Kretslopp och knattekockar

Näringsrika mejeriprodukter gör gott för både stora och små. Vi besöker Skogsgläntans förskola där Marie Andersson berättar om måltidspedagogik, trädgårdsland och varför hon ibland leker köksrobot med barnen.

Skogsgläntan, visst låter det vackert? När vi kommer fram till Skogsgläntans förskola förstår vi också att namnet inte är taget ur luften. Förskolan med dess stora utegård och lekplats ligger i Laröd norr om Helsingborg, bara ett stenkast från skogen som sträcker sig inåt landet. Det här känns onekligen som en fin plats för barn att växa upp på.

Skogsgläntans förskola är en kommunalt driven skola med uttalad hälso- och miljöprofil och vi ska träffa verksamhetens egen kock och måltidspedagog Marie Andersson. På förskolan finns åtta pedagoger och ett 40-tal barn, med avdelningen Humlan för de minsta barnen och Nyckelpigan där barnen är 3–5 år.

Uppvuxen på bondgård

Marie har arbetat på Skogsgläntan i tio år. Förutom att vara kock är hon även måltidspedagog och på förskolan sköter hon i princip allt som har med maten att göra på egen hand. Från ekonomisk och näringsmässig planering till inköp, matlagning och arbetet med att ta hand om avfallet.

– Kretsloppstänkandet har jag med mig sedan jag själv var barn. Jag växte upp på en bondgård utanför Sjöbo där mina föräldrar födde upp grisar. I en sådan miljö får man en naturlig förståelse för djur och natur och hur jordens resurser och vår användning av dem hänger ihop.

– Skogsgläntan har sitt eget trädgårdsland och det är en fantastisk grund för mitt arbete. Här får barnen vara med och välja vilka grönsaker vi ska odla, sätta dem på plats i jorden och sedan vattna och se hur grödorna växer fram. Till sist tar vi förstås vara på det vi odlat i matlagningen.

Mat blir matematik

Vi slår oss ner för en fika i det lilla personalrummet och Marie radar upp burkarna med sylt gjord på förskolans egen frukt: äpplen, päron, tomater. Barnen har varit med hela vägen från skördandet till att göra etiketterna till burkarna.

– Det finns många sätt att koppla ihop mat med saker som är värdefulla för barnen att lära sig. ”Matboxen” är en portfölj som jag fyller med hemliga ingredienser som barnen får lära sig något om. Genom att barnen får bekanta sig med råvarorna kan de sedan börja tycka om mat som de tidigare har ratat.

– En kul grej är en lek som går ut på att jag är en köksrobot. Barnen måste då ge mig de rätta kommandona för att jag ska utföra olika moment i matlagningen. Dagens barn växer upp i en digitaliserad värld, och detta är ett exempel på hur man på ett lekfullt sätt kan närma sig ett ämne som programmering.

Till mellanmålet mixar Marie ihop en smoothie på blåbärsyoghurt, naturell kvarg, jordgubbar, blåbär och spenatblad. Blåbärens kraftiga färg är ett knep för att ”gömma” den nyttiga spenaten, förklarar Marie. En grönfärgad dryck skulle barnen inte uppleva som lika lockande.

Minskat matsvinn

Skogsgläntans förskola är certifierad enligt Grön Flagg. Det är organisationen Håll Sverige Rents program för att hjälpa lärare och pedagoger att väcka upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor. Ett område som Marie Andersson har lagt vikt på under de senaste åren är att minimera matsvinnet.

– När det gäller rester som lämnats kvar på tallriken låg vi förr på ca 1,5 kg per månad, men nu är vi nere i något enstaka hekto. Det har vi lyckats med genom att använda mindre tallrikar och genom att hellre ta en liten smakportion och sedan fylla på, än att börja med att lägga upp för mycket.

– Ett annat sätt att minska svinnet är förstås att återanvända, säger Marie och öppnar en lucka under ugnen. Här lägger hon brödskivor på tork för att använda till ströbröd. Av vissnande grönsaker och rotfrukter kokar hon buljong. Övermogna bananer blir till bananplättar och överbliven gröt använder hon till brödbak.

