En ost – två rätter

Vi på Skånemejerier Storhushåll är stolta att kunna erbjuda dig marknadens bredaste utbud av svensk och europeisk kvalitetsost. Många av ostarna är du nog välbekant med sedan tidigare, men har du tänkt på hur mycket gott du kan använda dem till? Här har vi valt ut nio av våra mest mångsidiga klassiker – från mild mozzarella till kraftig ädelost – och förvandlat var och en av dem till en sallad och en macka. Bra för både planeringen och ekonomin. Låt dig inspireras av smakkombinationer som parmesan med sparris och pinjenötter, cheddar med spickeskinka och äpple, prästost med päron och rosmarin – och experimentera gärna vidare själv. Lycka till!

Ädelostsallad med rostade vindruvor

5 portioner
Ingredienser
  • 1 kg vindruvor
  • mixad sallad
  • 1 st squash
  • 300 g Bistro Ädelost smulad
  • pistagenötter
  • torkade fikon
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • ¼ dl vit balsamico
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Lägg vindruvorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Lägg upp sallad på tallrikar. Hyvla squash tunt och lägg på tillsammans med ädelost, hackade pistagenötter och torkade fikon skurna i bitar. Rör ihop vinägretten och ringla över. Dekorera gärna med ätbara blommor.

Macka med ädelost och rödbetor

5 portioner
Ingredienser
  • 10 skivor surdegsbröd
  • smör
  • ruccola
  • 5 st kokta rödbetor
  • 200 g Bistro Ädelost smulad
  • valnötter
  • honung
  • peppar
Så här gör du

Rosta brödet och bre på smör. Lägg på ruccola. Skär rödbetor i bitar och lägg på tillsammans med ädelost. Strö över nötter, ringla över honung och avsluta med att dra ett par varv med pepparkvarnen.

Grillad sparris med Parmesan

5 portioner
Ingredienser
  • 30 st sparrisar
  • mixad sallad
  • 20 st cocktailtomater
  • 12 st rädisor
  • rostade pinjenötter
  • 250 g Zanetti Parmigiano Reggiano Flakes
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • ¼ dl vitvinsvinäger
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Grilla sparrisen. Lägg upp sallad. Dela tomater och rädisor och lägg på tillsammans med sparris. Rör samman vinägrett med pressad vitlök och ringla över. Avsluta med att strö över pinjenötter och rejält med parmesanflakes.

Salamimacka med Parmesan

5 portioner
Ingredienser
  • 5 skivor rostat surdegsbröd
  • olivolja
  • sallad
  • 30 st tunna skivor salami
  • 10 st cocktailtomater
  • pesto
  • 150 g Zanetti Parmigiano Reggiano Flakes
Så här gör du

Pensla brödet med olivolja. Lägg på sallad, salami och delade cocktailtomater. Klicka på pesto och strö över generöst med parmesanflakes.

Sallad med grillad lax mozzarella

5 portioner
Ingredienser
  • 1 kg färsk lax
  • 25 st sparrisar
  • 300 g gröna ärtor
  • mixad sallad
  • ärtskott
  • 20 st Galbani Mozzarella i skivor
  • cocktailkapris
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • ¼ dl vitvinsvinäger
  • 1 ½ citron, saft och zest
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Grilla laxen och dela i mindre bitar. Grilla eller koka sparrisen. Koka upp ärtor. Lägg sallad på en tallrik. Lägg på ärtor, sparris, lax, ärtskott, mozzarella och kapris. Rör samman vinägrett. Ringla över salladen.

Mozzarellamacka med grillade grönsaker

5 portioner
Ingredienser
  • 5 skivor surdegsbröd
  • 1 st skivad aubergine
  • 1 st skivad squash
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • pesto
  • 200 g paprika i olja
  • 350 g Galbani Mozzarella i skivor
Så här gör du

Rosta brödet. Pensla grönsakerna med olivolja och grilla dem så de får färg och blir mjuka. Krydda med salt och peppar. Bre pesto på brödet. Varva grönsaker med mozzarella. Avsluta med att dra några varv med pepparkvarnen.

Sommarsallad med Bleu d’Auvergne

5 portioner
Ingredienser
  • 200 g bacon
  • mixad sallad
  • 400 g kokta gröna bönor
  • 400 g jordgubbar
  • 300 g Président Bleu d’Auvergne
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • ¼ dl vitvinsvinäger
  • 2 msk hackad basilika
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Stek bacon och bryt i bitar. Lägg upp sallad och bönor på tallrikar. Lägg på delade jordgubbar. Skär osten i bitar och lägg på. Strö över bacon. Rör samman vinägrett och ringla över.

Päronmacka med Bleu d’Auvergne

5 portioner
Ingredienser
  • 5 skivor surdegsbröd
  • 3 st päron
  • sallad
  • 400 g Président Bleu d’Auvergne
  • 3 st fikon
  • 100 g vindruvor
  • valnötter
Så här gör du

Rosta brödet och bre på smör. Dela päron i klyftor och grilla. Lägg sallad och ost på brödet. Lägg på päron, fikon, druvor och nötter.

Ärtpesto med mynta på macka med mozzarella

5 portioner
Ingredienser
  • 500 g kokta gröna ärtor
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl hackad mynta
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar
  • 5 skivor surdegsbröd
  • ruccola
  • rostad paprika i olja
  • 20 st Galbani Mozzarella Cocktail
Så här gör du

Lägg ärtor i en mixer tillsammans med olivolja, mynta och vitlök. Krydda med salt och peppar. Mixa till en slät crème. Rosta brödet och bre på ärtpesto. Lägg på ruccola. Skär paprika i skivor och lägg på tillsammans med mozzarella.

