Gräddfil – en syrlig klassiker

Den svenska gräddfilen lanserades på 1950-talet, och då som en ren sommarprodukt. Idag är det en uppskattad klassiker året om. Användningsområdena har breddats sedan dess och förutom till kalla såser och röror är gräddfilen ett perfekt tillbehör till kryddstarka rätter. Skånemejerier Gräddfil görs på svensk grädde och mjölk som med syrningskultur får sin krämiga konsistens och karakteristiska syrlighet. Gräddfilen har en fetthalt på 12% och levereras i praktisk 2 kg eller 5 kg hink för det professionella köket.

TIPS! Direkt ur förpackningen har Skånemejerier Gräddfil en fast form. Det beror på att vi låter vår gräddfil mogna på plats i förpackningen. Rör om gräddfilen kort om du önskar krämigare konsistens.

Bakad blomkål med stora smaker

10 portioner
Ingredienser
  • 1 kg blomkål, ansad och i buketter
  • 2 msk stark curry
  • 1 dl rapsolja
  • salt och peppar
Lag
  • 1 l Skånemejerier Gräddfil
  • 150 g gul lök, finhackad
  • 1 dl dijonsenap
  • 2 msk flytande honung
  • 100 g kapris
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Blanda blomkål, curry, olja , salt och peppar. Baka av i ugn på 175°C i ca 10 min. Låt svalna.

Lag
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ner den currybakade blomkålen i lagen och servera som sallad eller en vegetarisk tapas.

Mango- och myntasmoothie

10 portioner
Ingredienser
  • 1 l Skånemejerier Gräddfil
  • 250 g fryst mango
  • 50 g banan
  • 1 msk honung
  • 1,2 dl färska myntablad
  • färska bär till dekoration
Så här gör du

Mixa ingredienserna och servera i små glas tillsammans med färska bär och myntablad.

Mellanmålsfilurer

10 portioner
Ingredienser
  • 4 st ägg
  • 1 l Skånemejerier Gräddfil
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • ca 1,6 dl vetemjöl
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl bakpulver
  • 1 dl vaniljsocker
  • smör till stekning
Så här gör du

Blanda alla ingredienser väl och låt smeten stå och svälla i någon timme eller över natten. Stek i smör på panna.

Senapsgremolata

10 portioner
Ingredienser
  • 1 l Skånemejerier Gräddfil
  • 200 g salladslök, finhackad
  • 3 st citroner, skal och saft
  • 3 st vitlöksklyftor, pressade
  • 2 dl färsk persilja, hackad
  • svartpeppar och salt
  • 1 dl olivolja
Så här gör du

Blanda alla ingredienser utom olivolja. Ringla och vänd försiktigt ner oljan strax före servering.

Ädeloströra

10 portioner
Ingredienser
  • 1 l Skånemejerier Gräddfil
  • 400 g Président Bleu d’Auvergne
  • 150 g gul lök, finhackad
  • 1 dl persilja, hackad
Så här gör du

Blanda gräddfil och ost i matberedaren till en slät sås. Tillsätt lök och persilja.

Anjovistapas

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g ansjovisfilé, grovt hackad
  • 4 st hårdkokta ägg, grovt hackade
  • 150 g rödlök, finhackad
  • 1 dl Kalleskaviar eller röd stenbitsrom
  • 1 l Skånemejerier Gräddfil
  • 3 msk ansjovisspad
  • 1 dl gräslök, skuren (spara lite till garnering)
Så här gör du

Blanda alla ingredienser försiktigt och dekorera med skuren gräslök.

Snabb burgardressing

10 portioner
Ingredienser
  • 1 l Skånemejerier Gräddfil
  • 2 dl stark chilisås eller tomatsås
  • 1 dl fransk senap
  • 2 msk honung
  • 2 dl färskost eller kvarg 9,2 %
  • 3 dl bostongurka
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.

Vegetariskt alternativ till sill

10 portioner
Ingredienser
Gräddfilssås
  • 1 l Skånemejerier Gräddfil
  • 3 msk vitlökspuré
  • 1 dl gräslök skuren
  • 1 st citron, skal
  • 1 dl dill, skuren
  • salt
"Sill"
  • 1500 g ostronskivling, ansas till mindre bitar
Picklingslag
  • 1 l vatten
  • 3 dl ättika 24 %
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 3 msk gula senapsfrö
  • 0,5 dl socker
Så här gör du

Gräddfilssås
Blanda och smaka av med salt.

Picklingslag
Koka upp lagen så att saltet löser sig helt. Lägg svampen i lagen och koka försiktigt i ca 5 min. Låt svampen rinna av ordentligt. Blanda med gräddfilssåsen och låt dra över natten innan servering.