Från såser och soppor till biffar och bröd

Ljuva Ostcrème är särskilt utvecklad för storkökets förutsättningar och behov. Vi tillverkar ostcrèmen på vårt mejeri i Kristianstad: av mjölk och grädde från svenska kor och fyllig cheddarost.

Ljuva Ostcrème är ett smalare alternativ till grädde och den fylliga cheddarsmaken lyfter fram och rundar av andra smaker i både varm och kall matlagning. En riktig universalingrediens alltså och en sann vardagshjälte, skulle vi vilja påstå.

Här hittar du recept på allt från potatisplättar och potatismos till vegobiffar och matbröd. Alltsammans på temat enkelt, hälsosamt – och framför allt: gott! Vilka blir dina favoriter?

Snabb blomkålssoppa

10 portioner
Ingredienser
  • 1 msk rapsolja
  • 200 g schalottenlök, hackad
  • 200 g potatisar, skalad och tärnad
  • 200 g blomkål, skuren i bitar
  • 100 g gröna ärtor
  • 150 g broccoli, i bitar
  • 100 g gröna ärtor eller sockerärtor
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 8 dl Ljuva Ostcrème
  • 2 msk sambal olek
Så här gör du

Bryn rotfrukter och grönsaker i rapsolja. Tillsätt grönsaksbuljong och ostcrème. Koka ca 15 min och mixa soppan slät. Tillsätt sambal olek och smaka av med salt och peppar.

Kycklingsoppa med persiljecrème

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
  • 100 g smör
  • 200 g schalottenlök
  • 150 g morot, slantad
  • 1 chilifrukt, finhackad
  • 1 l kycklingbuljong
  • 500 g passerade tomater
  • 6 dl pastahjul
  • 1 msk vitlök, pressad
  • 200 g purjolök, strimlad
  • 2 ½ dl grädde
  • 400 g Ljuva Ostcrème
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt och peppar att smaka av med
Persiljecrème
  • 200 g Bistro Färskost
  • 1 st citron, skal och saft
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 msk flingsalt
Så här gör du

Bryn kycklingen i smör. Tillsätt schalottenlök, morötter och chili. Häll i kycklingbuljong och passerade tomater. Tillsätt pastan och vitlök, purjolök, grädde och ostcrème. Koka ca 15 min på svag värme. Smaka av med cayennepeppar, salt och vitpeppar.

Persiljecrème
Vispa ihop alla ingredienser och klicka ner i soppan vid serveringen.

Färskoströra

10 portioner
Ingredienser
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl melonfrön
  • 150 g ruccola
  • 2 dl Ljuva Ostcrème
  • 200 g Bistro Färskost
  • 1 st citron, saft och skal
  • 1 msk vitlökspasta
  • salt och peppar
Så här gör du

Rosta pumpakärnor i torr stekpanna tills de fått en fin gyllene färg. Kör alla ingredienser i en matberedare till en fin kräm. Smaka av med salt och peppar.

Fetaoströra

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Ljuva Ostcrème
  • 2 msk vitlökspasta
  • 150 g Santorina Salladsost
  • 1 st citron, saft och skal
  • salt och peppar
  • 150 g rödlök, tunt skivad
  • 1,2 dl persilja, hackad
Så här gör du

Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Grönärtröra

10 portioner
Ingredienser
  • 600 g frysta gröna ärtor
  • 2 msk vitlökspasta
  • 1 dl persilja
  • 1 dl gräslök
  • 1,5 dl basilika
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 400 g Ljuva Ostcrème
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Mixa alla ingredienser till en röra och smaka av med salt och svartpeppar.

Cheesedip med majs och chili

10 portioner
Ingredienser
  • 1 dl jalapeño, hackad
  • 200 g majs
  • 150 g rödlök, tunt skivad
  • 100 g salladslök, strimlad
  • 150 g tomat, urkärnad och tärnad
  • 300 g Ljuva Ostcrème
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser försiktigt och smaka av med salt och svartpeppar.