Sommarsallad med tomater, avokado och mozzarella

5 portioner
Ingredienser
  • 5 skivor surdegsbröd
  • olivoja
  • mixad sallad
  • 20 st cocktailtomater
  • 2 st avokado, skurna i bitar
  • 50 st Galbani Mozzarella Cocktail
  • 1 dl olivolja
  • ¼ dl vitvinsvinäger
  • 2 msk hackad basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Skär brödet i bitar och rosta med lite olivolja i en stekpanna. Lägg upp sallad. Dela tomater och strö över tillsammans med bröd, avokado och mozzarella. Rör ihop vinägrett. Krydda med salt och peppar.

Sallad med Belugalinser, spickeskinka och cheddar

5 portioner
Ingredienser
  • 2 dl Belugalinser
  • 3 st fasta äpplen
  • smör
  • mixad sallad
  • groddar
  • 15 st skivor spickeskinka
  • 250 g Seriously Strong White Vintage Cheddar
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • ¼ dl vitvinsvinäger
  • 1 msk hackad timjan
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Koka linserna enligt beskrivningen på förpackningen. Skär äpplen i bitar och fräs i smör. Lägg upp sallad, linser och groddar. Rör ihop vinägretten och ringla över. Lägg på skinka, ost och äpplen.

Macka med cheddar, lök och prosciutto

5 portioner
Ingredienser
  • 2 st gula lökar
  • smör
  • 1 msk socker
  • 1 dl vatten
  • 5 skivor surdegsbröd
  • ruccola
  • 250 g Seriously Strong White Vintage Cheddar
  • 10 st skivor Galbani Prosciutto Crudo
Så här gör du

Skär lök i skivor och stek långsamt i smör. När den börjar mjukna och får färg, häll på socker och vatten som får koka in och ge den en gyllenbrun färg. Rosta brödet och bre på smör. Lägg på ruccola, ost och skinka. Avsluta med att toppa med löken.

Sallad med mathavre och chèvre

5 portioner
Ingredienser
  • 2 dl mathavre
  • mixad sallad
  • 10 skivor Président Chèvre
  • 2 st granatäpple
  • rostade nötter
  • (ätbara blommor)
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • ¼ dl vitvinsvinäger
  • 2 msk hackade örter
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Koka mathavre enligt anvisningar på förpackningen och låt kallna. Lägg upp sallad och mathavre på tallrikar. Lägg på chèvre. Strö över granatäpple och nötter. Blanda ihop vinägretten och ringla över.

Chèvremacka med jordgubbsalsa

5 portioner
Ingredienser
  • 300 g jordgubbar
  • 1½ lime
  • 1½ msk vit balsamico
  • 2 msk olivolja
  • ½ dl hackad basilika
  • 1 finhackad röd chili
  • salt
  • peppar
  • 5 skivor surdegsbröd
  • babyspenat
  • 10 skivor Président Chèvre
Så här gör du

Hacka jordgubbar fint och blanda med saft och zest från lime, balsamico, olja, basilika och röd chili. Krydda med salt och peppar. Rosta brödet och lägg på babyspenat. Lägg på skivor med chèvre och toppa med jordgubbsalsa.

Macka med lammfärsbullar och Santorina

5 portioner
Ingredienser
Lammfärsbullar
  • 700 g lammfärs
  • 2 st vitlöksklyftor
  • salt
  • peppar
  • smör till stekning
  • 10 skivor bröd
  • smör
  • sallad
  • 100 g Santorina Salladsost
  • rostade pinjenötter
  • krasse
Så här gör du

Blanda färs med pressad vitlök. Krydda med salt och peppar. Forma till bullar och stek. Rosta brödet och bre på smör. Lägg på sallad och lammfärsbullar. Toppa med Santorina, pinjenötter och krasse.

Melonsallad med Santorina

5 portioner
Ingredienser
  • 500 g Santorina salladsost
  • 1 dl olivolja
  • 1½ msk hackad timjan
  • 1 msk hackad rosmarin
  • 1 pressad vitlök
  • mixad sallad
  • ½ st galiamelon
  • ½ st cantaloupmelon
  • 1 st gurka
  • rostade pumpafrön
Så här gör du

Lägg Santorina i en burk. Häll i olja, örter och vitlök. Låt marinera i minst 2 timmar. Lägg upp sallad på tallrikar. Skär melon och gurka i bitar och lägg på. Strö över pumpafrön och Santorina.

Sallad med pocherat ägg och Allerum Präst

5 portioner
Ingredienser
  • mixad sallad
  • 15 st rädisor
  • 400 g Allerum Präst
Pocherat ägg
  • 5 st ägg
  • ättika
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • ¼ dl vit balsamico
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Lägg upp sallad och delade rädisor. Lägg på generösa bitar med ost. Rör ihop vinägretten och ringla över. Koka upp vatten med ättika. Häll i ägg och pochera. Lägg ägget på salladen och servera med en bit bröd.

Kalkonmacka med Allerum Präst och päron

5 portioner
Ingredienser
  • 2 st päron
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hackad rosmarin
  • salt
  • peppar
  • 5 skivor surdegsbröd
  • smör
  • sallad
  • ärtskott
  • 10 st skivor kalkonskinka
  • 10 skivor Allerum Präst
Så här gör du

Skär päron i små bitar. Blanda ner vinäger, olja och rosmarin. Krydda med salt och peppar. Rosta brödet och bre på smör. Lägg på sallad, ärtskott, kalkonskinka och ost. Avsluta med att toppa med päron.