Enkelt och gott med Mozzarella Grattugiata

Sedan 1882 har Galbani varit ledande i utvecklingen av italienska ostar och delikatesser. Till exempel var det Galbani som 1957 la grunden för mozzarellans segertåg över världen. Genom att leverera osten i saltlake i tätslutande förpackning förbättrades hållbarheten radikalt.

Mozzarella Grattugiata är ytterligare en smart innovation från Galbani. Här är Mozzarellan fint tärnad istället för riven, vilket gör att den blir enklare att fördela och inte riskerar att klumpa ihop. Grattugiata är perfekt för gratinering och med sina suveräna smältegenskaper är den det självklara valet till pizzan.

Mozzarella Grattugiata har den klassiska, friskt milda mozzarella-smaken och levereras i praktisk 2 kg påse som är lätt att återförsluta.

Morot- och zucchinifrittatas

10 portioner
Ingredienser
  • 150 g morot, riven
  • 400 g zucchini, riven och urvattnad
  • 300 g gul lök, hackad
  • 5 g chili, hackad
  • 5 st ägg
  • ca 1,5 dl bovetemjöl
  • 250 g Galbani Mozzarella Grattugiata
  • 1 dl koriander, hackad
  • mango chutney
  • blandade salladsblad
Så här gör du

Blanda morot, zucchini, lök och chili. Tillsätt ägg och blanda i bovetemjöl, Mozzarella Grattugiata och koriander. Tryck ut smeten till små biffar på en plåt. Grädda i ugnen på 160°C tills de är gyllenbruna. Servera med mango chutney och sallad.

Zucchinisoppa med bruschetta

10 portioner
Ingredienser
Soppa
  • 600 g zucchini, i bitar
  • 150 g gul lök, i klyftor
  • ½ dl olivolja
  • 6 dl kokosmjölk
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 500 g kikärter, kokta
  • cayennepeppar
  • basilika
  • 2 st avokado
  • salt och peppar
  • 150 g Galbani Mozzarella Grattugiata
  • 50 g pumpafrön till toppning
  • 1 dl hackad persilja till garnering
Bruschetta
  • 50 skivor av baguette
  • 4 msk vitlök, hackad
  • 5 dl tomat, urkärnad, tärnad
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 dl basilika, finskuren
  • 200 g Galbani Mozzarella Grattugiata
  • 4 dl gul lök, finhackad
  • 3 dl olivolja
  • flingsalt
Så här gör du

Bryn zucchini och lök i olivolja. Tillsätt kokosmjölk, grönsaksbuljong och kikärter och koka i ca 15 minuter. Tillsätt cayennepeppar och basilika. Mixa alla ingredienser släta, tillsätt Mozzarella Grattugiata och avokado allra sist. Smaka av med salt och peppar. Toppa med zucchini, kikärtor, pumpafrön och persilja.

Bruschetta
Blanda alla ingredienser och fördela på brödskivor. Baka av i ugn på 175°C i ca 10 minuter.

 

Rödbetsburgare

10 portioner
Ingredienser
  • 10 st hamburgerbröd, gärna Brioche
Burgare
  • 500 g rödbetor, skalade, rivna
  • 180 g gul lök, riven
  • 200 g Galbani Mozzarella Grattugiata
  • 2 st ägg
  • 5 dl havregryn
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl färsk basilika, hackad
  • salt och peppar
  • smör
Picklad lök
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 5 st svartpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 200 g rödlök, klyftad
Basilikaaioli
  • 2 st äggula
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl basilika
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl matolja
  • 1 dl olivolja
  • ½ citron, saft och zest
  • salt och peppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och låt stå och dra i ca en halvtimme. Forma till biffar och stek i smör.

Picklad lök
Blanda äppelcidervinäger, socker och vatten. Tillsätt svartpepparkorn och lagerblad. Lägg i lök och låt dra en timme före servering.

Basilikaaioli
Mixa äggula, vitlök, basilika och senap. Fortsätt mixa medan du droppvis tillsätter oljorna. Smaka av med citron, salt och peppar.

 

Quinoabiffar

10 portioner
Ingredienser
  • 350 g svarta bönor
  • 4 dl quinoa, färdigkokt
  • 1 dl grahamsmjöl (kan ev. behöva justeras)
  • 200 g rödlök, finhackad
  • 2 st ägg
  • 180 g Galbani Mozzarella Grattugiata
  • 1 tsk spiskummin
  • salt och peppar
  • olja till stekning
Green garlic sås
  • 60 g persilja
  • 150 g purjolök
  • 1 st vitlök
  • 1 dl rapsolja
  • ½ dl citron, zest
  • 1 l Salakis Turkisk Yoghurt
Rostade rotfrukter
  • 300 g potatis (fast)
  • 300 g rödbetor
  • 3 st morötter
  • 200 g kålrot
  • 100 g rotselleri
  • 4 msk rapsolja
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
Så här gör du

Quinoabiffar
Häll av spadet från bönorna, skölj och mosa lite lätt. Blanda alla ingredienser i en skål. Låt blandningen stå kallt en stund så att den blir lite fastare. Forma till biffar. Stek biffarna på medelhög värme i mycket olja. Peta inte på dem för mycket, då kan de gå sönder. Vänd biffarna när de fått en fin yta på undersidan.

