Kallt och varmt med Tartimalin Färskost

TartimalinTartimalin Färskost från Président är en frisk och krämig färskost med mängder av olika användningsområden. Färskosten är den perfekta för basen för smakrika spreads till smörgåsar och baguetter. Den är kokbar och ger härlig smak och konsistens till pizza och pastarätter och prova också som smaksättare i soppan och moset. Sist men inte minst bjuder vi förstås på ett par riktigt goda kakrecept där Tartimalin är pricken över i.

Ramslöksspread med pickles

10 portioner
Ingredienser
  • 10 st skivor grovt surdegsbröd
  • 30 g mizunasallad till garnering
Picklad lök och zucchini
  • 250 g rödlök, tunt skivad
  • 20 st skivor zucchini, tunna längsgående
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • ½ dl råsocker
  • 1,5 dl vatten
Ramslöksspread
  • 400 g Président Tartimalin Färskost
  • 15 g ramslök, färsk, finhackad eller pulver
  • 15 g ruccola
  • 3 g bruna senapsfrö, malda
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm svartpeppar, mald
Så här gör du

Picklad lök och zucchini
Koka upp lagen och slå den över lök och zucchini och låt dra i ett par timmar.

Ramslöksspread
Blanda alla ingredienser i en matberedare.

Bre surdegsbrödet med spread, lägg på sallad och toppa med lök och zucchini.

Citronspread med svamp och tomat

10 portioner
Ingredienser
  • 10 skivor surdegsbröd
  • 2 st avokado
  • 10 st cocktailtomater med kvist
  • spenatsallad/lollo rosso
  • salt och peppar
Svamp
  • 300 g kejsarchampinjoner, delade
  • 300 g shiitake, delade
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl persilja, hackad
  • smör att steka i
  • salt
Citronspread
  • 300 g Président Tartimalin Färskost
  • 1 st citron, zest och saft
Så här gör du

Baka av tomaterna på 200 grader i 5 min.

Svamp
Stek svamp och vitlök på låg värme tills mjuka. Dra åt sidan och tillsätt persilja och lite salt.

Citronspread
Blanda färskost och citron.

Bre mackan med citronspread. Fördela avokado och svamp på mackorna. Dekorera med brända tomater och lite flingsalt, svartpeppar och citronzest.

Pepparrotsspread till oxbringa

10 portioner
Ingredienser
  • 10 tunna skivor ljust surdegsbröd
  • 10 st skivor oxbringa, rimmad, kokt
Pepparrotsspread
  • 400 g Président Tartimalin Färskost
  • 30 g färsk pepparrot, riven
  • 1 st citron, zest och saft
Topping
  • 150 g sockerärtor, strimlade
  • 2 msk frysta lingon
  • 100 g rödlök, tunt skivad
  • mizunasallad
  • flingsalt
Så här gör du

Pepparrotsspread
Vispa samman färskost, pepparrot, zest och citronsaft. Spara ca 1 dl i en spritspåse till dekoration.

Topping
Blanda samman alla ingredienser.

Grilla brödskivorna. Bre spread på mackorna och lägg på oxbringa och topping. Ringla lite pepparrotspread över.

Pizza Bianco med sötpotatis, oliver och tomater

10 portioner
Ingredienser
Pizzadeg
  • 50 g jäst/en påse torrjäst
  • 6 dl vatten
  • 5 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • ca 1200 g vetemjöl
Fyllning
  • 4 dl Président Tartimalin Färskost
  • 150 g sötpotatis, tunt skivad
  • 300 g cocktailtomater, delade
  • 200–400 g riven ost
  • svartpeppar
  • 300 g oliver
  • ruccola
  • olivolja
  • flingsalt
Så här gör du

Pizzadeg
Smula jäst och blanda med vatten. Blanda i övriga ingredienser och arbeta till en slät deg. Låt jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt eller baksten.

Kavla ut degen och lägg på ett bakplåtspapper. Bre på färskost. Lägg på sötpotatis och tomater. Strö över ost och svartpeppar. Sänk till 220 grader och sätt in pizzan på den varma plåten. Baka tills den fått fin färg. Strö över oliver, ruccola, olivolja och flingsalt.

Snabbaste och godaste dessertpizzan

10 portioner
Ingredienser
  • 250 g Président Tartimalin Färskost
  • 100 g hasselnötskräm
  • 5 st tortillabröd
  • 2 st bananer, skivade
  • 100 g jordgubbar
  • 100 g hallon
  • 1,2 dl riven kokos
  • mynta till dekorering
Så här gör du

Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt eller baksten. Blanda färskost och hasselnötskräm och bre på tortillabröden. Grädda i ugn i ca 3 min. Lägg på banan, jordgubbar och hallon. Strö över kokos och mynta.

Pasta med spenatcrème och lax

10 portioner
Ingredienser
Spenatcrème
  • 150 g gul lök, finhackad
  • 50 g Skånemejerier Smör
  • 150 g färsk spenat
  • 100 g salladslök, skivad
  • salt och peppar
Färskostblandning
  • 400 g Président Tartimalin Färskost
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • salt och peppar
  • 1 kg pasta penne
  • färsk spenat (dekoration)
  • salladslök (dekoration)
  • 10 bitar varmrökt lax
Så här gör du

Spenatcrème
Stek lök i smör och rör hastigt i spenat. Tillsätt salladslök. Smaka av med salt och peppar.