Vegetarisk lasagne

10 portioner
Ingredienser
  • 15 st gröna lasagneplattor
  • 600 g djupfryst bladspenat, tinad och urkramad
  • 600 g krossad tomat
  • 400 g zucchini, skivad
  • 200 g gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor hackade
  • olja till stekning av grönsakerna
  • 1 dl basilika färsk eller 1 msk torkad
  • salt och peppar
Ostsås
  • 8 dl Ljuva Ostcrème
  • 200 g riven ost
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • salt och peppar
Så här gör du

Stek alla grönsaker i en gryta i lite olja och krydda med salt och peppar.

Ostsås
Koka upp alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Varva lasagneplattor och grönsaksblandningen med ostsås i ett bleck och baka av på 175°C i ca 40 minuter.

Rotfruktsgratäng

10 portioner
Ingredienser
  • 600 g potatis, stavar
  • 300 g morot, stavar
  • 300 g palsternacka, stavar
  • 150 g rotselleri, stavar
  • 1 gul lök, skivad
  • 8 dl Ljuva Ostcrème
  • 2 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 4 st vitlöksklyftor, rivna eller pressade
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser i ett bleck och baka av på 175°C i ca 30 min eller tills det är klart.

Potatisgratäng med Dijon

10 portioner
Ingredienser
  • 2,5 kg potatis, skalad och skivad
  • 3 msk vitlökspasta
  • 1 l Ljuva Ostcrème
  • 4 dl Skånemejerier Vispgrädde
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 msk fransk senap
  • 2 msk salt
  • 1 msk svartpeppar, grovmalen
Så här gör du

Blanda alla ingredienserna i ett bleck och baka av i ugn på 175°C i ca 20 minuter.

Ugnspannkaka

10 portioner
Ingredienser
  • 200 g morot, tärnad
  • 200 g purjolök, skivad
  • 150 g champinjoner, klyftade
  • 100 g bladspenat
  • 2 msk smör att vända grönsaker och spenaten i
  • 8 st ägg
  • 5 dl Skånemejerier Mjölk 3%
  • 6 dl Ljuva Ostcrème
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • cocktailtomater
Så här gör du

Ställ ugnen på 185°C. Stek grönsakerna och spenaten hastigt. Lägg upp grönsakerna i en smord form eller bleck. Vispa ihop smeten. Slå äggsmeten över grönsakerna och grädda i ugn i ca 15 min. Toppa med cocktailtomater. Servera med rårörda lingon och en klick färskost.

Potatisplättar

10 portioner
Ingredienser
  • 600 g potatis, kokta kalla
  • 5 st ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 5 dl Ljuva Ostcrème
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • smör att grädda i
Så här gör du

Riv/pressa den kokta potatisen i en bunke. Tillsätt ägg och rör ner vetemjölet lite i taget. Tillsätt ostcrème, salt och vitpeppar. Stek plättarna i rikligt med smör tills gyllenbruna. Servera med lingonsylt.

Krämig lax- och dillsås

10 portioner
Ingredienser
  • 50 g smör att bryna i
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 dl grönsaksfond
  • 5 dl Ljuva Ostcrème
  • 250 g varmrökt lax
  • salt och svartpeppar
  • 50 g färska spenatblad
  • 1 dl dill, hackad
Så här gör du

Stek löken i smör på svag värme. Tillsätt grönsaksfond och ostcrème och koka upp. Rör ner laxen och smaka av med salt och peppar. Rör ner spenatblad och dill. Klart att servera med kokt pasta.

Lyxig Tacoköttfärsås

10 portioner
Ingredienser
  • 1 kg köttfärs
  • 300 g gul lök, finhackad
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk vitlökspasta
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 msk tabasco eller hackad färsk röd chili
  • 1 dl chilisås, passerade tomater eller ketchup
  • 5 dl Ljuva Ostcrème
Så här gör du

Bryn köttfärs och lök i olivolja och tillsätt kryddorna. Tillsätt tabasco, chilisås och ostcrème och rör runt i ca 5 min. Om ni vill ha köttfärssåsen tunnare så späd med grönsaksbuljong. Servera med pasta.

Broccoli- och ostbiffar

10 portioner
Ingredienser
  • 600 g broccoli
  • 6 st ägg
  • 4 dl Ljuva Ostcrème
  • 4 dl panko ströbröd
  • 2 msk vitlökspasta eller färsk pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk chiliflakes
  • ½ dl maizena
  • salt
Så här gör du

Ställ ugnen på 200°C. Blanchera broccolin hastigt och låt rinna av. Grovhacka broccolin tillsätt ägg, ostcrème, panco, vitlök, chili- flakes och maizena. Blanda till en bra formbar smet. Låt vila så att pancomjölet hinner svälla. Stek i smör i en panna eller på plåt i ugnen.

