Fira med en tårta!

Här är 10 superenkla recept på tårtor gjorda med färdiga tårtbottnar. Recepten är framtagna för att kunna användas av personal utan köksutbildning, inom till exempel äldreomsorgen.

Snabba tips!
Vaniljcrème – görs som pulvervaniljsås men med halva mängden mjölk. Se instruktioner på förpackningen.
Vispgrädde – vispa till fast konsistens med elvisp. Skånemejerier Vispgrädde finns även som ekologisk och laktosfri.
Marsipanlock – finns att köpa färdiga i handeln. Marsipanros – finns att köpa färdiga i handeln.

Prinsesstårta

8 portioner
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av sockerkaka
  • 3 dl jordgubbssylt på första lagret
  • 3 dl vaniljcrème på andra lagret
Så här gör du

Lägg över ett grönt marsipanlock
Pudra lite florsocker genom en sil över tårtan
Toppa ev. med en marsipanros

Drottningtårta

8 portioner | 1 tim
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av sockerkaka
  • 3 dl drottningsylt
  • 3 dl vaniljcrème
  • 5 dl vispgrädde
  • Vitt marsipanlock
  • 250 gram hallon och blåbär
Så här gör du

Sprid ut drottningsylten på första lagret
Sprid ut vaniljcrèmen på andra lagret
Spritsa vispgrädde på toppen och runt om
Lägg över ett vitt marsipanlock – skär ett kryss i mitten, vik upp flikarna och lägg hallon och blåbär i mitten

Jordgubbstårta

8 portioner
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av sockerkaka
  • 3 dl jordgubbssylt på första lagret
  • 3 dl vaniljcrème på andra lagret
  • 5 dl vispgrädde på toppen och runt om
  • Fyll på med jordgubbar på toppen

Hallontårta

8 portioner
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av sockerkaka
  • 3 dl hallonsylt på första lagret
  • 3 dl vaniljcrème på andra lagret
  • 5 dl vispgrädde på toppen och runt om
  • Garnera med 50 gram mandelspån runt om
  • Fyll på med hallon på toppen

Banantårta

8 portioner
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av sockerkaka
  • På första lagret: först 2 dl hallonsylt, sedan 3 dl vaniljcrème
  • På andra lagret: 4 mosade bananer
  • 5 dl vispgrädde på toppen och runt om
  • Lägg över ett rosa marsipanlock
  • Pudra 2 msk kakao genom en sil över tårtan

Blåbärstårta

8 portioner
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av sockerkaka
  • 3 dl blåbärssylt på första lagret
  • 3 dl vaniljcrème på andra lagret
  • 5 dl vispgrädde runt om
  • Garnera med 50 gram mandelspån runt om tårtan
  • Fyll på med blåbär på toppen

Passionstårta

8 portioner
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av sockerkaka
  • Mango- och passionsfruktsmousse mellan lagren (Ekströms, blandas med 2,5 dl mjölk)
  • 5 dl vispgrädde på toppen och runt om
  • Garnera med 100 gram riven vit choklad och 100 gram riven mörk choklad runt om tårtan
  • Till sist en ros på toppen

Budapest

8 portioner
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av maräng
  • 5 dl vispgrädde, 1 msk kakao och 150 gram hackade hasselnötter blandas med vispgrädden och läggs mellan maränglagren och på toppen
  • 1 burk konserverade mandariner på toppen och lite riven choklad

Chokladtårta

8 portioner
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av sockerkaka
  • 400 gram kondenserad chokladmjölk på första lagret
  • 3 dl vaniljcrème på andra lagret
  • 5 dl vispgrädde runt om
  • 400 gram kondenserad chokladmjölk på toppen
  • Garnera med 1 dl jordgubbar

Frukttårta

8 portioner
Ingredienser
  • Färdig tårtbotten av sockerkaka
  • 2 dl jordgubbssylt på första lagret
  • Riv 100 gram marsipan över jordgubbssylten
  • 3 dl vaniljcrème på andra lagret
  • 5 dl vispgrädde på toppen och runt om
  • Garnera med 50 gram mandelspån runt om
  • Toppa med t ex. kiwi, vindruvor, hallon och vinbär