Baka med yoghurt

Yoghurt är den perfekta ingrediensen – både när du vill baka saftigt matbröd och oemotståndliga kakor. Lindahls gästkock Mattias Larsson älskar att utvecka recept med yoghurt. Den här gången har experimentlusten resulterat några riktigt goda bakverk!

Havrescones

3,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt (mindre om du använder saltat smör)
1 tsk strösocker
50 g osaltat smör, fintärnat
2 dl Turkisk yoghurt

Värm ugnen till 200°. Blanda alla torrvaror ordentligt. Tillsätt smöret och blanda ca 3 minuter. Tillsätt yoghurt och blanda i ytterligare 3 minuter, till en smidig och lätt kladdig deg. Forma till 4 jämnstora bullar och picka dom med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

 

 


Yoghurtmuffins med topping

75 g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk krossad kardemumma
1 dl Grekisk yoghurt

Glasyr
1,5 dl florsocker
0,25 dl Grekisk yoghurt

Smör och mjöl till formarna

Värm ugnen till 200°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjölet med bakpulvret, tillsätt kardemumma och rör ner blandningen i äggvispet till en jämn smet. Tillsätt smöret och yoghurten och rör om. Smöra och mjöla muffinsformar (om man använder engångsformar så behövs inte det). Fyll formarna till 2/3 och grädda i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna några minuter och stjälp sedan upp formarna. Vispa ihop florsocker och yoghurt till glasyren och häll över muffinsen.


Kanelknutar

ca 20 st

ca 11 dl vetemjöl
3 dl Turkisk yoghurt
1 dl strösocker
75 g smör, rumstemp
1 ägg
0,5 tsk salt
1 msk krossade
kardemummakärnor
30 g jäst

Till fyllning:
100 g smör, rumstemp
1,5 dl strösocker
1 msk mald kanel

1 ägg
pärlsocker

Blanda samtliga ingredienser i en degblandare och arbeta den på medelhastighet i 12 minuter.Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 1 timme beroende på inomhus-temperatur). Blanda ihop fyllningen. Arbeta degen på nytt i 2 minuter och kavla ut till en rektangel om ca 30×60 cm. Bred ut fyllningen och vik ihop degen på längden. Skär remsor om ca 2 cm. Skär 2 snitt, en cm från degens övre kant och rakt ner genom remsan så att du får som 3 ben. Fläta ”benen” och gör en knut. Lägg kanelknutarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 45 minuter. Pensla bullarna med lättvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 250°ca 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Yoghurtlimpa med hasselnötter

1 limpa
Terrinform (avlång sockerkaksform)

ca 4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1,5 tsk bikarbonat
1,5 dl russin
1,5 dl hasselnötter
1 tsk salt
6 dl Turkisk yoghurt
1 dl mörk sirap
Smör och mjöl till formen

Värm ugnen till 175°. Blanda samtliga torra ingredienser och tillsätt därefter yoghurt och sirap. Blanda alltsammans väl och fodra en terrinform med smör och lite mjöl. Häll ner smeten i formen och grädda i 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.


Kladdkaka med citrussallad

1 rund kakform med löstagbar botten

100 g smör
150 g mörk choklad
3 ägg
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl Grekisk yoghurt

Citrussallad:
1 apelsin
1 citron
1 grapefrukt
1 lime
2 msk brun farin
2 msk cognac (kan uteslutas)

Till servering:
2 dl Grekisk yoghurt
2 msk flytande honung

Värm ugnen till 220°. Smält smör och choklad i micro eller vattenbad. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjölet med bakpulvret. Vispa först ner smörchokladen i äggvispet och rör därefter ner mjölblandningen till en jämn smet. Blanda ner yoghurten. Smöra och mjöla en pajform, häll ner smeten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills ytan stelnat och fått lite färg. Låt kakan svalna. Skär ut filéer från citrusfrukterna och blanda med farin och cognac. Blanda yoghurt med honung och servera till kladdkakan och citrussalladen.