Färskostblandning
Koka upp färskost och buljong. Smaka av med salt och peppar.

Vänd ner spenatcrèmen och den kokta varma pastan i färskostblandningen. Toppa med spenat, salladslök och lax.

Vegetarisk pasta

10 portioner
Ingredienser
  • 1 kg pasta penne
  • 400 g broccoli, i buketter
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 300 g zucchini, i bitar
  • 200 g purjolök, strimlad
  • 150 g morot, i bitar
  • 200 g röd paprika, i stora bitar
  • olivolja
  • 400 g Président Tartimalin Färskost
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
  • 1 dl Galbani Grana Padano, färskriven
  • 1 dl basilika
Så här gör du

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Stek broccoli, vitlök, zucchini, purjolök, morot och paprika i olivolja i en gryta. Vänd ner färskost och slå på grönsaksbuljong och låt koka försiktigt i ca 5 min. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med riven ost och basilika.

Asiatisk kycklingsoppa med limecrème

10 portioner
Ingredienser
  • 800 g kycklingfilé, strimlad
  • rapsolja till stekning
  • 150 g minimajs
  • 200 g röd paprika, i stora tärningar
  • 1 st röd chili
  • 300 g purjolök, strimlad
  • 200 g champinjoner, klyftade
  • 2 msk röd currypasta
  • 3 msk tomatpuré
  • 7 dl kycklingbuljong
  • 300 g Président Tartimalin Färskost
  • 400 g krossade tomater
  • 75 g cocktailtomater, delade
  • 1 st lime, saft
  • 1 dl koriander, hackad
Limecrème
  • 2 st lime, zest och saft
  • 350 g Président Tartimalin Färskost
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk röd currypasta
  • 1½ dl koriander, hackad
Så här gör du

Fräs kyckling och grönsaker i olja. När kycklingen är klar vänd i currypasta och tomatpuré. Tillsätt buljong och färskost. Tillsätt krossade tomater samt cocktailtomater och koka upp. Låt puttra på svag värme ett par minuter. Ta bort soppan från plattan, pressa över lime och rör om.

Limecrème
Mixa allt i matberedare tills crèmen är slät.

Servera soppan rykande varm med en klick limecrème och koriander.

Fisksoppa med färskostaioli

10 portioner
Ingredienser
  • 200 g lök, finhackad
  • 200 g morötter, tärnade
  • olivolja att bryna i
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl fiskbuljong
  • 3 dl Skånemejerier Vispgrädde 40%
  • 450 g Président Tartimalin Färskost
  • 400 g lax eller torsk, tärnad
  • salt
  • cayennepeppar
  • 20 g dill
Färskostaioli
  • 200 g Président Tartimalin Färskost
  • 2 msk vitlök, pressad
  • 1 krm flingsalt
  • ½ dl dill
  • 2 st äggulor
Så här gör du

Fräs lök och morot mjuk i olivolja. Tillsätt tomatpuré och rör om. Tillsätt buljong, vispgrädde, färskost och låt sjuda i ca 10 min. Vänd ner fisken och låt sjuda tills fisken är klar (cirka 5 min). Smaka av med salt och cayennepeppar. Toppa med aioli och dill.

Färskostaioli
Mixa i matberedare tills aiolin är slät.

Blomkålssoppa med salladslökscrème

10 portioner
Ingredienser
  • 1 dl solrosfrö
  • salt
  • 400 g potatis, tärnad
  • 400 g blomkål, grovt hackad
  • 150 g purjolök, grova bitar
  • rapsolja att bryna i
  • 2 l färdigblandad grönsaksbuljong
  • 300 g Président Tartimalin Färskost
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt och vitpeppar
  • chili flakes
Salladslökscrème
  • 300 g Président Tartimalin Färskost
  • 150 g + 50 g salladslök, delad i bitar
  • 1 tsk vitlökspasta
Så här gör du

Rosta solrosfrön i en torr, het stekpanna med en nypa salt. Bryn potatis, blomkål och purjolök i rapsolja i en stor gryta. Tillsätt grönsaksbuljong och låt koka i 10 min. Tillsätt färskost och låt koka i ytterligare 2 min. Tillsätt persilja. Mixa soppan slät och smaka av med salt och vitpeppar.

Salladslökscrème
Mixa allt i matberedare till en slät crème.

Servera soppan med en klick crème, rostade solrosfrön, salladslök och chili flakes.

Palsternacks- och potatismos

10 portioner
Ingredienser
  • 400 g palsternacka, i bitar
  • 500 g mjölig potatis, i bitar
  • 75 g Skånemejerier Smör
  • 200 g Président Tartimalin Färskost
  • salt och vitpeppar
  • persilja, grovhackad
Så här gör du

Koka palsternacka och potatis i lättsaltat vatten tills mjuka. Häll av vattnet och kör rotfrukterna i matberedare tillsammans med smör och färskost. Smaka av med salt och vitpeppar och blanda ner persilja.

