Framgångsrecept från landsbygden

Björns Konditori i Vellinge har lyckats inta positionen som en självklar mötesplats. Möt paret som satsar på egentillverkat och generösa öppettider.

Vellinge ligger i det sydvästligaste hörnet av Skåne och Sverige. Landskapet präglas av ängsmarker, storslagna sandstränder och pittoreska småbåtshamnar – och med närheten till Malmö och Köpenhamn är det många som drömmer om att kunna flytta hit.

Med Höllviken och Skanör–Falsterbo inräknade har Vellinge kommun omkring 35000 invånare. I själva tätorten Vellinge bor inte mer än drygt 6000, men ändå är det just här, i Kvarteret Lilla torg, som Björn Larsson och Cornelia Malm har valt att driva caféverksamhet – och det har de lyckats mer än väl med.

Generösa öppettider

Innan vi slår oss ner för en pratstund hinner Björn byta några skämtsamma ord med ett par stammisar som är här för sin förmiddagsfika.

– Det här är ett bageri och ett café, men mer än något annat en mötesplats. Jag vill att alla ska känna sig välkomna hit och därför gäller det att vi som jobbar här hittar rätt i samtalsnivån med olika kunder. Detta är också något vi lägger stor vikt vid när vi anställer nya medarbetare. God människokänsla och en sympatisk personlighet är oerhört viktigt.

På vardagarna håller Björns öppet från fem på morgonen till sju på kvällen. Med de tidiga morgnarna lockar man till sig taxiförare och skiftarbetare från ett stort område och på kvällarna blir man en perfekt mötesplats för de som vill ses över en fika efter jobbet.

I våras bestämde sig Björn och Cornelia dessutom för att dra nytta av caféets serveringstillstånd och satsa på ett familjevänligt afterwork-koncept med live-musik och öppet till nio på fredagskvällarna.

Flest kunder har Björns på morgnarna då många kommer in för att köpa med sig nybakade bröd och bullar men också kring lunch, då folk som jobbar i närheten kommer hit för det breda sortimentet av sallader, pajer och andra lättare lunchrätter.

Bara egentillverkat

Björns beskriver sig som ett hantverksbageri och tillverkar hela sitt sortiment på plats, från grunden, helt utan bakeoff-produkter. Det innebär förstås att verksamheten är personalkrävande – i dagsläget har man 15 anställda – men hantverket betalar sig i lojala kunder som sprider sina goda recensioner vidare, menar Björn. På sin Facebook-sida och på Instagram, som ofta uppdateras med bilder av frestande godsaker, har man tusentals följare.

– Det är häftigt med den snabba feedbacken. Det är inte ovanligt att någon kommer in och frågar efter ett bakverk som vi just har lagt upp, berättar Björn.

Matbröd är något som ligger Björn själv varmt om hjärtat och här hör de danska rågbröden och spenat- och valnötsbröden till storsäljarna. I tårtsortimentet erbjuds en rad klassiker och alltid en ”säsongens tårta” (under vårt besök var det en tårta med jordgubbsmousse och havrecrunch på browniebotten). Tårtan Björns special består av sockerkaksbotten, hallonsylt, vaniljkräm, skogsbärsmousse, hallon och blåbär.

Nyligen rekryterade Björn och Cornelia två konditorer från en namnkunnig konkurrent för att vässa caféets kompetenser inom bakverk och det har också lett till att man introducerat flera spännande nyheter i disken. Storsäljaren bland kakorna är fortfarande Björns egen variant av chokladboll, som man doppar i smält choklad innan kokosflingorna.

Torg med synergieffekter

Under 2016 genomförde Vellingebostäder en omfattande renovering av Kvarteret Lilla torg med uppfräschade fasader och utemiljöer och ett nytt Familjernas Hus, som bland annat rymmer förskola och barnavårdscentral. Miljön känns välkomnande och modern och Björns har numer uteservering i två väderstreck.

– Jag tycker att kommunen har gjort ett bra jobb i att tillsammans med oss företagare arbeta för ett levande centrum med ett brett serviceutbud. Vellingebostäder har förstås ett intresse i att stärka kommunens attraktionskraft för att få människor att flytta hit och för oss som har verksamhet här är det en winwin-situation.

– Som caféägare gäller det att höja blicken utanför sin egen värld och se det sammanhang man befinner sig i. Vi har stor nytta av att ha Familjernas Hus som granne eftersom de drar hit massvis med fikasugna föräldrar. Samtidigt har vi konkurrens från många olika håll. Ta bensinmackarna till exempel, där kunden kan känna doften av nybakade kanelbullar dygnet runt. Då kan vi som konditorer inte bara luta oss tillbaka och tro att bullarna som vi bakade på natten är så unika att de säljer lika bra kvällen efter.

Glass senaste satsningen

Björns konditori är egentligen två konditorier. Det andra (eller egentligen första) ligger i den lilla byn Tygelsjö mellan Malmö och Vellinge och det var här Björn startade verksamheten 2002, efter att bland annat ha arbetat på ett svenskt bageri i spanska Marbella.

Ett par år senare fick Björn med sig flickvännen Cornelia in i verksamheten och 2004 öppnade de ett andra Björns i Vellinge, som sedan dess har fått växa till sig i omgångar. 2011 tog man över grannlokalen, en gammal spelbutik, och byggde ut. 2015 lät man renovera caféet med en helt ny disk som ger utbudet en imponerande exponering.

– Vår egen ombyggnad och ombyggnaden av torget har gett vind i seglen och vi ser positivt på vår framtid här i Vellinge. Vi har pratat om att öppna ytterligare någon enhet, kanske i Skanör, men vi skyndar långsamt. Innan vi öppnar fler ställen vill vi känna att vi har utvecklat de två vi har så långt som vi kan.

En av Björns senaste satsningar är den egentillverkade glassen. Det har krävt en omfattande investering i ny utrustning men är något som man är säkra på att kunna räkna hem på lite sikt.

Innan vi lämnar Björns får vi några härliga smakprover av glassen som konditorn Paul Florian Ficard har gjort. Smaken ”Bilar” får man fram genom att frysa ner och pulvrisera samma Ahlgrens bilar som vi hittar i godishyllan.

När produkter och service håller så här hög klass är det lätt att förstå att Vellingeborna är glada över sin lokala mötesplats.