Lunchrätter med Ljuva

Ljuva Ostcrème är utvecklad för storkökets förutsättningar och behov. En mångsidig produkt som ger smak och konsistens åt allt från såser och röror till grytor och gratänger.

Gratängbas

10 portioner
Ingredienser
  • 5 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 5 dl matlagningsgrädde 15 %
  • 250 g gul lök, hackad
  • 250 g purjolök, strimlad
  • 2 msk citron, riven
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser väl och smaka av med salt och svartpeppar. Bred ovanpå fisk, köttfärs eller rotfrukter och baka av i ugn.

Rotfrukt- och köttfärsgratäng

10 portioner
Ingredienser
Köttfärsröra
  • 200 g lök, finhackad
  • smör
  • 500 gram blandfärs
  • 1 solo vitlök, riven
  • 3 dl chilisås
  • 300 g krossade tomater
  • 200 g röda linser, blötlagda
  • salt och svartpeppar
  • 5 dl grädde
  • 6 dl Ljuva Ostcrème
  • 1 tsk dragon, torkad
  • 1 st solo vitlök, riven
  • salt och svartpeppar
  • 1 kg osköljd fast potatis, skivad
  • 500 g palsternacka, skivad
Så här gör du

Bryn löken mjuk i smör. Tillsätt färsen och bryn den färdig. Lägg i vitlök och rör ner chilisås, krossade tomater och linser. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i 20–30 minuter på svag värme. Smörj en form, med ganska höga kanter. Rör ihop grädde, ostcrème och dragon. Pressa ner vitlök och krydda med salt och svartpeppar. Rör ihop potatis och palsternacka med gräddblandningen. Varva potatis och palsternacka med köttfärsröran. Baka på 180–200 °C i cirka 30 minuter tills rotfrukterna är mjuka.

Lasagne

10 portioner
Ingredienser
Köttfärssås
  • 900 g blandfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 pkt bacon, strimalt
  • 1 krm färsk timjan
  • 1 dl persilja
  • 1 msk basilika
  • 4 vitlöksklyftor, rivna
  • 500 g krossade tomater
  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 msk honung
  • salt och svartpeppar
Béchamelsås
  • 4 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 2 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 6 dl mjölk
  • 1 dl Maizena
  • 100 g smör
  • salt och svartpeppar
  • muskotnöt
  • 6 dl Prästost, riven (varav 2 dl att toppa med)
  • 20 lasagne plattor
Så här gör du

Köttfärssås
Bryn blandfärs, lök och bacon. Tillsätt kryddor, vitlök, krossade tomater, kalvbuljong, tomatpuré och honung. Låt koka på svag värme i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Béchamelsås
Koka upp ostcrème, kvarg och mjölk. Tillsätt Maizena och smör och koka upp. Smaka av med peppar, muskot och salt. Tillsätt osten.

Lasagne
Varva lasagneplattor, köttfärssås och béchamelsås. Grädda på 175 °C i cirka 40 minuter. Bäst blir lasagnen om den får stå och dra några timmar innan gräddning.

Palsternacka och morotsoppa med aioli

10 portioner
Ingredienser
  • 3 msk smör
  • 250 g gul lök, hackad
  • 300 g palsternacka, tärningar
  • 350 g morot, tärningar
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 500 g Ljuva Ostcrème Stark
  • salt och svartpeppar
  • 150 g morot att hyvla i tunna skivor
  • 250 g tomat, urkärnad och tärnad
  • kryddor
Aioli
  • vitlöksklyftor (rostas på torr panna med lite salt)
  • 2 st ägg
  • 150 g persilja med stjälkar
  • 1 dl pinjenötter, rostade
  • 6 dl klar rapsolja
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Sautera lök, palsternacka och morötter i smör. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka i cirka 10 minuter, tills palsternackan är mjuk. Mixa soppan slät. Tillsätt ostcrème och koka ihop. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med råa tunt hyvlade morötter och tärnad tomat, aioli och örter.

Aioli
Mixa vitlök, ägg, persilja och pinjenötter. Tillsätt rapsolja lite i taget. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med lite av vitlöken.