Syrad stomp på sötpotatis

10 portioner
Ingredienser
  • 2 kg sötpotatis, i bitar
  • 200 g mjölig potatis, i bitar
  • 1 tsk vitlök, pressad
  • 500 g Skånemejerier smör
  • 3 dl Président Tartmalin Färskost
  • salt och peppar
  • 1 dl vattenkrasse
  • 1 tsk vitlök, rostad
Så här gör du

Koka all potatis i lättsaltat vatten tills mjuka. Häll av vattnet och tillsätt vitlök, smör och färskost. Stompa med stompjärn. Smaka av med salt och peppar. Servera med krasse och rostad vitlök.

Veggie bowl

10 portioner
Ingredienser
  • 100 g blötlagda risnudlar
  • 50 g röd paprika, strimlad
  • 30 g picklad rödlök
  • 150 g champinjoner, smörstekta med soja
  • 50 g gurka, strimlad
  • 150 g kimchi
  • 50 g rädisor, skivade
  • 50 g sockerärtor, strimlade
  • 50 g sjögrässallad
  • 5 st ägg, löskokta och delade i två
  • svarta sesamfrön
Sås
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 1 tsk röd currypasta
  • 2 msk japansk soja
Så här gör du

Lägg risnudlar i botten på en serveringsskål. Fördela tillbehören i skålen. Ringla över sås och toppa med sesamfrö.

Rispappersrullar

10
Ingredienser
  • 10 st rispapper, gärna fyrkantiga
  • 10 st små blad isbergssallad
  • 50 g stora böngroddar
  • 10 st stavar morot
  • 10 st stavar gurka
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 20 st kräftstjärtar
  • koriander eller persilja, efter egen smak
Så här gör du

Fyll rullarna genom att först lägga i sallad och sedan de andra ingredienserna. Spritsa därefter en sträng färskost och lägg på kräftor och kryddor. Vik in kanterna från ena sidan så långt det går utan att rispapperet går sönder och rulla sedan ihop rullen ganska hårt. Dela på mitten och servera med en god soja som dipp.

Sushirullar

10 portioner
Ingredienser
LAX/WASABIRULLE
  • gurka
  • gravad lax i bit
  • gräslök
  • svarta sesamfrön
Wasabicrème
  • 1 dl Président Tartimalin Fäskost
  • 1½ tsk wasabi
LAX/SJÖGRÄSRULLE
  • gurka
  • kallrökt lax
  • avokado
  • Président Tartimalin Fäskost
  • sjögrässallad
RÄK/AVOKADORULLE
  • räkor
  • salladslök
  • avokado
  • Président Tartimalin Fäskost
  • Sriracha (stark chilisås)
  • rödbetsskott
LAX/GURKRULLE
  • gurka
  • färsk lax
  • Président Tartimalin Fäskost

Cheesecake med passionsfruktkräm

10 portioner
Ingredienser
Botten
  • 15 st digestivekex
  • 75 g Skånemejerier Smör, smält
Fyllning
  • 5 st gelatinblad
  • 2 st ägg
  • 400 g Président Tartimalin Färskost
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st citron, zest och saft
Topping
  • 1 st gelatinblad
  • 4 msk vatten
  • 2 msk socker
  • 1 dl passionsfrukt
Så här gör du

Botten
Mixa kexen till smulor. Rör samman med smör och tryck ut i en form.

Fyllning
Lägg gelatin i kallt vatten i cirka 5 minuter. Separera ägg i två olika skålar. Blanda gulor med färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronzest, rör tills slät. Vispa äggvitor till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citronsaft i en kastrull, och värm upp. Ta kastrullen från värmen. Krama ur vattnet från gelatinet och rör ner i saften. Rör väl. Låt svalna något innan du försiktigt häller ner citronen i smeten. Rör så att det blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt kakan stå kallt i ett par timmar.

Topping
Lägg gelatin i kallt vatten i cirka 5 minuter. Värm upp vatten och socker. Krama ur gelatinet och låt det smälta ihop med sockerlösningen. Skrapa ur passionsfrukterna och rör ner i sockerlösningen. Låt toppingen svalna innan du försiktigt häller den på kakan. Kyl över natten för att kakan skall stelna ordentligt.

Morotskaka

10 portioner
Ingredienser
Morotskaka
  • Skånemejerier Smör
  • skorpmjöl
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 4 dl morötter, finrivna
  • 1 ½ dl rapsolja
Glasyr
  • 100 g Skånemejerier Smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 st citron, skal
  • 200 g Président Tartimalin Färskost
Så här gör du

Morotskaka
Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Vänd sedan ner morötter och rapsolja. Grädda i cirka 50 minuter. Kakan ska inte vara kladdig i mitten. Låt svalna.

Glasyr
Vispa ihop alla ingredienser. Om du vill ha glasyren lite tjockare, använd mer florsocker. Bre på glasyren först när kakan svalnat helt.