– Jag gillar att göra overnight oats, eller nattagröt, som jag kallar det. Det är mättande och gott för barnen och smidigt för mina kollegor att bara kunna plocka ut ur kylen när jag inte är här.

Födelsedag = favoriträtt

Skogsgläntans förskola håller öppet 6.30–17.30 och för att barnen ska orka med dagens alla aktiviteter får Marie se till att fylla på med energi flera gånger. Vid sju serveras frukosten, vid nio brukar man ha en fruktstund och vid elva serveras dagens lunch. Vid två får barnen mellanmål och för dem som blir hämtade sent finns det alltid något litet att mumsa på om man blir hungrig.

Eftersom förskolans profil inte bara handlar om miljö utan också hälsa serverar Marie mycket grönt. En genomsnittlig vecka är tre av fem luncher vegetariska. På så vis får man också pengar över till att välja kött och fisk av hög kvalitet till de andra dagarna. Råvarorna väljer Marie utifrån säsong, med målet att så mycket som möjligt ska vara närodlat och ekologiskt.

– När något av barnen fyller år är det han eller hon som får välja vad det blir till lunch den dagen. Det är betydligt nyttigare än tårtor och vi märker att barnen tycker att det är kul att få vara med och planera måltiderna.

– Även föräldrarna engagerar sig i förskolans mat. Genom min Instagram kan de enkelt hänga med i vad vi hittar på här under dagarna. Vi har också börjat med matkuponger som barnen kan ta hem till föräldrarna för att bjuda in dem att komma och prova vår lunch. Det har varit väldigt uppskattat!

Potatis- och purjolökssoppa med kalljästa frallor

4 portioner | 15 st frallor
Ingredienser
 • 400 g potatis
 • ½ purjolök
 • ½ liter vatten
 • 2 dl Skånemejerier Crème Fraiche 34%
 • 1 dl Skånemejerier Vispgrädde
 • Grönsaksbuljong och ev hönsbuljong
 • Persillade
Så här gör du

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken. Fräs löken i en gryta och tillsätt potatisen. Häll över vatten och buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan och tillsätt crème fraiche, grädde och kryddor.

Kalljästa frallor
På kvällen. Rör ut ¼ paket jäst i 5 dl kallt vatten. Tillsätt 4 dl rågsikt, 6–7 dl vetemjöl special, 1 tsk salt, 1 msk olja och 1 msk socker. Rör tills allt är blandat. Täck med en handduk och ställ in i kylen.

På morgonen: Sätt ugnen på 225°C. Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bord. Dela i ca 15 bitar. Bearbeta degen så lite som möjligt. Lägg bitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 20–25 minuter.

Jordgubbs- och blåbärssmoothie

4–6 portioner
Ingredienser
 • 2 dl jordgubbar
 • 1 dl blåbär
 • 1 ”näve” babyspenat
 • 1 dl Lindahls Naturell Kvarg 9,2%
 • 2 dl Skånemejerier Vaniljyoghurt Blåbär
Så här gör du

Mixa allting. Söta med banan eller honung.

Overnight oats

4–6 portioner
Ingredienser
Overnight oats med äpple och kanel
 • 4 dl havregryn
 • 3 dl Skånemejerier Mellanmjölk
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 dl Lindahls Kvarg naturell 0,2%
 • 1 äpple
 • 2 tsk honung
 • 1 tsk malen kanel
Overnight oats med hallon
 • 4 dl havregryn
 • 3 dl Skånemejerier Mellanmjölk
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 dl hallon
 • 1 dl Lindahls Kvarg naturell 0,2%
 • 2 msk Président Tartimalin Färskost
 • 2 tsk honung
Så här gör du

Overnight oats med äpple och kanel
Blanda alla ingredienser och låt stå minst 4 timmar eller över natten i kylen. Servera med rostade frön och rivet äpple.

Overnight oats med hallon
Blanda alla ingredienser och låt stå minst 4 timmar eller över natten i kylen. Servera med färska bär.