Ljuvlig fiskgryta med röd curry

10 portioner
Ingredienser
  • 250 g purjolök, strimlad
  • smör, att steka i
  • 400 g champinjoner, bitar
  • 2–4 msk röd curry
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk kokosmjölk, cirka 400 g
  • 1,5 l fiskbuljong, alt. grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
  • 400 g Ljuva Ostcrème Stark
  • 4 msk lime, zest och saft
  • 2 msk ingefära, riven
  • 800 g vit fiskfilé (t.ex. torsk), tärningar
  • 200 g sockerärter, i bitar
  • 15 körsbärstomater, i halvor
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Fräs purjolöken mjuk i smör. Låt champinjonerna fräsa med någon minut. Lägg i curry och tomatpuré och fräs ytterligare en minut. Häll på kokosmjölk, buljong, ostcrème, lime och ingefära och låt koka ihop 5 minuter. Sänk värmen på soppan så att den bara sjuder försiktigt och lägg ner fisk, sockerärter och körsbärs- tomater. Sjud i cirka 5 minuter, tills fisktärningarna är fasta. Smaka av med salt och peppar.

Kycklingburgare med osttzatziki

10 portioner
Ingredienser
  • 1 500 g kycklingfärs
  • 2 dl gräslök eller sticklök, skuren
  • 4 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 2 st ägg
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • chiliflakes (efter egen smak)
Tzatziki
  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 4 st vitlöksklyftor, rivna
  • 2 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 1 msk fransk senap
  • 1 dl gräslök, finskuren
  • salt och svartpeppar
Picklad lök
  • 500 g rödlök, fint skivad
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättika 24%
  • 2 dl rörsocker
Så här gör du

Burgare
Blanda kycklingfärs, lök, ostcrème och eventuellt chiliflakes. Blanda i ägg och smaka av med salt och svartpeppar. Forma till fina burgare och grilla eller stek.

Tzatziki
Blanda yoghurt, vitlök, ostcrème och senap. Vänd ner gräslök och smaka av med salt och svartpeppar.

Picklad lök
Koka upp vatten, ättika och socker tills sockret löst sig. Lägg löken i en burk med förslutningsbart lock och slå den kokande lagen över löken. Låt stå dra i minst en timme.

Vegetariska ostburgare med chilitopping

10 portioner
Ingredienser
  • 6 dl portabellosvamp, fint tärnad
  • 6 dl svarta bönor, kokta och mixade
  • 3 dl broccoli, mixad
  • 2 dl rödlök, finhackad
  • 3 dl panko (eller glutenfritt skorpmjöl)
  • 2 msk worchestershire
  • 2 msk vitlök, riven
  • 1 dl Ljuva Ostcrème
  • 3 ägg
  • salt och svartpeppar
  • smör, att steka i
Karamelliserad lök
  • 3 st gula lökar, skivade
  • 1 st rödlök, skivad
  • 1 msk rörsocker
  • 0,5 l vatten
  • 1 krm salt
Chilitopping
  • 1 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl soltorkade tomater, tärnade
  • svartpeppar
Så här gör du

Burgare
Blanda alla ingredienser i en foodprocessor och till sist äggen. Krydda med salt och svartpeppar. Låt smeten vila i cirka 30 minuter. Forma biffar och stek i smör. Om de fastnar tillsätt mer panko.

Karamelliserad lök
Bryn löken tills den fått en fin gyllengul färg. Tillsätt socker och vatten. Sänk värmen. Låt puttra i cirka 15 minuter tills löken blir helt genomskinlig och blank. Smaka av med lite salt.

Chilitopping
Blanda alla ingredienserna. Smaka av med svartpeppar.

Sesamhamburgerbröd

12 stycken
Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 dl Ljuva Ostcrème
  • 100 g majonnäs
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 tsk chili, finhackad
  • 1 msk honung
  • 50 g ost, riven
  • 500 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl mjölk
  • ½ dl sesamfrö, rostade
Så här gör du

Blanda jästen och vattnet (fingervarmt). Blanda i ostcrème, majonnäs, persilja, chili, honung, ost och mjöl. Knåda degen på medelhastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare cirka 2 minuter. Låt degen jäsa 20–30 minuter eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 °C. Forma till 12 bullar och låt jäsa till dubbla storleken under en duk. Pensla med mjölk och toppa med sesamfrön. Grädda i cirka 10 minuter eller tills bröden fått en fin gyllengul färg.