Gott mos!

Det klassiska, hemgjorda potatismoset har fått en välförtjänt renässans under senare år. Mos är enkelt att förbereda och variera och ett välgjort mos kan göra sällskap med även de finaste av smakupplevelser på tallriken. Här har vi spetsat vårt mos med allt från gulbetor och sockerärtor till chèvre och chili. Grädde, smör och färskost ger fin konsistens och lyfter fram smakerna. Servera moset till kött, fisk eller vegetariskt – och låt det gärna få stå i rampljuset.

Gulbetsmos med ingefära

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 1 kg gulbeta, skalad och klyftad
  • 1 kg potatis, skalad och klyftad
  • 3 dl Hjordnära matlagningsgrädde
  • 100 g Hjordnära smör
  • 2 krm grovt salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 25 g ingefära, riven
  • 2 dl Bistro färskost
Så här gör du

Koka gulbetor och potatis i lättsaltat vatten i ca 15 min eller tills de är mjuka nog att mosa. Häll av vattnet. Vispa potatis och gulbeta. Tillsätt grädde, smör och kryddor. Smaka av och tillsätt ingefära och färskost. Vispa inte på för hög fart då det lätt blir ett segt mos.

Sötpotatis- och jordärtskocksmos

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 1500 g sötpotatis, skalad och delad
  • 500 g jordärtskocka, skalad och delad
  • 2,5 dl koncentrerad grönsaksfond
  • 1 röd chili, finhackad
  • 150 g Hjordnära smör
  • 1 citron, juice och zest
Så här gör du

Lägg sötpotatis och jordärtskocka i en kastrull. Häll på fond och vatten så det täcker. Koka mjuka. Häll av jordärtskockan och sötpotatisen, men spara ca 1 dl av kokvattnet. Mosa jordärtskockan och sötpotatisen och vispa den slät med elvisp. Tillsätt chili och smör. Späd ev. med lite av kokvattnet. Smaka av med citron, salt och peppar. Toppa med zest.

Grönkålsmos med syrad lök

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 1 l grönkål, repad och blancherad
  • 1 kg fast potatis, skalad
  • 150 g smör
  • salt
  • rosépeppar mald
  • ev. mjölk
Syrad gul lök
  • 300 g gul lök, tunt strimlad
  • ½ dl olivolja
  • 3 dl äppelcidervinäger
  • salt
Så här gör du

Koka potatisen. Blanchera löken i lite olja under lock tills den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt vinäger och koka in den tills all vätska är borta. Smaka av med salt. Mosa potatisen grovt med smör. Tillsätt den strimlade kålen, smaka av med salt och peppar. Känns moset för kompakt kan du tillsätta en skvätt varm mjölk. Blanda i den syrade löken.

Potatismos med ärtor och dillsmör

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 1 kg potatis, skalad och klyftad
  • 300 g kikärtor, kokta och avrunna
  • 500 g gröna ärtor
  • 3 dl Hjordnära mellanmjölk
  • 100 g Hjordnära smör
  • salt och peppar
Dillsmör
  • 300 g Hjordnära smör
  • 1 citron, saft och zest
  • 30 g dill, hackad
Så här gör du

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Lägg i kikärtor och gröna ärtor när potatisen är nästan färdigkokt. Häll av kokvätskan och vispa potatis och ärtor till mos. Rör ut moset med mjölk och smör eller olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Smält smöret och tillsätt citron. Rör ner dillen. Slå lite dillsmör över moset vid servering.

Blomkålsmos med persilja och gräslök

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 800 g blomkål, utan stabben
  • 50 g schalottenlök, finhackad
  • 300 g Bistro färskost
  • 1 msk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 15 g persilja och/eller gräslök, hackad
Så här gör du

Koka blomkålen i lättsaltat vatten (spara lite av kokvattnet om ni behöver tunna ut moset). Häll av och mixa blomkålen. Tillsätt schalottenlök, färskost och smaka av med salt och peppar. Dekorera med persilja eller gräslök.

