Italienska ostar

I Italien är ost en självklar del av matlagningen. Lär dig om de italienska ostarnas ursprung och hur du bäst använder dem.


Mascarpone

Ost eller snarare ett slags grädde? Mascarpone är faktiskt en ost – även om dess användningsområden mer liknar vispgräddens. Osten, som tillverkats i Milanområdet sedan renässansen, görs på gräddmjölk som får koagulera med hjälp av citronsyra. Gräddmjölken kokas två gånger för att Mascarponen ska kunna blandas med till exempel marsalavin eller kaffelikör i tiramisu.

 


Parmigiano Reggiano

Det är bara i regionerna Parma och Reggio som man får tillverka Parmigiano Reggiano och tillverkningen har i princip sett ut på samma sätt sedan 1300-talet. En äkta Parmigiano Reggiano görs på opastöriserad, skummad mjölk från kor som finns på en och samma gård och som enbart äter gräs och hö från sin hemmagård. Galbanis Parmigiano Reggiano lagras i 24 månader för att få fram den rätta texturen och smakpaletten. En handgjord delikatess att använda till finare maträtter eller avnjuta tillsammans med ett noga utvalt vin.


Gorgonzola

Gorgonzolans födelse har fastställts till år 879 i byn Gorgonzola utanför Milano. Här övernattade bönder som vallade sina får och kor nerför bergen. Betalade gjorde man med mjölk och av mjölken tillverkade gästgiverierna den ost som så småningom fick sitt namn efter byn. Galbanis Gorgonzola görs på uppvärmd mjölk, penicillium och löpe och lagras till Gorgonzolahjul i träformar på traditionellt vis. Den hårdare varianten Gorgonzola Erborinato är en pikant smaksättare i risotto och pastarätter medan den mjukare Gorgonzola Cremoso gör sig utmärkt i sallader och på ostbrickan.


Mozzarella

Namnet Mozzarella kommer av italienskans ”mozzare”, skära, och syftar på att man under tillverkningen skär och tänjer ostmassan för att osten ska få sin speciella konsistens och sina goda smältegenskaper. Mozzarella kan tillverkas av antingen ko- eller buffelmjölk och i Galbanis sortiment hittar du bägge varianterna. Den milt friska osten är härlig i både kalla och varma rätter och beroende på vad du ska använda den till erbjuder vi Mozzarella i allt från små bollar till stora stycken.


Taleggio

Taleggio är en kittost med ursprung i vackra Val Taleggio i Lombardiet, där den ursprungligen lagrades i fuktiga grottor. Basen är fet komjölk till vilken man tillsätter mjölksyrakultur och kalvlöpe. Taleggion mognar inifrån och ut och när jäsningsprocessen når ut till kanten får osten en rödgul hinna, som ska skäras bort vid servering. Galbanis Taleggio har en fruktig smak med viss beska och passar lika bra på ostbrickan som på ett vitt bröd tillsammans med lite grönt. Den är även utmärkt till risotto och polenta.


Ricotta

Ricotta är en mild och mager färskost som görs på vasslen från tillverkningen av de italienska hårdostarna. Ricotta betyder ”omkokt” och vasslen kokas upp två gånger under tillverkningen. Konsistensen påminner om cottage cheese, men Ricottan är lättare med en fylligare smak. Ricotta är en klassisk ingrediens i lasagne och får ofta sällskap av spenat som fyllning i tortelloni. I Italien serverar man den också gärna med frukt eller honung som dessert.