Ännu fler bra mellanmål för äldre

När vi gav ut ”Mellanmål och desserter – En handbok för dig som jobbar i äldreomsorgen” blev det en större succé än vi hade vågat hoppats på. Många kunder har hört av sig och efterfrågat fler recept i samma anda – och sagt och gjort: här kommer de.

Den här gången har vi utgått från välkända favoriter som pannkakor, risgryngsgröt och sockerkaka – sådant som går utmärkt att köpa färdiga om du vill spara tid. Med dessa som bas har vi sedan skapat en samling goda och näringsriktiga mellanmål som är enkla att förbereda och snabba att servera.

Protein istället för socker
Precis som tidigare har vi tagit fram recepten i samarbete med Anne Hallbäck, specialistsjuksköterska med mångårig erfarenhet från äldreomsorgen. Hon fortsätter att understryka mellanmålens betydelse:

– De flesta äldre har en minskad aptit och därför behövs fler men mindre måltider, utspridda över dygnet, för att de äldre ska få i sig tillräckligt med energi och närings-ämnen. Livsmedelsverket rekommenderar sex måltider per dygn och att mellanmålen står för 30–40 % av näringsintaget.

– Att gå runt och stoppa i sig sötsaker hela dagarna är förstås inte bra, men för äldre människor är det särskilt viktigt att ha ett jämnt näringsintag under dagen. Man ska undvika mellanmål med för mycket socker och istället fylla på med mer proteiner, till exempel från mejeriprodukter.

ANNE HALLBÄCK är specialistsjuksköterska med mångårig erfarenhet från äldreboenden, hemtjänst och sjukhus. Sitt intresse för bra mat lagad från grunden har hon med sig sedan uppväxten på familjens gård i småländska Lenhovda.

Pannkaksfyllningar

Pannkakor med olika fyllningar och tillbehör kan bli till allt från ett enkelt litet mellanmål till ett rejält lunch- eller kvällsmål. Enklast är att använda färdiggräddade pannkakor från butiken, men godast blir det förstås om du gör dem själv.

8 portioner
Ingredienser
HALLON & VISPGRÄDDE
  • 5 dl Hjordnära vispgrädde
  • 300 g hallon
BANAN & CHOKLAD
  • 500 g Lindahls cottage cheese
  • 4 bananer, skivade
  • 2 ½ dl chokladsås
ÄPPLE & KANEL
  • 500 g Bistro färskost
  • 4 äpplen
  • 4 tsk kanel
TONFISK & COTTAGE CHEESE
  • 500 g Lindahls cottage cheese
  • 2 burkar tonfisk (185 g varav 150 g tonfisk)
  • 4 tsk örtsalt
  • persilja
LAX & PURJOLÖK
  • 500 g Bistro färskost
  • 200 g kallrökt lax
  • 4 dl Allerum Präst, finriven
  • 1 purjolök, strimlad
  • 4 tsk örtsalt
MOZZARELLA & TOMAT
  • 500 g Hjordnära crème fraiche
  • 4 x 125 g Galbani mozzarella, i bitar
  • 4 st tomater, hackade
  • basilika, strimlad
MOZZARELLA & SPENAT
  • 500 g Hjordnära crème fraiche
  • 4 x 125 g Galbani mozzarella, i bitar
  • 100 g färsk spenat, hackad
MORÖTTER & SWEET CHILI
  • 500 g Bistro färskost
  • 4 dl Allerum Präst, finriven
  • 1,5 dl sweet chili sås
  • 4 dl morötter, finrivna
  • chili, skivad
OST & SKINKA
  • 500 g Hjordnära crème fraiche
  • 4 dl Allerum Präst, finriven
  • 250 g rökt skinka, strimlad
  • 1 purjolök, strimlad

Topping till plättar

Enklast är att använda färdiggräddade plättar från butiken, men godast blir det förstås om du gör dem själv.

8 portioner
Ingredienser
BANAN OCH APELSIN
  • 5 dl Hjordnära vispgrädde
  • 2 bananer
  • 2 apelsiner
  • 2 ½ dl chokladsås
CHOKLAD & LIME
  • 5 dl Hjordnära vispgrädde
  • 3 dl riven choklad
  • 2 limefrukter
HALLON & NÖTTER
  • 5 dl Hjordnära vispgrädde
  • 300 g hallon
  • 2 dl hackade nötter
LAX & DILL
  • 500 g Bistro färskost
  • 200 g kallrökt lax
  • dill, hackad
SKINKA & MANGO
  • 500 g Hjordnära crème fraiche
  • 300 g rökt skinka, strimlad
  • 1 mango persilja, hackad
RÄKOR & DILL
  • 500 g Hjordnära crème fraiche
  • 300 g färdigskalade räkor
  • dill, hackad
KAVIAR & RÖDLÖK
  • 500 g Hjordnära crème fraiche
  • 160 g röd kaviar
  • 1 rödlök, finhackad
  • dill, hackad

Piffa till sockerkakan!

