Enkla spreads med kvarg som bas

Under de senaste åren har kvarg blivit en storsäljare i butikernas mejerikylar. Men kvarg är inte bara den fettsnåla varianten som packas ner i träningsväskorna. Lindahls Kvarg Naturell 9,2 % är istället en mångsidig ingrediens att använda sig av i köket. Prova till exempel läckra spreads som du kan servera på smörgåsar eller som tillbehör till en varmrätt eller på en buffé. Kvargens fetthalt gör att smaker lyfts fram bättre än med mer fettsnåla alternativ, samtidigt som spreaden får det höga proteininnehåll som många efterfrågar.

Blomkål, spetskål, vanilj, het curry

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 350 g blomkål, rostad
  • 250 g spetskål, rostad eller bakad
  • 1 tsk curry madras
  • 1 tsk vaniljpulver
  • salt och peppar
Så här gör du

Salta och ringla rapsolja över spetskål och blomkål. Rosta i ugn på 180 grader i ca 15 min, så att det blir krispig och nästan lite bränt. Låt svalna och hacka. Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Lakrits, choklad, mynta, chili

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 2 tsk lakritspulver
  • 1 dl choklad 70 %, riven
  • 1 dl mynta, färsk chili, tunt skivad med kärnor (mängd efter smak)
Så här gör du

Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Mjölksyrad morot och bönor, fänkål

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 300 g mjölksyrad morot, hackad
  • 150 g mjölksyrade bönor
  • 100 g fänkål, strimlad
  • 10 g vitlök, pressad
  • 3 msk honung
  • persilja, hackad
  • dill, hackad
  • rosmarin, hackad
  • salt och peppar
Så här gör du

Låt de mjölksyrade grönsakerna rinna av väl. Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Soltorkade tomater, långpeppar, koriander

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 30 g soltorkade tomater, semi dry
  • 120 g tomater, urkärnade och strimlade
  • 30 g schalottenlök, strimlad
  • 2 krm långpeppar, grovmald
  • 10 g koriander, grovhackad
  • 10 g honung
  • salt
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och långpeppar.

Vit balsamico, picklad lök

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 150 g picklad rödlök, avrunnen
  • 2 msk vit balsamico
  • 2 dl persilja, hackad
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
  • salt
Så här gör du

Blanda alla ingredienserna och smaka av med balsamico och salt.

Vitlök, gräslök, rostade pinjenötter

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 1 st solo vitlök, grovhackad
  • 20 g gräslök, finhackad
  • 50 g rödlök, skivad
  • 150 g tomat, tärnad
  • 70 g pinjenötter, rostade
Så här gör du

Blanda alla ingredienser. Spara pinjenötter och gräslök till dekoration.

Granatäpplen, salvia, vitlök, honung

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 2 st granatäpplen
  • salvia, finstrimlad
  • 1 st solo vitlök, finhackad
  • 2 msk honung
Så här gör du

Låt granatäpplekärnorna rinna av väl i en sil, så att inte spreaden blir för lös. Blanda alla ingredienser. Dekorera med granatäpplekärnor och örter.

Harissa, hummus, citron, pinjenötter

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 50 g harissa
  • 300 g hummus
  • 2 st citroner, zest
  • 100 g pinjenötter, rostade
  • salt och peppar
Så här gör du

Blanda kvarg, harissa, hummus och citronzest. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med rostade pinjenötter.

Kvargamole

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 300 g avokado
  • 250 g purjolök, fint strimlad
  • 2 msk akacia honung
  • 1 krm vaniljpulver
Så här gör du

Grovhacka avokadon och blanda ner i kvargen försiktigt så att det blir lite fina bitar kvar av avokadon. Tillsätt övriga ingredienser.

Melontzatziki

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 400 g honungsmelon, tärnad
  • 1 st solo vitlök, hackad
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt och peppar
Så här gör du

Blanda försiktigt ihop ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Tomat, basilika, honung

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 400 g tomat, urkärnad och tärnad
  • basilika, grovt skuren
  • 1 st solo vitlök, hackad
  • bredbladig persilja, grovhackad
  • 1 msk honung
  • salt och peppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Lax, fänkål, kummin, gräslök

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 350 g varmrökt lax
  • 150 fänkål, finstrimlad
  • 1 krm fänkålsfrö
  • 1 krm kummin
  • 2 dl gräslök
  • salt och peppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Kimchi, chili, citrus

Ingredienser
  • 500 g Lindahls Kvarg Naturell 9,2 %
  • 200 g Kimchi, avrunnen och grovhackad
  • ½ st chili, finhackad
  • 1 st citron eller lime, zest
Så här gör du

Blanda alla ingredienser. Riv över lite citruszest före serveringen. Servera på bröd eller bara i en sked för syrans och doftens skull.