Bon appétit! Enkla rätter på franska.

Det franska köket förknippas ofta med tidskrävande metoder och svårfunna råvaror. Så behöver det inte alls vara. På bistron och brasseriet i Frankrike serveras ofta härligt enkel mat i form av smakrika soppor, sallader och baguetter. Låt dig inspireras av våra recept där den röda tråden är de klassiska franska kvalitetsostarna från Président. Och räkna med nöjda gäster, även om de råkar befinna sig i Partille istället för Paris.

Pärontarte med roquefort

2 portioner
Ingredienser
  • 100 g smördeg
  • 2 mogna päron
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • 75 g Président Roquefort
  • pistagenötter
Så här gör du

Sätt ugnen på 200° C. Kavla ut smördeg. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Skär päron i skivor och lägg på degen. Lägg marmeladen i en kopp och smält den i micron. Pensla marmeladen på päronen. Smula över roquefort. Strö över pistagenötter. Ställ in i ugnen i 10 minuter. Servera med en grönsallad.

Endiver Roquefort

2 portioner
Ingredienser
  • 75 g Président Roquefort
  • 1 endive
  • 2 mogna päron
  • valnötter
  • blandad grönsallad
Vinägrett
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk vit balsamico
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Plocka loss bladen från endiven och lägg på en tallrik tillsammans med sallad. Skär päronen i bitar och lägg på. Smula över roquefort. Strö över valnötter. Rör ihop vinägrett och ringla över. Krydda med peppar. Servera gärna tillsammans med bröd.

Två gånger toast

2 portioner
Ingredienser
Toast Chèvre
  • 2 skivor rustikt bröd
  • 2 msk smör
  • 75 g Président Chèvre
  • 2 tsk honung
  • ½ röd lök
  • ruccola
Toast Brie
  • 2 skivor bröd
  • 2 msk smör
  • 4 soltorkade tomater
  • babyspenat
  • 90 g Président Brie
  • 1 tsk balsamico kräm
Så här gör du

Toast Chèvre
Sätt ugnen på 200° C. Bred smör på brödet. Skär chèvre och lök i skivor och lägg på. Gratinera i ugnen tills osten börjar smälta. Ringla över honung. Toppa med ruccola och lite peppar.

Toast Brie
Sätt ugnen på 200° C. Bred smör på brödet. Lägg på soltorkade tomater och spenat. Skär brie i skivor och lägg på. Gratinera i ugnen tills osten börjar smälta. Ta ut och ringla över balsamico.

Gratinerad Camembert

2 portioner
Ingredienser
  • 125 g Président Camembert
  • 2 msk honung
  • blandade nötter
Så här gör du

Sätt ugnen på 225° C. Lägg camembert på en plåt. Toppa med nötter och ringla över honung. Gratinera osten i cirka 10 minuter i ugnen. Servera med bröd och sallad.

Tartelette

4 portioner
Ingredienser
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl dinkelmjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
Fyllning
  • 3 dl crème fraîche
  • 3 ägg
  • ½ tsk rosmarin
  • ½ purjolök
  • 100 g spenat
  • 2 schalottenlök
  • 150 g Président Brie
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Sätt ugnen på 200° C. Häll mjöl i en mixer. Skär smör i mindre bitar och lägg i. Häll i vatten. Mixa samman till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i ugnen cirka 30 minuter. Rör samman crème fraîche och ägg. Häll i rosmarin och krydda med salt och peppar. Lägg spenat och skivad schalottenlök i pajskalet. Häll på äggstanning. Strö över purjolök. Skär brie i bitar och lägg i. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut och strö över färsk rosmarin.

Baguette med ugnsrostade vindruvor

2 portioner
Ingredienser
  • 24 gröna druvor
  • 6 skivor baguette
  • 3 msk olivolja
  • 75 g Président Roquefort
  • honung
Så här gör du

Sätt ugnen på 100° C. Dela druvorna och lägg på en plåt. Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter eller tills de har torkat till något. Höj värmen i ugnen till 200° C. Pensla brödet med olja. Lägg det på en plåt och rosta det ett par minuter i ugnen så att det får färg. Smula över roquefort. Toppa med druvor och ringla över lite honung.

Baguette med Vacherol

2 portioner
Ingredienser
  • 1 baguette
  • 3 msk smör
  • 180 g Président Vacherol
  • 3 msk havtornsmarmelad
  • blandad sallad
Så här gör du

Dela baguetten i två bitar och sedan på hälften. Bred smör på brödet. Skär vacherol i skivor och lägg på brödet tillsammans med sallad. Toppa med havtornsmarmelad. Lägg ihop baguetterna och servera.

Variation på löksoppa

2 portioner
Ingredienser
  • 4 rödlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • ½ msk socker
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 tsk timjan
  • 2 skivor bröd
  • 100 g riven Président Emmental
Så här gör du

Skär löken i skivor. Värm oljan i en kastrull och bryn löken lätt. Pressa i vitlök. Stör över socker och låt karamellisera löken. Häll i vatten, buljong och timjan. Låt puttra ett par minuter. Sätt på grillen i ugnen. Dela bröden i halvor. Toppa skivorna med riven emmental. Lägg brödet i soppskålarna och gratinera till en fin gyllenbrun färg.

Chevrésallad med grapefrukt

2 portioner
Ingredienser
  • 180 g Président Chèvre
  • 1 röd grapefrukt
  • 200 g sparris
  • 1/2 rödlök
  • blandad sallad
  • rostade solrosfrön
  • rostade pumpafrön
Vinägrett
  • 2 msk olja
  • 4 msk vinäger
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Lägg sallad på en tallrik. Skär bort skalet från grapefrukten och skär ut filéerna. Lägg grapefrukten på tallriken. Skär chèvre i bitar. Dela sparris i bitar och lägg på tillsammans med ost. Skär lök i strimlor och strö över. Blanda ihop vinägretten och ringla över.