Enkla mellanmål för äldre

Med högt proteininnehåll, bra fetthalt och mängder av användningsområden är Turkisk yoghurt och Kvarg Naturell perfekta produkter att ha redo i kylen på äldreboendet. Mellanmålen är av både matigare och sötare slag så att du kan erbjuda variation och något som passar vid varje tillfälle. Till varje recept hittar du också variationstips. Recepten är framtagna av specialistsjuksköterskan Anne Hallbäck.

Mangorajagott

10 portioner
Ingredienser
  • 10 st skivor rostat vitt bröd
  • 5 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 3 dl majonnäs
  • 1 dl mango chutney
  • 1 tsk curry
Så här gör du

Blanda ihop ingredienserna och servera med bröd.

VARIERA: Byt ut mango chutney mot fikonmarmelad och curry mot kardemumma.

Enkla mackan

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 1 tsk örtsalt
  • 10 skivor grovbröd
  • 5 st päron
  • 1 dl hackad gräslök
Så här gör du

Blanda och bre på mackan. Toppa med päron och gräslök.

VARIERA: Byt gräslök mot persilja och päron mot äpple.

Ris à la Malta

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 1 kg färdig risgrynsgröt
  • 2 msk kanel
  • 1 dl rörsocker
  • 1 burk mandarinklyftor
Så här gör du

Blanda yoghurt, risgrynsgröt, kanel och socker. Lägg i skålar och toppa med mandarin.

VARIERA: Byt ut mandarin mot banan och kanel mot kakao.

Kalla godbitar

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 3 dl hackad choklad
  • 2 dl frysta blåbär
Så här gör du

Blanda ordentligt och lägg i formar. Frys i 1 timme.

VARIERA: Byt ut blåbär mot apelsinmarmelad utan bitar.

Currysoppa

10 portioner
Ingredienser
  • 1 l Salakis Turkisk Yoghurt
  • 2 dl vatten
  • 2 msk curry
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • bröd
  • ost
Så här gör du

Blanda och servera varm eller kall tillsammans med bröd och ost.

VARIERA: Byt ut curry mot 1 g saffran (två kuvert).

Chokladpudding

10 portioner
Ingredienser
  • 1 l Salakis Turkisk Yoghurt
  • 1 dl O’boy
  • 3 dl vispad grädde
  • 1 st lime, saft
  • riven choklad
Så här gör du

Blanda och häll upp i portionsskålar toppa med riven choklad.

VARIERA: Byt ut O’boy mot ½ dl pulverkaffe.

Fruktsallad

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 3 st hackade mango
  • 3 dl jordgubbar
  • 10 msk riven kokos
Så här gör du

Lägg yoghurt i skålar. Lägg på mango och jordgubbar. Toppa med kokos.

VARIERA: Byt ut toppingen mot quinoapuffar och ringlad honung.

Indisk dessert

10 portioner
Ingredienser
  • 1 l Salakis Turkisk Yoghurt
  • 1 pkt saffran (0,25 gram)
  • 5 msk florsocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • bär
  • riven choklad
Så här gör du

Blanda och häll upp i dessertskålar och toppa med bär och riven choklad.

VARIERA: Byt ut toppingen mot kakao.

Tunnbrödsrulle

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 1 tub böcklingpastej
  • 1 dl hackad dill
  • tunnbröd
Så här gör du

Blanda yoghurt, böcklingpastej och dill. Bre på tunnbröd. Servera.

VARIERA: Byt ut böcklingpastej mot tonfiskpastej.

Guacamole

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 2 mogna avokado
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • nachochips
Så här gör du

Mixa och servera med chipsen.

VARIERA: Byt ut avokado mot 1 dl mango chutney.

Kvargglass

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 250 gram frysta blåbär
  • 3 msk honung
  • 5 msk riven kokos
Så här gör du

Blanda ner de frysta bären i kvargen tillsammans med honungen och rör om ordentligt. Toppa med kokos.

Polarpizza

10 portioner
Ingredienser
  • 10 polarkakor
  • 5 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 10 skivor rökt skinka
  • 70 gram baby spenat
  • 5 färska fikon
Så här gör du

Bre ut kvarg på polarkakorna Lägg på skinka, spenat och fikon.

VARIERA: Byt ut skinka mot lax och fikon mot gurka.

Laxfrestelse

10 portioner
Ingredienser
  • 5 skivor kavring
  • 300 g varmrökt lax
  • 5 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl hackad rödlök
  • 5 små tomater
  • 1 knippe dill
  • 1 st citron
Så här gör du

Smula sönder brödet och lägg i portionsformar. Dela laxen i små bitar och blanda tillsammans med kvarg, dill och rödlök. Klicka ut i formar och garnera med tomater, dill och citron.

VARIERA: Byt ut laxen mot hackat ägg och tomat mot äppelskivor.

Fina fiskbiten

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 tub pepparrot
  • 2 gurkor
  • 10 skivor gravad lax
Så här gör du

Blanda kvarg och pepparrot. Hyvla 10 skivor av gurka på längden. Lägg på laxen och bre ut pepparotskvargen. Rulla ihop.

VARIERA: Byt ut pepparroten mot vällagrad, riven ost.