Matyoghurt à la Medelhavet

Lindahls Salakis är en serie mångsidiga mejeriprodukter tillverkade efter traditionella originalrecept. Salakis Turkisk Yoghurt är vår mest sålda matlagningsyoghurt med en mild, behaglig syra och krämig konsistens. Salakis Grekisk Yoghurt har något syrligare karaktär än sin turkiska motsvarighet, ett högre proteininnehåll och en lite fastare konsistens. Båda har en fetthalt på 10% och passar till en mängd olika såser, röror och efterrätter.

Tomataioli

10 portioner
Ingredienser
  • 400 g Salakis Grekisk Yoghurt 10%
  • 2 msk vitlökspasta
  • 1 tsk tomatflakes
  • salt och svartpeppar
  • 150 g tomat, tärnad urkärnad
Så här gör du

Blanda yoghurten med vitlökspastan och tomatflakes. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med tomat.

Ruccolacrème med rökt lax och kimchi

10 portioner
Ingredienser
  • 100 g ruccola
  • 400 g Salakis Turkisk Yoghurt 10%
  • 1 st citron, zest
  • 250 g kallrökt lax, skivad
  • 100 g kimchi
Så här gör du

Mixa ruccola tills slät. Blanda med yoghurt. Tillsätt citronzest. Servera med lax och kimchi.

Pinjeröra

10 portioner
Ingredienser
  • 1 dl pinjenötter, rostade
  • 500 g Salakis Turkisk Yoghurt 10%
  • 1 dl bladpersilja, hackad
  • 2 msk vitlökspasta
  • 2 st citron, zest
  • salt och peppar
Så här gör du

Rosta pinjenötterna på ett torrt järn. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Fänkålstzatziki

10 portioner
Ingredienser
  • 1 msk fänkålsfrö, rostade
  • 400 g Salakis Grekisk Yoghurt 10%
  • 120 g rödlök, tunt skivad
  • 100 g grönt äpple, urkärnat och strimlat
  • 2 msk vitlökspasta
  • 50 g fänkål, supertunt skivad
  • 1 st citron, saft och zest
  • salt och peppar
Så här gör du

Rosta fänkålsfrön i en het torr stekpanna. Blanda yoghurt med rödlök, äpple, vitlökspasta och fänkål. Tillsätt citronzest och lite saft. Blanda och smaka av med salt och peppar.

Böcklingröra

10 portioner
Ingredienser
  • 200 g böckling, rensad
  • 4 st ägg, hårdkokta och finhackade
  • 150 g rödlök, finhackad
  • 1 dl gräslök, finskuren
  • 400 g Salakis Grekisk Yoghurt 10%
  • 100 g Skånemejerier Crème Fraiche
  • 50 g kapris
  • svartpeppar
Så här gör du

Blanda alla ingredienser försiktigt och smaka av med svartpeppar.

Ramslöksröra

10 portioner
Ingredienser
  • 400 g Salakis Grekisk Yoghurt 10%
  • 50 g sardeller, hackade
  • 5 g ramslökspulver eller färsk finhackad (spara lite till dekoration)
  • 100 g salladslök, finskivad
  • 20 st stora oliver
  • tandpetare eller stickor till oliverna
Så här gör du

Blanda yoghurt med sardeller, ramslök och salladslök. Lägg upp i små portionsskålar. Servera med oliver.

BBQ-topping

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g Salakis Turkisk Yoghurt 10%
  • 1 st röd chili, finhackad med kärnor
  • 1 st grön chili, finhackad med kärnor
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk starkt paprikapulver
  • 3 msk worcestersås
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 st lime, zest
  • 1 msk flytande honung
Så här gör du

Häll upp yoghurten i ett kaffefilter eller fin sil och låt rinna av i ca 3 timmar. Blanda alla ingredienser med yoghurten och låt dra några timmar. Serveras som tillbehör eller dippa.

Chilicrunch

10 portioner
Ingredienser
  • 400 g Salakis Turkisk Yoghurt 10%
  • 15 g röd och grön chili, finhackad med kärnor
  • 50 g rödlök, finhackad
  • 1 dl persilja, finhackad
  • salt och svartpeppar
  • 100 g tortilla chips chili
  • 150 g Allerum Prästost, i stavar
Så här gör du

Blanda yoghurt, chili, rödlök och persilja. Smaka av med salt och peppar. Servera med chips och prästost i stavar.

Melonraita

10 portioner
Ingredienser
  • ½ msk korianderfrö
  • ½ msk gula senapsfrö
  • 150 g honungsmelon, urkärnad och riven på den grövsta sidan av rivjärnet
  • 500 g Salakis Turkisk Yoghurt 10%
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 1 msk torkad eller färsk mynta
  • flingsalt
Så här gör du

Rosta koriander och senapsfrö i en torr stek- panna och mortla sen för att få fram smakerna ordentligt. Riv melonen och låt rinna av. Blanda melon med yoghurt. Rör ner fröer, peppar och mynta. Smaka av med flingsalt.