Hirsbiffar med soltorkade tomater

10 portioner
Ingredienser
  • 6 dl hirs
  • 3 dl Ljuva Ostcrème
  • 1 st ägg
  • 3 dl panko ströbröd
  • 400 g Santorina Salladsost
  • 200 g rödlök, finhackad
  • 30 g soltorkade tomater, finhackade
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar efter smak
  • smör och rapsolja till stekningen
Så här gör du

Koka hirsen enligt anvisning på paketet. Låt kallna. Blanda hirs med ostcrème, ägg, panko och salladsost. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda i. Rör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar. Forma 10 bollar och platta ut dem till 2 cm tjocka burgare. Pensla med olivolja. Grädda i ugn eller stek i ca 5 minuter på varje sida tills de är genomgrillade och har fått fin färg.

Vegogryta på betor och kål

10 portioner
Ingredienser
  • 1 kg potatis, skalad och delad i bitar
  • 1 dl rapsolja att bryna grönsakerna i
  • 200 g gul lök, klyftad
  • 250 g gulbetor
  • 150 g grönkålsblad (ta bort stabben)
  • 200 g morot, skalad och grovt slantad
  • 150 g äpple, urkärnad och klyftad
  • 150 g champinjoner, klyftade
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 5 dl Ljuva Ostcrème
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt och peppar
Så här gör du

Bryn rotfrukter, grönsaker och svamp i en gryta. Tillsätt grönsaksbuljong och låt koka i ca 15 minuter eller så att det fortfarande finns en del hela bitar kvar i grytan. Tillsätt ostcrème. Smaka av med salt och peppar och rör ner persiljan.

Godaste moset utan krångel

10 portioner
Ingredienser
  • 1,5 kg potatis
  • salt
  • 200 g smör
  • 4 dl Ljuva Ostcrème
  • 2 dl Bistro Färskost
  • salt och vitpeppar
Så här gör du

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och blanda i en blandare med visp. Tillsätt smör, ostcrème och färskost. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.

Mos på potatis och jordärtskocka

10 portioner
Ingredienser
  • 1,2 kg potatis, mjölig
  • 400 g jordärtskockor
  • 4,5 dl Ljuva Ostcrème
  • 150 g smör
  • salt o svartpeppar
Så här gör du

Skala och skär potatis och jordärtskockor i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och blanda i en blandare med visp. Tillsätt ostcrème och smör. Smaka av med salt och peppar. Vispa inte för länge då moset tappar sin fluffighet och kan bli klistrigt. Jordärtskockan gör moset extra gott till kryddstakare rätter.

Lantbröd

2 st limpor
Ingredienser
  • 50 g torrjäst
  • 5 dl Ljuva Ostcrème
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl
  • 8 dl rågsikt här får man justera lite med mjölet så att det blir en bra fast deg
Så här gör du

Blanda jäst med ostcrème, vatten, sirap, olja, salt. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Jäs i ca 40 minuter eller till dubbel storlek. Forma degen till en limpa och strö över lite mjöl. Lägg limpan på en bakplåtsklädd ugnsplåt eller i smorda brödformar. Skär snygga snitt över limpan. Låt jäsa i ca 30 minuter. Baka på 180°C i ca 35 minuter, eller tills den fått en vacker färg. Låt sedan svalna på galler.

Jalapeñobröd

1 bleck
Ingredienser
  • 50 g torrjäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 dl olivolja
  • 225 g jalapeño, inlagd och hackad i grova bitar
  • 4 dl Ljuva Ostcrème
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl
Pensling
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk flingsalt
  • 1 dl riven Allerum ost
Så här gör du

Lägg jäst i en bunke och häll över det vatten, olivolja, jalapeño, ostcrème, honung och salt. Tillsätt mjölet. Arbeta degen så att den blir smidig. Smörj en långpanna med matolja. Platta ut degen och pensla med olja och strö över flingsalt och osten. Låt jäsa i ca 40 minuter. Baka på 180°C i ca 20 minuter.