apelsinskal, konjak och Cointreau. Låt koka ihop. Ringla såsen över crêpesen. Flambera med Cointreau. Servera med en kula glass.

 


Mandeltårta med smörkräm

200 g sötmandel
1 ½ dl Lindahls Flytande äggvita
1 ½ dl socker
1 dl Lindahls Flytande äggula
1 dl vispgrädde
1 dl socker
175 g brynt osaltat smör
2 dl vispgrädde
färska bär
mandel

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandeln. Vispa vitor till hårt skum tillsammans med socker. Bred ut två lika stora bottnar på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i cirka 20 minuter i ugnen. Vänd upp och ner och ta bort pappret. Rör samman äggula, grädde, socker och brynt smör i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna. Vispa grädde och rör ner i smörkrämen. Bred ut lite kräm på första botten och lägg på den andra botten. Bred ut resten av krämen och toppa med bär och mandel.

 

 


Pinocchiotårta

10 portioner
200 g smör
2 dl socker
1 dl Lindahls Flytande äggulor
3 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
100 g nötter
1 dl äggvitor
3 dl socker
3 dl vispgrädde
2 msk socker
bär
hackade nötter

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper. Vispa smör och socker poröst. Rör i äggulorna. Blanda noga i mjöl och bakpulver. Rör därefter i mjölk och nötter. Bred ut smeten i formen. Vispa äggvitorna hårt tillsammans med hälften av sockret. Vänd i det sista sockret. Bred ut marängen ovanpå kaksmeten. Grädda kakan i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Lossa försiktigt från formen. Vispa grädde och socker. Toppa kakan med grädde, färska bär och hackade nötter.


Vallmo- och citronsockerkaka med citronkräm

10 portioner
Sockerkaka
1 dl Lindahls Flytande helägg
4 dl socker
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
250 g smält smör
2 tsk vaniljsocker
¾ dl crème fraiche
3 msk vallmofrön
2 citroner
ströbröd

Citronkräm
5 dl vispgrädde
¾ dl lemon curd
½ dl Lindahls Flytande äggula
färska bär

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda noga i mjöl och bakpulver. Rör i smör, vaniljsocker, crème fraiche och vallmofrö. Riv i citronskal. Häll smeten i en form som är smörad och bröad. Grädda kakan i cirka 35 minuter. Ta ut och låt svalna. Vispa grädde. Rör i lemon curd och äggulor. Skär upp kakan och servera med en klick citronkräm och färska bär.


Sabayonne

10 portioner
1 ½ dl Lindahls Flytande äggulor
200 g socker
4 dl Prosecco alt. en torr äpplecider
1 citron färska bär italienska skorpor

Vispa gulor tillsammans med socker, Prosecco och citron tills krämen tjocknar. Ringla krämen över bären och toppa med krossade skorpor.

 

 

 

 

 

 

 

 


Crème brûlée

10 portioner
2 vaniljstänger
6 dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl socker
1 ½ dl Lindahls Flytande äggula
råsocker
färska bär

Sätt ugnen på 150 grader. Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg också ner stängerna. Häll i grädde, mjölk och hälften av sockret. Låt koka upp så att sockret löser sig. Vispa gulor och resten av sockret poröst. Ta upp stängerna från mjölken. Rör ner gulan i den varma (ej kokande) mjölken. Fördela i formar. Grädda cirka 40 minuter i vattenbad. Ta ut och låt svalna. Före servering, strö över råsocker och bränn av.