Julbaka med yoghurt

Vanilj- och hallonrutor med kardemummayoghurt

Ingredienser
  • 4,5 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 250 g smör, smält
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl Lindahls Grekisk yoghurt
  • ca 125 g färska hallon
Kardemummayoghurt/portion
  • 1 dl Lindahls Rysk yoghurt
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • Ev florsocker
Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop allt till en smuldeg. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg i en liten bunke (detta ska strös över kakan). Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna alt. klädd med bakplåtspapper, ca 28 x 35 cm. Strö hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite. Strö över smuldegen från den lilla bunken. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 25–30 min tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Blanda yoghurt med kardemumma och eventuellt florsocker. Låt gärna stå i kylen någon timme innan servering. Vid servering, pudra hallonkakan med lite florsocker och servera med kardemummayoghurten.

Brownies med yoghurtswirl och havssalt

Ingredienser
  • 100 gram smör
  • 50 gram mörk choklad
  • 0,5 dl kakaopulver
  • 4,5 dl socker
  • 3 stora ägg
  • 1 1/2 tsk + 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk havssalt (eller efter smak)
  • 2,5 dl Lindahls Grekisk yoghurt
  • 1 tsk honung
Så här gör du

Sätt ugnen på 180 grader. Klä en pajform (ca 15×20 cm) med bakplåtspapper. Smält smör och mörk choklad på låg värme i en stor kastrull. Rör om hela tiden. När smöret och chokladen har smält, ta av kastrullen och vispa i kakaopulvret tills det blir en jämn smet. Vispa sedan ner socker, ägg, 1 1/2 tsk vaniljsocker och vetemjöl till en jämn smet. Häll ner i formen. Strö på salt. Blanda Lindahls grekisk yoghurt, honung och 1 tsk vaniljsocker i en liten skål. Klicka sedan ut denna på smeten i formen. Använd en smörkniv för att göra snygga “swirls” och på så sätt blanda ner yoghurten i smeten. Baka i 45–50 min till kanterna har hårdnat, men smeten i mitten fortfarande är mjuk. Ta ur och låt svalna. Skär sedan i rutor.

Kanelkakor med yoghurt

Ingredienser
  • 2 ½ dl socker
  • 1 ¾ dl smör, rumstempererad
  • 1 ägg
  • ½ dl Lindahls Rysk yoghurt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 droppar vaniljarom eller 1 tsk vaniljpulver
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kanel
Så här gör du

Rör socker, smör, ägg, Rysk yoghurt, vaniljsocker och vaniljpulver poröst till en kräm (10 min, elvisp). Blanda ca 6 dl vetemjöl med övriga ingredienser, blanda med kräm. Tillsätt resten av mjölet. Täck skålen och låt den stå i kylskåpet i 1–2 timmar. Kavla ut degen och tryck ut figurer. Grädda i mitten av ugnen vid 200 grader i 4–6 minuter till kanterna är lätt gyllenbruna. Garnera med sockerkristyr eller sockerpasta.

Mjuk pepparkaka med glasyr

Ingredienser
  • 2 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 droppar bittermandelolja/5 droppar bittermandelarom
  • 1 påse pepparkakskryddor (15 g)
Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1 1⁄2 msk vatten
Så här gör du

Vispa ägg, socker och bittermandelolja pösigt. Använd elvisp, högsta hasighet i minst fem minuter. Sikta mjöl, vaniljsocker, pepparkakskryddor och bakpulver ihop. Blanda växelvis ner mjölblandningen och yoghurt i äggsmeten. Var noga att få en jämn och slät deg. Det går att använda elvisp på lägsta hastighet. Häll i en smord och bröad kakform (ca 1½ liter). Grädda kakan i 170 grader ca 50 min. Låt vila i fem minuter innan kakan tages ur formen. Låt svalna före servering. Blanda ingredienserna till glasyren och häll över kakan.

Frusen yoghurttårta med pepparkakskross

8–10 portioner
Ingredienser
  • 6 dl Lindahls Grekisk yoghurt
  • 3 ägg, delade i vitor och gulor
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 1 dl socker
  • 10–12 pepparkakor + några extra för dekoration
Så här gör du

Smula ner pepparkakor i botten på en form (1½ liter) med löstagbar kant. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ihop smeten med yoghurt, citronsaft och citronskal. Vispa äggvitan till hårt skum. Blanda därefter i äggvitan i yoghurtmassan. Häll blandningen i formen och frys i minst 4 timmar. Låt kakan stå fram några minuter innan servering och strö över lite smulade pepparkakor som dekoration.

Chokladtryffel med salta nötter

15–20 st
Ingredienser
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 300 g mörk choklad
  • 1 dl Lindahls Grekisk yoghurt
  • 1 1/2 dl grovhackade valfria salta nötter, t.ex. jordnötter eller pistagenötter
Så här gör du

Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i yoghurt. Häll chokladen i en form ca 10×15 cm, t ex en aluminiumform, och strö över de grovhackade nötterna. Låt den stelna i kylskåp. Skär tryffeln i bitar i önskad storlek och form.

Yoghurttryfflar

Ingredienser
Vita
  • 200 gram vit choklad
  • 1,5 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
  • 1 msk kokosflingor
Mörka
  • 200 gram mörk choklad
  • 1,5 dl Lindahls Grekisk yoghurt
  • 2 msk kakaopulver
Så här gör du

Smält chokladen på lång värme. Rör i yoghurt. Rör i antingen kokosflingor eller kakaopulver. Vispa tills det blir en jämn smet. Låt svalna en timme. Den vita smeten kan med fördel ställas in en stund i frysen. Gör bollar, rulla i kokosflingor, strössel, chokladkross eller nötkross.