Crème fraiche – mångsidig smakhöjare

På kontinenten har crème fraiche en lång historia, men till Sverige kom den först på 1980-talet. Liksom gräddfilen är crème fraichen en sorts syrad grädde, men med en högre fetthalt och lägre syra är crème fraichen en kokbar produkt som även lämpar sig i det varma köket. Skånemejerier Crème Fraiche 34% är gjord på svensk mjölk och kommer i praktisk 2 kg hink för det professionella köket.

Tomat- och serranocrème

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g Skånemejerier Crème Fraiche
  • 150 g schalottenlök, finhackad
  • 100 g soltorkade tomater semi dry, fint strimlade
  • 50 g Serranoskinka, fint strimlad
  • 1 dl persilja, finhackad
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser försiktigt och smaka av med salt och svartpeppar.

Avokado och limesås

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g Skånemejerier Crème Fraiche
  • 2 st avokado
  • 1,2 dl koriander
  • 1 st lime, zest och saft
  • 2 msk honung
  • salt och grovmalen svartpeppar
Så här gör du

Mixa alla ingredienser med en stavmixer och smaka av med salt och svartpeppar.

Creamy Lemon Garlic

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g Skånemejerier Crème Fraiche
  • 1,2 dl solrosfrö, rostade
  • 2 st lime, saft och zest
  • 1,2 dl olivolja
  • 2 msk pressad vitlök
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.

Dragon och limecrème

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g Skånemejerier Crème Fraiche
  • 1 msk starkt rökt paprikapulver
  • 2 msk dragon, finhackad
  • 1 dl schalottenlök, finhackad
  • 1 lime, zest och saft
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
Så här gör du

Vispa crème fraiche hårt. Blanda försiktigt ner de andra ingredienserna.

Gräslökscrème

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g Skånemejerier Crème Fraiche
  • 2 st citron, saft och zest
  • ca 1,5 dl gräslök, skuren
  • vitpeppar
Så här gör du

Vispa crème fraichen hårt (som tjockt vispad grädde). Blanda ner citronzest och saft tillsammans med gräslök. Smaka av med vitpeppar.

Senapssås

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g Skånemejerier Crème Fraiche
  • 2 msk chiliflakes
  • 1 msk chili, finhackad
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk dijonsenap stark
  • 1 tsk akaciahonung
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
Så här gör du

Mixa alla ingredienserna till en slät sås.

Pinjesås

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g Skånemejerier Crème Fraiche
  • 1,2 dl pinjenötter, rostade
  • 1 msk röd currypasta
  • 3 msk kokosflingor
  • 1 st lime, saft och zest
  • 1 msk vitökspasta
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk ingefära, riven
  • salt
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.