Green garlic sås
Mixa alla ingredienser utom yoghurt. Blanda sedan ner yoghurten i blandningen.

Rostade rotfrukter
Skala och skär rotfrukterna i bitar. Blanda med olja, rosmarin, salt och peppar i en ugnsform. Baka på 200°C i ca 25 minuter. Kryddgrönt till dekoration.

Viltfärslimpa

10 portioner
Ingredienser
  • 800 g viltfärs
  • 1 dl panko
  • 3 dl grönsaksbuljong (färdigspädd)
  • 300 g gul lök, finhackad
  • 6 st vitlöksklyftor, hackade
  • 4 dl oliver, urkärnade, skivade eller hela
  • 350 g Galbani Mozzarella Grattugiata
  • 250 g morot, riven
  • 150 g soltorkade tomater, strimlade
  • 3 st ägg
  • salt och peppar
  • 1 dl färsk basilika och/eller persilja
Snabb mangosalsa
  • 300 g Président Tartimalin Fäskost
  • 150 g mango chutney
  • 150 g tomat, tärnad
  • salt och peppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och gör ett stekprov. Addera krydda eller justera konsistensen på färsblandningen om så behövs. Lägg färsen i brödformar. Baka av i ugn på 175°C till 76°C kärntemperatur. Servera med bakade rotfrukter och mangosalsa.

Snabb mangosalsa
Blanda och smaka av med salt och peppar.

Lasagne med rökt lax, spenat och sötpotatis

10 portioner
Ingredienser
  • 800 g lasagneplattor
Béchamelsås
  • 20 g Skånemejerier Smör
  • 7 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • ¼ tsk muskotnöt, riven
  • maizena
Fyllning
  • 800 g kallrökt lax, skivad
  • 600 g grillad paprika, strimlad
  • 200 g sötpotatis, tunt skivad
  • 200 g spenat
  • 350 g Galbani Mozzarella Grattugiata
Färskosthummus
  • 3 dl kikärtor, kokta och avrunna
  • 2 msk vitlök, pressad
  • 1 msk Tahini (kan uteslutas)
  • 2 dl rapsolja
  • 150 g Président Tartimalin Färskost
  • 1 krm spiskummin
  • 2 msk citronsaft
  • salt efter smak
  • 75 g soltorkade tomater i olja, strimlade
  • 1 dl koriander eller persilja, hackad
Så här gör du

Béchamelsås
Smält smör i en kastrull, häll på mjölk och tillsätt kryddorna. Vispa hela tiden och var försiktig med värmen. Tillsätt maizena. Koka tills såsen tjocknat.

Lasagne
Varva fyllning med béchamelsås och lasagneplattor i en ugnsfast form. Spara cirka 2 dl béchamelsås och 100 g Mozzarella Grattugiata till det översta lagret. Baka av på 175°C till 76°C kärntemperatur. Bäst resultat får man om lasagneplattorna får svälla några timmar innan avbakning. Servera med färskosthummus.

Färskosthummus
Mixa ingredienserna och smaka av med citron och salt. Vänd ner tomaterna. Toppa med koriander eller persilja.

Gratinerad grönkål och tortilla

8 portioner
Ingredienser
  • 150 g gul lök, fint skivad
  • ca 400 g grönkål
  • salt
  • vatten
  • 500 g kryddade tortillachips
  • 500 g salsasås
  • 250 g svarta bönor
  • olja till att smörja formen med
  • 180 g Galbani Mozzarella Grattugiata
  • 8 st ägg
  • salt och peppar
Till servering
  • 1 dl koriander, skuren
  • limeklyftor
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°C. Fräs lök mjuk i lite olja. Skölj kålen, skär bort de hårda stjälkarna och hacka den grovt. Fräs kål tillsammans med lök, en nypa salt och en skvätt vatten, tills kålen har mjuknat. Blanda tortillachips och salsasås med händerna i en bunke. Vänd ner grönkålsblandningen samt svarta bönor. Lägg alltsammans i en smord ugnsform. Grädda i ca 15 minuter. Ta ut formen och strö över Mozzarella Grattugiata. Gör gropar i blandningen och knäck ett ägg i varje grop. Salta på äggen. Grädda i ytterligare ca 10 minuter. Strö över koriander. Servera med limeklyftor och extra salsasås.

Melonsalsa

10 portioner
Ingredienser
  • 600 g melon (helst olika sorter), i små bitar
  • 2 st salladslök, grovt delade
  • 150 g rödlök, klyftad
  • 1 st röd chili, fint strimlad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk limesaft
  • 200 g örtkryddad mozzarella
Örtkryddad mozzarella
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • ½ msk torkad mejram
  • ½ msk torkad rosmarin
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 200 g Galbani Mozzarella Grattugiata
Så här gör du

Blanda ingredienserna och toppa med örtkryddad mozzarella.

Örtkryddad mozzarella
Blanda alla ingredienser.

Mångsidiga smaksättningar

10 portioner
Ingredienser
Örtkryddad
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • ½ msk torkad mejram
  • ½ msk torkad rosmarin
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 200 g Galbani Mozzarella Grattugiata
Mellanösternkryddad
  • 1 msk hel koriander
  • 1 msk hel spiskummin
  • 2 tsk svartpepparkorn
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk gula senapsfrön, lätt mortlade
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 200 g Galbani Mozzarella Grattugiata