Dagens vegetariska

Man behöver inte vara vegetarian för att äta vegetariskt. Fler och fler väljer att variera sin kost med mer grönt och det gäller lika mycket i som utanför hemmen. Med fiberrika grönsaker och proteinrika mejerivaror fixar du enkelt ihop lunchrätter som är mättande och goda och dessutom går att räkna hem i kalkylen. Här är några smakrika förslag!

Rödbetsbiffar med chèvreröra

20 portioner
Ingredienser
Klyftpotatis
  • 2 kg potatis, skurna i klyftor
  • 200 g smör
  • salt och peppar
  • saften av 1 citron
Rödbetsbiffar
  • 3 kg rödbetor, kokta och skalade
  • 2 färska lökar, fint rivna
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 6 ägg
  • 8 msk majsstärkelse
  • 2 nypor malen spiskummin
  • salt och nymalen peppar
  • smör till stekning
Chèvreröra
  • 500 g chèvre
  • 1 l crème fraiche
  • 1 msk honung
  • 1 msk timjan, finhackad
Så här gör du

Klyftpotatis
Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Klicka över smör, salta och peppra. Baka potatisen i ca 40 min eller tills den fått fin färg och är genomstekt. Rör runt ett par gånger så att potatisen blir jämnt rostad. Pressa över lite citronsaft.

Rödbetsbiffar
Riv rödbetor grovt och blanda med lök, vitlök, ägg, majsstärkelse och kryddor. Forma till biffar och stek i smör i ett par min på varje sida.

Chèvreröra
Mosa osten och blanda med crème fraiche, honung och timjan. Servera rödbetsbiffarna med chèvrecrème och rostad potatis. Dekorera med ärtskott.

Näringsvärde per 100 g: Energi: kJ 597/kcal 143. Protein: 2,9 g. Kolhydrat: 10,7 g. Fett: 9,5 g

Sydfransk gryta med sambalyoghurt

20 portioner
Ingredienser
Gryta
  • 2 kg potatisar
  • 1 kg morötter
  • 6 fänkål
  • 4 vitlöksklyftor, finhackad
  • 2 purjolökar
  • 2 kuvert saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 kg körsbärstomater eller hela tomater på burk
  • ev ½ flaska torrt vitt matlagningsvin
  • 4 l grönsaksbuljong
  • 1 msk timjan, repad
  • nymalen svartpeppar
  • smör till stekning
Sambalyoghurt
  • 2 l matyoghurt
  • 4 msk sambal oelek
Så här gör du

Gryta
Skala, ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs vitlök och purjolök i smör. Tillsätt saffran och tomatpuré och fräs ytterligare en liten stund. Lägg i resterande grönsaker och häll eventuellt i vin och grönsaksbuljong. Låt grytan puttra sakta i ca 30 min eller tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar samt toppa med färsk timjan.

Sambalyoghurt
Blanda yoghurten med sambal oelek.

Näringsvärde per 100 g: Energi: kJ 206/kcal 50. Protein: 1,9 g. Kolhydrat: 5,6 g. Fett: 1,8 g.

Potatissoppa med morot och purjolök

20 portioner
Ingredienser
  • 2 kg mjölig potatis
  • 1 kg morötter
  • 4 purjolökar
  • 5 liter grönsaksbuljong
  • 750 g Ljuva ostcrème original
  • salt och nymalen peppar
Till servering
  • rågkrutonger
  • krasse eller pesto
  • crème fraiche
Så här gör du

Skala och skär potatis och morötter i bitar. Skölj purjolöken och skär i bitar. Lägg potatis och grönsaker i en gryta och fyll på med buljongen. Koka i ca 20 min. Kör soppan i mixern tillsammans med ostcrèmen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera soppan med rostade brödkrutonger och krasse eller pesto. En klick crème fraiche är också gott i.

Näringsvärde per 100 g: Energi: kJ 181/kcal 43. Protein: 1,4 g. Kolhydrat: 5,1 g. Fett: 1,4 g.