Potatismos med chèvre och oliver

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 1 kg potatis, skalad och klyftad
  • 500 g palsternacka, skalad och delad
  • 1 krm färsk timjan
  • 1 citron, saft och zest
  • 2 msk honung
  • 150 g Président chèvre, rumstempererad
  • 150 g sockerärtor, färska, strimlade
  • 150 g Kalamataoliver, hackade
Så här gör du

Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Mixa till mos och tillsätt timjan, citron och honung. Smaka av med salt. Smula chèvre och blanda ner tillsammans med sockerärtor och oliver.

Pumpamos med crunch på frön

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 800 g butternutpumpa, skalad och delad
  • 800 g potatis, skalad och klyftad
  • 100 g schalottenlök, finhackad
  • 150 g Hjordnära smör
  • 15 g persilja/dill, hackad
  • salt och svartpeppar
Crunch
  • 50 g pumpafrö
  • 50 g solrosfrö
Så här gör du

Koka pumpa, potatis och lök i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa pumpa, potatis och lök. Tillsätt smör och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med crunch. Dekorera med persilja och dill.

Crunch
Rosta pumpafrön och solrosfrön i en het torr stekpanna eller i ugnen.

Orientaliskt Tikkimos

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 1300 g potatis
  • 200 g gröna ärtor
  • 15 g färsk ingefära, riven
  • 3 g gurkmeja
  • 3 g chiliflakes eller färsk chili
  • 5 g koriander, hackad
  • 2 g svartpeppar
  • salt
  • 200 g Bistro färskost
Jaipurtoppning
  • 200 g Bistro färskost
  • 30 g mango chutney
  • 15 g vitlök, hackad
  • 15 g färsk mynta, hackad
  • salt och peppar
Så här gör du

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll i ärtorna strax innan potatisen är helt färdig och låt dem koka med. Häll av vätskan och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa försiktigt till mos.

Mos på palsternacka och potatis

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 700 g potatis, skalad och klyftad
  • 400 g palsternacka, skalad och klyftad
  • 150 g grön purjolök, strimlad
  • 100 g rapsolja
  • 15 g vitlökspuré
  • salt och peppar
  • 3 dl Hjordnära mellanmjölk
  • 5 dl Bistro färskost
Så här gör du

Lägg potatis, palsternacka och purjolök i ett bleck och slå på rapsolja. Krydda med salt, peppar och vitlök. Baka av på 165 grader combi 10% ånga i ca 15 min tills rotfrukterna fått fin färg och blivit mjuka. Mixa i matberedare. Tillsätt mjölk och färskost och blanda försiktigt.

Persiljerotmos med rostad vitlök

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 1 kg potatis, skalad och klyftad
  • 500 g persiljerot, skalad
  • 2 l färdig grönsaksbuljong
  • 5 g vitlök, rostad och hyvlad
  • 300 g Bistro färskost
  • 150 g salladslök, skuren
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Koka potatis och persiljerötter i grönsaksbuljong. Häll av buljongen. Mixa potatis och palsternacka och tillsätt rostad vitlök och färskost. Smaka av med salt och svartpeppar. Dekorera med salladslök.

Stomp med chili, tomater, örter och brynt smör

10 portioner | 40 min
Ingredienser
  • 2 kg fast potatis, skalad och i bitar
  • 150 g Bistro färskost
  • 15 g röd chili, finhackad
  • 50 g plommontomater, urkärnade och strimlade
  • 250 g Hjordnära smör
  • salt och svartpeppar
  • 100 g blandade färska örter, grovhackade
Så här gör du

Koka potatisen i saltat vatten. Bryn smöret i en kastrull och ställ undan. Häll av potatisen och låt den ånga av, mosa grovt. Vänd ner färskost, chili och tomater. Häll i det brynta smöret utan att ta med bottensatsen. Vänd runt. Smaksätt med salt och peppar. Strö över örter.