Måltiderna i fokus på Danvikshem

Med anor från 1500-talet är Danvikshem i Nacka inte vilket äldreboende som helst. Bara byggnaden, uppförd i nationalromantisk stil på 1910-talet, och det enastående läget på Finnbodaberget vid Stockholms inlopp, är en historia i sig. Men nu är vi här för att prata om mat.

Tillsammans med specialistsjuksköterskan Anne Hallbäck och Skånemejeriers säljare Leif Kahlson träffar vi Maria Lindberg som basar över ett köksteam på åtta personer som lagar mat till de 260 boende.

– På Danvikshem ser vi maten som en viktig del av omvårdnaden och det är ett tankesätt som även genomsyrar vårdpersonalens arbete ute på avdelningarna.

– Vi lägger också stor vikt vid att erbjuda våra boende valmöjligheter. Till lunch och middag erbjuder vi alltid tre olika alternativ. Det är tydligt att många av dagens äldre har varit ute och sett sig om en del i världen och uppskattar en modern och varierad matsedel.

Fler måltider, utspridda över dygnet

I matsalen kan vi konstatera hur personalen anstränger sig för att skapa en trivsam miljö med vacker dukning och blommor utplacerade på borden. Inne i köket ser vi hur Marias kollegor är i full färd med att laga till wallenbergare – en klassiker som också finns med i Skånemejeriers inspirationsmaterial Från morgon till kväll, som Anne Hallbäck varit med och tagit fram.

Huvudbudskapet i detta material, liksom hela den bank av goda och näringsriktiga mellanmålsrecept som finns att beställa från Skånemejerier, är vikten av att fördela kostintaget över hela den vakna delen av dygnet för de äldre. Det är också något som lyfts fram i Livsmedelsverkets nya rekommendationer.

– Jag tycker att man har gått rätt väg med de nya rekommendationerna, säger Maria.

– Tidigare hade man en uppdelning i olika sorters ”grundkost”, där den så kallade E-kosten hade en framträdande roll i äldreomsorgen. Min erfarenhet är att både personal och boende ofta upplevde de små, energiberikade portionerna av specialmat som för små och otillräckliga.

– För att täcka energibehovet rekommenderas nu istället att man utgår från NNR (nordiska näringsrekommendationer), det vill säga samma kost som rekommenderas till friska vuxna, och istället tillgodoser de äldres energibehov med flera mindre måltider utspridda över dygnet. Det som därmed blir viktigt är mellanmålen.

Värdefulla tillfällen för umgänge

Det är tydligt hur personalen på Danvikshem brinner för att skapa bra måltidsupplevelser och de får också kontinuerlig vidareutbildning för att hålla sig uppdaterade i allt som rör mat och hälsa för äldre. Man satsar mycket på de sociala aspekterna och det finns alltid personal som sitter med vid borden för att varje måltid ska bli en upplevelse där alla kan umgås tillsammans.

– Vi har mellanmål färdiga i kylen under dygnets 24 timmar för att kunna tillgodose behov och önskemål hos alla våra boende, för precis som oss har de ju också sina sina individuella vanor och preferenser. Det är också kul att kunna erbjuda det där lilla extra, som på fredagskvällarna då vi dukar fram några goda ostar tillsammans med lite kex och marmelad.

Anne Hallbäck avslutar med några tips för andra äldreboenden att ta med sig.

– Det är inte alla boenden som har storleken och resurserna att kunna göra allt som man gör på ett ställe som Danvikshem, men deras sätt att fokusera på glädjen och den sociala gemenskapen kring måltiderna är något som alla kan inspireras av.

– Goda och näringsrika mellanmål behöver heller inte vara någon rocket science. De superenkla recepten som jag har tagit fram ihop med Skånemejerier är en verktygslåda för alla boenden att variera och jobba vidare med.


Så säger Livsmedelsverket

I Livsmedelsverkets rekommendationer för äldreomsorgen betonar man mellanmålens betydelse inom äldreomsorgen.

”En mindre volym mat per måltid innebär att en traditionell måltidsordning med tre huvudmål – frukost, lunch och middag – många gånger inte är optimal. En måltidsordning med flera små måltider/mellanmål ökar förutsättningen för personer med försämrad aptit att täcka behovet av energi och näring. De verksamheter där det finns behov av mer energi- och näringstät mat bör därför kunna erbjuda ett kompletterande utbud med små maträtter, mellanmål och drycker som håller en hög näringsmässig kvalitet.”