Juliga bakverk och desserter

December är här och vi passar på att bjuda på några läckra recept att överraska dina gäster med.

Recepten är framtagna av Dansukker

Fruktkaka

Ingredienser
  • 250 g (4 dl) russin
  • 10 fikon, torkade
  • 10 aprikoser, torkade
  • 1 1/2 dl konjak eller apelsinjuice
  • 250 g smör
  • 1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl mandel, hela
  • 1 dl hasselnötter, hela
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen
Så här gör du

Skär frukterna i bitar, blanda med konjak eller juice i en skål och låt dra en timme. Smöra och bröa en avlång 2-liters brödform. Sätt ugnen på 175 °C. Rör smör och farinsocker pösigt. Rör i äggen, ett i sänder. Tillsätt hälften av mjölet, hälften av fruktblandningen och därefter resterande ingredienser. Blanda väl. Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1 1/2 timme. Låt svalna i formen i 10 minuter innan kakan stjälps upp. Pudra över florsocker och servera fruktkakan i tunna skivor.

Danska äppelskivor

Ingredienser
  • 100 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 msk Dansukker Strösocker
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 5 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1/2 citron, rivet skal
  • 3 äggvitor
  • Smält smör att pensla munkpannan med, florsocker pudra över och en god sylt att doppa dem i.
Så här gör du

Smält smör och låt svalna något. Blanda samman alla torra ingredienser. Vispa ner mjölk, äggulor och smält smör samt rivet citronskal. Vispa äggvitor till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Hetta upp en munkpanna och pensla med lite smält smör. Klicka i smet så att det nästan fyller fördjupningarna i järnet. Snurra runt dem ett halvt varv och grädda vidare tills genomgräddade. Tips: Använd ett grillspett eller en gaffel. Lägg de färdiga äppleskivorna på en tallrik med florsocker. Pudra över rikligt med florsocker när alla är färdiga och doppa dem i en god sylt och avnjut!

Pannacotta med glögglingon

6 portioner
Ingredienser
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1 dl Dansukker Gelésocker Multi
  • 1 msk vit glögg
Glögglingon
  • 1/2 dl glögg
  • 2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 1 dl lingon
Så här gör du

Blanda grädde, vaniljsocker, gelésocker och vit glögg i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.

Glögglingon
Koka upp glögg och muscovadorörsocker. Ta av plattan och tillsätt lingonen. Låt stå och dra minst en timme. Lägg bären på pannacottan och servera.