En doft av nybakad sockerkaka sprider snabbt en god stämning, men vill man spara tid går det förstås även bra att använda sig av köpekaka. Med en topping av frisk kvarg och färska bär blir sockerkakan en fröjd för ögat samtidigt som du lägger till en massa välbehövliga nyttigheter till mellanmålet.

8 portioner | 45 min
Ingredienser
SOCKERKAKA
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
JORDGUBBAR & GRÄDDE
  • 5 dl Hjordnära vispgrädde
  • 500 g jordgubbar
  • 1 dl råsocker
KIWI & BANAN
  • 5 dl Lindahls kvarg
  • 3 bananer, skivade
  • 5 st kiwi, skivade
  • 4 msk honung
LEMONCURD & CHOKLAD
  • 5 dl Lindahls kvarg
  • 5 dl lemoncurd
  • 3 dl choklad, riven
BANAN & CHOKLAD
  • 5 dl Lindahsl kvarg
  • 3 st bananer, skivade
  • 1 dl chokladsås
  • 2 dl nötter, hackade
HALLON & BLÅBÄR
  • 5 dl Hjordnära vispgrädde
  • 250 g hallon och blåbär
Så här gör du

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 ½ liter. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Blanda ner vaniljsocker och mjöl blandat med bakpulver och till sist mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet och i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Servera med valfri topping.

Gröt i micro

En skål med gröt är ett utmärkt mellanmål. Prova vårt superenkla recept på havregrynsgröt i mikrovågsugn och variera det med med olika toppingar.

8 portioner | 15 min
Ingredienser
Gröt
  • 1 l havregryn
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
Topping: 1 dl mjölk + valfri topping
  • 1 dl bär
  • 1 rivet äpple
  • 2 torkade fikon, hackade
  • ½ dl russin
  • ½ dl körsbärssylt
  • ½ dl plommonsylt
Så här gör du

Portionera upp en del havregryn och två delar vatten och salt i portionsskålar. Koka en skål åt gången i mikrovågsugn på full effekt i ca 1 minut. Servera med valfri topping.

Risgrynsmellanmål

Med färdigköpt gröt fixar du ihop våra mumsiga risgrynsmellanmål på nolltid.

8 portioner | 30 min
Ingredienser
ÄPPELRIS
  • Blanda 1 kg risgrynsgröt med 5 dl vispad Hjordnära vispgrädde och 5 äpplen i små bitar.
APELSINRIS
  • Blanda 1 kg risgrynsgröt med 5 dl vispad Hjordnära vispgrädde och 5 apelsiner i små bitar.
GRÖTKAKA
  • Blanda 1 kg färdig risgrynsgröt med 1 kg Lindahls kvarg. Smaksätt med 1 msk saffran. Grädda på 175 grader i 20 minuter. Servera med kall saftsås.

Festligt med dippa!

Krispiga grönsaker dippade i friska blandningar av yoghurt eller crème fraiche är både festligt och nyttigt. Välj grönsaker efter tillgång och säsong och gör gärna flera olika olika dippor så att alla kan hitta en favorit. Servera något gott att dricka till och ha en riktigt trevlig stund tillsammans!

8 portioner | 15 min
Ingredienser
GRÖN DIPPA
  • 2 dl Lindahls turkisk yoghurt
  • ½ rivet äpple
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa vitpeppar
ÄDELOSTDIPPA
  • 100 gram Skånemejerier ädelost
  • 2 dl Hjordnära crème fraiche
  • ½ dl hackade valnötter
  • 1 krm svartpeppar
PEPPRIG DIPPA
  • 3 dl Hjordnära crème fraiche
  • 2 tsk salladskrydda
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 ½ krm salt
  • 1 tsk honung
GREKISK DIPPA
  • 100 g Hjordnära crème fraiche
  • 150 g Santorina salladsost
  • 2 msk olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • ½ dl färsk grovhackad basilika
ORIENTDIPPA
  • ½ dl Hjordnära crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk sambal olek
  • 2 msk soja
  • saften av en lime