Bra mellanmål för äldre

Mellanmål och desserter är viktiga för att våra äldre ska få i sig tillräckligt med energi. Tillsammans med specialistsjuksköterskan Anne Hallbäck från Norrtälje har vi tagit fram en samling recept som är näringsriktiga, snabbfixade – och goda förstås.

Varför är mellanmålen så viktiga?
De flesta äldre har minskad aptit och många riskerar att bli undernärda. Med fler måltider, utspridda över dygnet, blir det lättare att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen. Livsmedelsverket rekommenderar sex måltider per dygn och att mellanmålen står för 30–40 % av näringsintaget.

Hur gör man ett bra mellanmål?
Det kan vara väldigt enkelt. Några få ingredienser kan bli till ett härligt mellanmål. Genom att använda naturligt näringsrika råvaror behöver man heller inte lägga till några separata energitillskott. Jag tror att det finns ett stort värde för de äldre i att veta att det faktiskt är riktig mat som de får.

Hur ska personalen hinna?
Jag har själv arbetat med äldre och vet hur stressigt det kan vara. Maten är bara en del av allt som ska hinnas med. För att få bra rutiner kring mellanmålen är det viktigt att de ansvariga planerar inköpen och ser till att det finns tips och enkla recept som hjälp för personalen.

Vilken är din bästa mejeriprodukt?
Smaksatt lättkvarg har ju blivit väldigt populärt, men för matlagning är den naturella kvargen, med högre fetthalt, ett riktigt guldkorn. Den passar i allt från kalla röror till bakning och desserter, och så är den naturligt rik på protein.

Har du något tips till vårdpersonalen?
Mat för äldre handlar om mycket mer än att bara tillgodose näringsbehov. Minst lika viktig är den sociala samvaron kring måltiderna. Låt de äldre bli delaktiga: berätta vilka nyttigheter som finns i mellanmålen och låt dem välja ut sina personliga favoriter. Låt maten bli något roligt!

Mättande mjölkdrinkar

1 portion
Ingredienser
Äppelmosdryck
  • 1 dl Hjordnära Mjölk 3%
  • 1 dl äppelmos
  • Kanel
Plommondryck
  • 1 dl Hjordnära Mjölk 3%
  • 1 dl plommondryck
  • Kardemumma
Lingondryck
  • 1 dl Hjordnära Mjölk 3%
  • 1 dl lingonsylt
  • Kanel
Så här gör du

Äpplemosdryck
Blanda mjölk och mos. Toppa med kanel.

Plommondryck
Blanda mjölk och dryck. Toppa med kardemumma.

Lingondryck
Blanda mjölk och sylt. Toppa med kanel.

Varma mackor

1 portion | 20 min
Ingredienser
Tacofrestelse
  • 1 skiva vitt bröd
  • 1 skiva ananas
  • 1 dl Lindhals Kvarg 9,2%
  • ½ dl majonnäs
  • 1 tsk tacokrydda
  • ½ dl riven Allerum Prästost
  • Tomat
  • Grönt
Baconmacka
  • 1 skiva vitt bröd
  • 2 skivor Allerum Prästost
  • Skånemejerier smör (till stekning)
  • 2 skivor bacon
  • 2 skivor lök
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 tsk riven pepparrot
  • Tomat
  • Grönt
Så här gör du

Tacofrestelse
Sätt ugnen på 225 grader. Skär gärna brödskivan på sniskan till två trekanter. Lägg på en halv ananasskiva på varje brödhalva. Blanda kvarg, majonnäs och tacokrydda och ost till en röra. Lägg röran på brödskivorna. Sätt in dem i ugnen i cirka 10 minuter. Mackan är färdig när den är lite brun på toppen. Toppa med tomat och grönt.

Baconmacka
Stek brödskivan i smör. Skär gärna skivan på sniskan till två trekanter. Lägg på en ostskiva på varje brödhalva. Stek baconskivorna och löken. Lägg bacon och lök på brödskivorna. Blanda kvarg och pepparrot till en kräm. Lägg en klick kräm på toppen av mackorna. Servera mackan tillsammans med tomater och grönt.

