Buon appetito! Enkla rätter på italienska.

I Italien vet man hur man njuter av livet. Och det behöver inte innebära en fyrarätters middag på lyxkrogen. På tratterior från norr till söder bjuds enkla och läckra anrättningar – och ofta har de klassiska italienska ostarna en avgörande roll i recepten. Vad sägs om Panini med Taleggio, Portabello Gorgonzola eller Cheesecake Mascarpone? Låt dina gäster njuta av livet!

Panini med Taleggio

2 portioner
Ingredienser
  • 2 ciabatta
  • 2 msk smör
  • 6 skivor Galbani Taleggio
  • 1 1/2 päron
  • babyspenat
  • purjolök
  • peppar
Så här gör du

Dela brödet och bred på smör. Lägg på taleggio. Skär päron i skivor och lägg på. Toppa med babyspenat och strimlad purjolök. Krydda med peppar. Grilla paninin i ett grilljärn så att osten smälter.

Pasta Gorgonzola

2 portioner
Ingredienser
  • 400 g pasta
  • 1 squash
  • 2 msk olivolja
  • 120 g Galbani Gorgonzola
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • 4 salladslökar
  • salt
  • peppar
  • 2 msk rostade pinjenötter
Så här gör du

Koka pastan al dente. Skär squash i tunna skivor och stek dem i oljan. Krydda med salt och peppar. Häll grädden i en kastrull och låt bli varm. Smula i gorgonzola och låt den smälta. Pressa i saften från citronen. Smaka av såsen med salt och peppar. Skär salladslök i mindre bitar. Blanda pasta med squash, salladslök och sås. Strö över rostade pinjenötter och servera tillsammans med sallad.

Två gånger Mozzarellatoast

2 portioner
Ingredienser
Alternativ 1
  • 2 skivor prosciutto
  • 2 skivor bröd
  • 1 msk pesto
  • 3 små tomater
  • 125 g Galbani Mozzarella
Alternativ 2
  • ½ aubergine
  • ½ squash
  • ½ röd paprika
  • 2 skivor bröd
  • 1 msk olja
  • 2 msk smör
  • 125 g Galbani Mozzarella
  • basilika
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Alternativ 1
Sätt ugnen på 200° C. Lägg skinkan på bakplåtspapper. Torka den mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills den är krispig. Bred pesto på brödet. Skiva tomaterna och lägg på. Toppa med bitar av mozzarella. Gratinera mackorna i cirka 7 minuter. Bryt skinkan i bitar och lägg på toasten.

Alternativ 2
Sätt ugnen på 200° C. Skär grönsakerna i stavar och lägg på en plåt. Ringla över olja och blanda. Krydda med salt och peppar. Grilla grönsakerna mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Bred smör på brödet och lägg på grönsaker. Toppa med bitar av mozzarella. Gratinera mackorna i cirka 7 minuter. Toppa med färsk basilika.

Portabello Gorgonzola

2 portioner
Ingredienser
  • 4 portabello svampar
  • 80 g Galbani Gorgonzola
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • blandad grönsallad
  • tomat
  • cocktailkapris
  • soltorkade tomater
  • purjolök
  • balsamico
Så här gör du

Sätt ugnen på 200° C. Ta bort foten från svampen och lägg hattarna på en plåt. Dela gorgonzola i mindre bitar och fyll svamparna. Ställ in dem mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och strö över pinjenötter. Servera tillsammans sallad som blandas med tomater, cocktailkapris, soltorkade tomater och strimlad purjolök. Avsluta med att ringla balsamico över salladen.

Risoni Mozzarella

2 portioner
Ingredienser
  • 2 dl kokt risoni
  • 175 g grillad kyckling
  • 2 tomater
  • 1 dl gröna ärter
  • 1/4 purjolök
  • 100 g sparris
  • 125 g Galbani Mozzarella
  • blandad sallad
Vinägrett
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk vinäger
  • 1/2 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk citron saft
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Fördela sallad, risoni och kyckling på en tallrik. Skär tomat, purjolök och sparris i bitar. Lägg på tallriken tillsammans med ärtorna. Blanda hela salladen lätt. Bryt mozzarellan i bitar och lägg på salladen. Rör ihop vinägrett och ringla över.

Minipizza

6 portioner
Ingredienser
  • 25 g jäst
  • 3 ½ dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 9 dl mjöl
  • 2 dl tomatsås
  • 150 g Galbani Taleggio
  • 125 g Galbani Mozzarella
  • basilika
  • peppar
Så här gör du

Sätt ugnen på 275° C. Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Häll ner i bunken och rör ut jästen. Häll i olja och salt. Blanda i mjöl och jobba ihop till en smidig deg. Låt vila i 30 minuter. Dela degen i sex bitar och kavla ut tunt. Bred ut tomatsås. Lägg på taleggio och mozzarella. Lägg pizzorna på en plåt och grädda dem i cirka 5 minuter mitt i ugnen. Lägg på färsk basilika och krydda med peppar.

Cheesecake Mascarpone

8 bitar
Ingredienser
  • 50 g smör
  • 200 g digestivekex
  • 500 g Galbani Mascarpone
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 200 g mörk choklad
Så här gör du

Sätt ugnen på 175° C. Kör smör och kex i en mixer. Tryck ut smulorna i en form med avtagbara kanter. Blanda mascarpone med ägg och socker till en jämn smet. Häll hälften i formen. Smält chokladen och blanda i resten av smeten. Häll chokladsmeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 50 minuter. Ta ut och låt svalna. Servera cheesecaken kall och gärna tillsammans med färska jordgubbar.

Sallad Taleggio

2 portioner
Ingredienser
  • 100 g Galbani Taleggio
  • 4 färska fikon
  • valnötter
  • salladslök
  • blandad sallad
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk balsamico
  • 3 tsk honung
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Lägg salladen på ett fat. Dela fikonen och lägg dem snabbt på ett grilljärn. Skär taleggio i bitar och lägg på fatet. Skär lök i bitar och strö över tillsammans med valnötter. Rör ihop vinägretten och ringla över. Servera gärna tillsammans med grillat bröd.