Inspiration med Ljuva Ostcrème

Ljuva Ostcrème är särskilt utvecklad för storköket. Den har en härligt krämig cheddarsmak och ger smak och konsistens åt gratänger, grytor och annat gott.

Krämig Carbonara med zucchini och salvia

30 portioner
Ingredienser
  • 1 dl olja
  • 1 ½ kg sidfläsk, rimmat eller rökt, tärnat
  • 5 gula lökar, i tunna skivor
  • 5 klyftor vitlök, hackade
  • 8 zucchini, strimlade
  • 25 salviablad
  • 1 ½ l buljong, vegetarisk eller höns
  • 1 ½ l Ljuva Ostcrème, Stark
  • 30 port spagetti, kokt
  • salt och peppar
Så här gör du

Koka spagettin i saltat vatten. Hetta upp lite olja och stek sidfläsk knaprigt. Tillsätt lök och vitlök, stek i några minuter. Lägg i zucchini och salvia. Slå på buljong och ostcrème, koka upp och smaka av med salt och peppar. Vänd i pastan och servera direkt, gärna med lite riven ost.

Pastagratäng Alfredo med cheddarsmak

30 portioner
Ingredienser
  • 30 port pasta, kokt
  • 8 gula lökar, hackade, stekta
  • 1 ½ kg skinka, strimlad
  • 1 dl olja
  • 800 g gröna ärter
  • 1 ½ l buljong, vegetarisk eller höns
  • 2 l Ljuva Ostcrème Original eller Stark
  • 1 l persilja, hackad
  • salt och peppar
Så här gör du

Koka pastan i saltat vatten. Fräs lök och skinka i lite olja och blanda sedan med pastan och ärterna i bleck. Koka upp buljong och blanda med ostcrème. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner persilja i såsen och blanda allt med pastan i blecket. Gratinera i 175° ugn i 20 minuter innan servering.

Mustig gryta med fläsk, aprikos och couscous

30 portioner
Ingredienser
  • 6 kg fläskkött, strimlat
  • 5 gula lökar, i klyftor
  • olja
  • 5 msk Five spice
  • 1 hink Ljuva Ostcrème Stark
  • 3–4 l buljong, vegetarisk eller höns
  • 1–1 ½ dl vitvinsvinäger
  • 6 morötter, grovstrimlade
  • ½ kg skärbönor, delade
  • 600 g aprikoser, halverade
  • 1 l persilja, grovhackad
  • salt och peppar
Couscous
  • 30 port stor couscous
  • 5 morötter, grovrivna
  • 2–3 dl äppelcidervinäger
  • 1–2 dl olivolja
  • salt och peppar
Så här gör du

Gryta: Bryn fläsk och lök i olja med five spice, och lägg i en gryta tillsammans med ostcrème och buljong, koka upp och låt sedan sjuda i 30 minuter. Tillsätt morötter, bönor, aprikoser och persilja, salta och peppra och smaka av med vinäger. Sjud ytterligare 10 minuter och servera med couscous.

Couscous: Koka couscous enligt anvisningarna. Blanda med morot, vinäger, olja salt och peppar.

Rostad pumpagryta med aubergin, morot och apelsin

30 portioner
Ingredienser
  • 5–6 kg pumpa, skalad och grovtärnad
  • 3 purjolökar, grovskivade
  • 5 aubergine, grovtärnade
  • olja
  • 10 klyftor vitlök, hackade
  • 1 ½ msk fänkål, mortlad
  • 8 st morötter, grovrivna
  • 8 dl apelsinjuice
  • 1 l buljong, vegetarisk
  • 1 ½ l Ljuva Ostcrème Original
  • 1 l kidneybönor, kokta
  • salt
  • peppar
  • 30 port jasminris
Så här gör du

Blanda pumpa och purjolök med olja och rosta i 200° ugn ca 15 min tills det får färg. Stek auberginetärningarna gyllenbruna. Fräs vitlök, fånkål och morot i kastrull och tillsätt sedan apelsinjuice, buljong och ostcrème. Koka upp och smaka av. Lägg i den rostade pumpan och purjolöken samt aubergine och kidneybönor. Sjud upp, smaka av igen och servera med ris.

Fyllda falukorvsskivor med oststomp

30 portioner
Ingredienser
Falukorvslåda:
  • 6 kg falukorv, i 2 cm tjocka skivor
  • 8 gula lökar, i tunna skivor
  • 2 ½ kg morotsstrimlor
  • 25 saltgurkor, skurna på längden
  • 2 l Ljuva Ostcrème Stark
  • 6 dl sweet chilisås
  • 1 l buljong
  • salt och peppar
Oststomp:
  • 6 kg potatis, skalad
  • 1 l Ljuva Ostcrème Stark
  • 1 l persilja, hackad
  • salt och peppar
Så här gör du

Korvlåda: Lägg en snitt i varje falukorvsskiva och bryn falukorven så de får lite färg på båda sidor. Varva 1 skiva lök och 1 skiva saltgurka i varje ”falukorvsficka”. Fördela morotsstrimlor i botten på bleck och lägg sedan falukorvsskivor på tvärkant. Blanda ihop ostcrème med sweet chilisås och buljong. Slå på såsen över korven och grädda i 200° ugn i 25–35 minuter eller tills allt fått fin färg. Ta ut och servera med oststomp.

Oststomp: Koka potatisen i saltat vatten, slå av vatten när potatisen är klar. ”Stompa” i ostcrème med persilja och smaka av med salt och peppar.