Macka med tonfiskröra

1 portion | 10 min
Ingredienser
  • 1 skiva vitt bröd som skärs i två trekanter
  • ½ dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • ½ dl tonfisk
  • ½ kryddmått grovmalen svartpeppar
  • ½ kryddmått salt
  • Dill
  • Citron

Macka med skinkröra

1 portion | 10 min
Ingredienser
  • 1 skiva vitt bröd som skärs i två trekanter
  • ½ dl Lindahls Turkisk yoghurt
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • ½ dl hackad smörgåsskinka
  • ½ dl krossad ananas

Efterätter med kvarg

1 portion | 20 min
Ingredienser
Hallondröm
  • 2 digestivkex
  • 20 g Skånemejerier smör, smält
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • ½ dl hallon
  • 1 tsk rörsocker
Kvargfrestelse
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 dl bär (hallon och blåbär eller bara blåbärssylt)
  • 1 msk honung
  • Lägg kvargen i en skål. Häll över bär och avsluta med att ringla honung över.
Så här gör du

Halllondröm
Smält smöret och låt svalna. Smula sönder digestivekexen och blanda med smöret. Häll smulet i ett glas. Lägg i kvargen och toppa med hallon. Strö över rörsocker.

Kvargfrestelse
Lägg kvargen i en skål. Häll över bär och avsluta med att ringla honung över.

Superenkelt mellanmål

1 portion | 5 min
Ingredienser
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2% och…
  • 1 msk jordgubbssylt eller…
  • 1 tsk vaniljsocker eller…
  • 1 tsk kakao och 1 tsk rörsocker eller…
  • 1 tsk lakritspulver och 1 tsk florsocker eller…
  • 1 tsk Oboy-pulver eller…
  • 1 tsk snabbkaffe och 1 tsk rörsocker
Så här gör du

Blanda och toppa eventuellt med kex, bär och vispgrädde.

Tårtor med kvarg

10 portioner
Ingredienser
Cheesecake på peppearkaka och lingonsylt
  • 150 g Skånemejerier Smör
  • 300 g pepparkakor
  • 7 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 3 dl lingonsylt
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk kanel
  • Citronmeliss
Citronmarängpaj
  • 2 färdiga marängbottnar
  • 1 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 dl lemoncurd
  • ½ dl florsocker
  • 1 tsk snabbkaffe (pulver)
  • Citronmeliss
  • Jordgubbar
Så här gör du

Cheesecake på peppearkaka och lingonsylt
Använd en springform med diametern 30 cm. Smält smöret och låt svalna. Smula sönder pepparkakorna och blanda med det smälta smöret. Lägg smulet i en rund form med avtagbara kanter. Blanda kvarg och lingonsylt. Lägg blandningen ovanpå pepparkakssmulet. Ställ formen i frysen i minst 4 timmar. Blanda rörsocker och kanel och strö över cheesecaken innan servering. Dekorera med gröna blad.

Citronmarängpaj
Vispa ihop kvarg, lemoncurd och florsocker till en massa. Bred massan mellan marängbottnarna. Toppa med kaffepulver, citronmelissblad och jordgubbar.

Något litet extra

1 portion | 5 min
Ingredienser
Kaffe + grädde
  • 1 dl Hjordnära Vispgrädde
  • ½ tsk snabbkaffe, pulver
  • 2 msk vispad Hjordnära Vispgrädde
  • Choklad, riven
Vanilj + grädde
  • 1 dl Hjordnära Vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vispad Hjordnära Vispgrädde
  • Bär
Oboy + grädde
  • 1 dl Hjordnära Vispgrädde
  • 1 tsk Oboy-pulver
  • 2 msk vispad Hjordnära Vispgrädde
  • Kardemumma
Så här gör du

Kaffe + grädde
Blanda grädde och kaffepulver. Toppa med vispgrädde och riven choklad.

Vanilj + grädde
Blanda grädde och vaniljsocker. Toppa med vispgrädde och bär.

Oboy + grädde
Blanda grädde och Oboy-pulver. Toppa med vispgrädde och kardemumma.