Husmanskost på italienska

Nulla caena sine caseum, ”ingen måltid utan ost”, står det i skrifter bevarade från romartiden – och mycket riktigt har osten alltid varit en hörnsten i det italienska köket. Nulla caena sine caseum, ”ingen måltid utan ost”, står det i skrifter bevarade från romartiden – och mycket riktigt har osten alltid varit en hörnsten i det italienska köket.  Gorgonzola, Parmiggiano-Reggiano och Pecorino är några exempel på italienska ostar med urgammal hantverkstradition som du hittar i Galbanis sortiment.  Ostarna är självklart utmärkta att servera som de är, men frågan är om de inte gör sig allra bäst som tongivande ingredienser i den rustika, italienska husmanskosten. Här har du några receptklassiker att fresta dina gäster med!

Carpaccio av oxfilé med Parmigiano Reggiano

6 portioner
Ingredienser
  • 250 g oxfilé
  • salt och peppar
Pesto
  • 50 g basilika
  • ½ kryddnejlika, mald
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 50 g Parmigiano Reggiano
  • 4 msk balsamvinäger
  • 30 g pinjenötter
  • 10 g valnötter
  • 10 cl olivolja
  • salt och peppar
Sallad
  • maché
  • ruccola
  • rosé
  • bladsallad
  • basilika
  • salvia
Så här gör du

Riv och blanda salladsbladen fluffigt. Salta och peppra oxfilén. Linda in i plastfolie, forma till en korv och lägg i frysen. Ta ut köttet när det är genomfruset. Låt köttet halvtina och skär sedan i mycket tunna skivor. Lägg upp tre–fyra skivor per tallrik. Medan köttskivorna tinar, kör samman pestoingredienserna i en mixer. Ringla en rågad sked pesto över köttskivorna. Toppa med en bukett av den blandade salladen och avsluta med att bryta över lite Parmigiano Reggiano.

Saltimbocca med Gorgonzolarisotto

6 portioner
Ingredienser
  • 6×1,5 cm tjocka skivor kalvfilé (180 g/port)
  • 6 skivor parmaskinka
  • färsk salvia
  • 150 g Gorgonzola
  • olivolja till stekning
  • salt och peppar
  • Risotto, enligt anvisningar på paketet
  • 150 g Gorgonzola
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 6 st schalottenlökar
  • färsk sparris
Så här gör du

Banka ut filéerna med lätt knuten näve. Lägg en skiva skinka och två salviablad på varje köttbit. Vik ihop dubbelt, platta till och sätt ihop med en tandpetare. Koka risottoris enligt anvisningarna. När risotton är klar, rör ner Gorgonzola och den hackade persiljan. Risotton ska vara krämig. Finhacka löken. Stek löken försiktigt och krydda med lite extra salvia. Stek köttet i stekpanna på medelhög värme ett par minuter på vardera sida. Salta och peppra. Toppa köttet med en bit Gorgonzola som får smälta. Servera med stekt lök, sparris och skysås.

Pecorinostekt lamm med örtbakad potatis

6 portioner
Ingredienser
  • 1 kg lammstek
  • 1 st citron, skal och saft
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 600 g små färska potatisar med skal, klyftor
  • 600 g mogna tomater, skållade, skalade, urkärnade
  • 1 dl olivolja
  • 6 msk smör
  • 150 g steklök
  • 200 g små kvisttomater
  • rosmarinkvist
  • salt och peppar
Pecorinotopping
  • 1 stor knippa bladpersilja, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 4 msk ströbröd
  • 250 g Pecorino Romano, nyriven
  • salt och peppar
Så här gör du

Gnid in steken i citron, salt och peppar. Blanda persilja, två krossade vitlöksklyftor, ströbröd, olja, hälften av Pecorinon och rivet citronskal. Klappa in persiljepastan i steken, lägg steken i en smord form och stek i ca 1,5 timme i ugnen (till 64 grader i köttets kärna). Höj temperaturen till 200 grader de sista 15 minuterna och klicka över resterande smör. Varva potatis, tomater, två krossade vitlöksklyftor, steklök, rosmarin, resterande Pecorino och salt och peppar i en smord ugnsfast form. Klicka på smöret och baka i ugn på 175 grader i ca 20 min. Servera lammet i tunna skivor med potatisen och en god sallad.

Bocconcini med basilika, chili, mynta och rostad parmaskinka

6 portioner
Ingredienser
  • 250 g Coctailmozzarella
  • 1/4 tsk chiliflakes eller färsk hackad röd chili
  • 1 msk färsk mynta, hackad
  • 1 msk färsk basilika, hackad
  • 5 skivor parmaskinka, strimlad, rostad
  • 1,5 dl olivolja
Så här gör du

Blanda alla ingredienserna och rör sedan försiktigt ner Pärlmozzarellan. Låt marinera i 1 timme. Serveras rumstempererad i sallad, som tillbehör eller som drinktilltugg.

Canneloni med Ricotta, lax- och kräftfärs med basilika- och solrospisto

6 portioner
Ingredienser
  • 400 g Ricotta
  • 400 g varmrökt benfri lax
  • 150 g kräftstjärtar (spara några till garnering)
  • 2 st ägg
  • 1 st vitlök, hackad
  • 100 g vårlök, skivad
  • vitpeppar, ev lite chili
  • 12 st canneloni
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl Parmigiano Reggiano
  • salt och peppar
  • färsk basilika, till garnering
Pisto (pesto utan nötter)
  • 200 g spenat
  • 10 g färsk basilika
  • 200 g schalottenlök, strimlad
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 5 dl olivolja
  • salt och peppar
Så här gör du

Blanda Ricotta, lax, kräftstjärtar, ägg, vitlök, vårlök och vitpeppar till en slät fiskfärs. Fyll cannelonin med färsblandningen med hjälp av en spritspåse eller sked. Lägg upp i en eldfast smord form/bläck. Häll på matlagningsgrädde och hyvla över Parmigiano Reggiano. Baka i ugn på 175 grader i ca 25 min.

Pisto
Mixa alla ingredienserna och krydda med salt och peppar. Servera två rullar cannelloni per person, toppa med Piston, några kräftstjärtar och basilikablad. Avsluta med några drag med pepparkvarnen.

Mascarponepannacotta med honung och granatäpplesirap

6 portioner
Ingredienser
  • 2 blad gelatin
  • 1 l grädde, 36%
  • 4 dl Mascarpone
  • 6 msk honung
  • 1 tsk vaniljstång, urskrapad
Granatäpplesirap
  • 2 dl granatäppelsaft
  • 1,5 dl syltsocker
  • några remsor av apelsinskal
  • granatäpplen, till garnering
Så här gör du

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden på medelvärme under omrörning, skrapa ur vaniljstången och låt den koka med. Tillsätt Mascarpone och honung och koka under omrörning tills Mascarponen är smält. Ta av kastrullen från värmen. Häll upp i portionsskålar och ställ svalt. Blanda ingredienserna till granatäppleirapen och låt koka upp. Ta bort eventuellt skum. Toppa pannacottan med sirapen och granatäpplekärnor.