Pennegratäng med rostad paprika

20 portioner
Ingredienser
  • 4 gula lökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk smör
  • 1 ½ kg rostad paprika, i mindre bitar
  • 2 kg cocktailtomater eller hela tomater på burk
  • 5 dl grädde
  • 2 kg pasta t ex penne
  • 6 dl svarta oliver, urkärnade
  • 500 g Gratängost
  • 2 krukor basilika
  • salt och nymalen svartpeppar
Så här gör du

Sätt ugnen på 225°. Fräs lök och vitlök mjuk i smör tills den har fått lite färg. Tillsätt paprika och tomater, låt småkoka en stund. Häll i grädden och låt allt puttra ett par min. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten. Häll av i durkslag. Blanda pastan med såsen i ugnsformar. Strö över oliver och gratängost, gratinera i ugn i ca 10 min eller tills osten fått fin färg. Dekorera med basilikablad.

Näringsvärde per 100 g: Energi: kJ 658/kcal 158. Protein: 6 g. Kolhydrat: 20,7 g. Fett: 5,8 g.

Lasagne på Medelhavets gröna

20 portioner
Ingredienser
Tomatsås
  • 4 gula lökar, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 kg krossade tomater
  • 1 kg morötter, i tärningar
  • 1 kg zucchini, i tärningar
  • 2 krukor basilika, strimlad
  • 1–2 röd chili, finhackad
  • salt och nymalen peppar
  • ev lite socker
  • smör till stekning
Ostsås
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 l mjölk
  • 2 krm muskotnöt, riven
  • 500 g Ljuva ostcrème original
  • lasagne ca 30–40 lasagneplattor
  • 1 kg bladspenat, fryst
  • 250 g Gratängost
  • 300 g feta- eller chèvreost
Så här gör du

Tomatsås
Fräs lök och vitlök mjuk i smör. Tillsätt tomater, morötter, zucchini och låt puttra en stund. Tillsätt basilika och smaka av med chili, salt, peppar och ev lite socker. Tina spenaten och pressa ur vattnet.

Ostsås
Fräs smör och blanda med mjölet i en kastrull. Häll i mjölken och låt puttra. Krydda med muskot, salt och peppar. Rör i ostcrèmen.

Montering
Varva tomatsås, lasagneplattor, ostsås och spenat i bleck. Toppa med ett lager ostsås, lite spenat, feta- eller chèvreost och gratängost. Gratinera i ugn på 225° i ca 30 min. Servera med en god grönsallad.

Näringsvärde per 100 g: Energi: kJ 518/kcal 124. Protein: 5,5 g. Kolhydrat: 14,4 g. Fett: 4,1 g.

Dinkelrisotto med primörer och gremolata

10 portioner
Ingredienser
Risotto
  • 1 l hela dinkelkorn
  • 2–3 l grönsaksbuljong
  • 2 buntar grön sparris, skuren i bitar
  • 4 morötter, skalade och skurna i slantar
  • 2 färska lökar, i skivor
  • 100 g sockerärtor, strimlade
  • 250 g Ljuva ostcrème original
  • smör till stekning
  • 3 dl riven ost, Allerum Präst
Gremolata
  • 1 dl persilja, finhackad
  • finrivet skal av 1 tvättad citron
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • salt och nymalen peppar
Så här gör du

Risotto
Skölj dinkeln och häll den i en kastrull. Häll på grönsaksbuljongen så att det täcker och låt koka i 30 min. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull tillsätt dinkelkornen och häll på ytterligare några dl buljong. Låt puttra i cirka 10 min tills grönsakerna är lite mjuka och dinkeln är klar. Tillsätt ostcrèmen och rör till en krämig dinkelrisotto. Smaka av med salt och peppar.

Gremolata
Blanda ihop alla ingredienser. Servera risotton med gremolata och riven ost.

Näringsvärde per 100 g: Energi: kJ 526/kcal 125. Protein: 5,5 g. Kolhydrat: 13,7 g. Fett: 4,5 g.