Årets Seniorkock tar vara på gästernas kokkonster

White Guide är först och främst känt för sina betygsguider som omfattar restauranger och caféer i alla nordiska länder. Men konceptet har breddats och numer tar man också ett grepp om offentliga kök: restauranger på förskolor, skolor och äldreboenden. 2013 lanserades White Guide Junior för att uppmärksamma Sveriges bästa skolkockar och sedan 2016 finns ett liknande tävlingsupplägg för äldreomsorgen: White Guide Senior. Målet är bland annat att ”höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel”.

 

Bohuslänningar på besök i Skåne

Som leverantör till många offentliga kök är Skånemejerier Storhushåll stolt sponsor till White Guide Junior och Senior och presentatör av tävlingskategorin Årets Seniorkock. Den senaste vinnaren, som utsågs i september 2017, heter Ingela Brännehed och kommer från restaurangen på Tubberödshus äldreboende på Tjörn. Utöver sitt arbete som kock och kökschef åker Ingela även runt och håller föreläsningar om mat för äldre och för ett tag sedan var hon och besökte Skåne och Skånemejerier tillsammans med ett par kollegor. På programmet stod bland annat matlagning tillsammans med kocken Brian Mårtensen och självklart fanns också vi från Skånemejerier på plats.

Vad är framgångsreceptet på Tubberödshus?

– Maten har en central plats i omvårdnaden hos oss. Vi tillagar all mat på plats i köket och det gör att det sprider sig härliga dofter i huset. Även för äldre är grönsaker en viktig del av kosten och vi serverar alltid en rejäl salladsbuffé till den varma maten. På lunchen håller vi också öppet för anhöriga och för äldre som inte bor hos oss och det ständiga flödet av gäster utifrån tycker jag är ett bra kvitto på vår kvalitet.

– Vi satsar mycket på delaktighet. Vi har regelbundna matråd där de äldre får bidra med sina önskemål innan jag lägger menyerna. Sedan finns alltid någon av oss med ute i matsalen. Vi ställer fram maten i karotter på borden, så att man enkelt kan börja med en mindre portion och sedan fylla på. Det har visat sig att om vi börjar med små portioner äter de äldre mer och det är önskvärt för att de ska få i sig all näring de behöver. Som en bonus minskar vi vårt matsvinn på det här sättet.

Matgästerna med och skapar matsedeln

White Guide betonar att tävlingarna Senior och Junior inte bara handlar om vem som serverar den godaste maten utan att det är helheten som avgör. Juryn bedömer ”smak och näring, men också måltidsmiljö, service, samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för de äldre matgästerna”. Tubberödshus har tidigare belönats med guld- och silvermedaljer i kategorin Årets Seniormåltid och när 2017 års utmärkelse för Årets Seniorkock gick till Ingela Brännehed löd motiveringen: ”För att du visar dina matgäster sann respekt och tar dig tid att lyssna till deras berättelser. Men också för att du tar till vara dessa erfarenheter, för att
sedan omsätta dem i gudomliga maträtter som väcker minnen och känslor till liv.”

Erfarenheter som blir gudomliga maträtter? Berätta!

– Vi är en liten verksamhet, för tillfället har vi 32 boende och med varje person som flyttar in sätter jag mig ner i lugn och ro för att prata om deras liv, vad de tycker om att göra och inte minst vad de tycker om att äta. Hela verksamheten på Tubberödshus bygger på en så kallad relationsmodell där vi utgår från individernas egna önskemål och drivkrafter och målet är att våra äldre verkligen ska känna sig som att de är hemma.

– Vi försöker att tillgodose alla våra boendes matpreferenser och därför erbjuder vi till exempel både smörgåsar, fil och flingor och bacon och ägg på vår frukostbuffé. Bland våra återkommande favoriter har vi också flera recept som våra boenden har bidragit med.

Ett exempel är en fantastisk sillinläggning som en herre vid namn Bertil hade med sig hemifrån. Det var en stor höjdpunkt för honom varje gång han fick vara med och lägga in sillen på sitt eget vis och nu har ”Bertils Sherrysill” blivit ett stående inslag på våra högtidsfiranden.