Maxa mackan

Varm eller kall, ljus eller mörk, en munsbit eller en rejäl måltid. Mackor kan komma i många former och det enda som sätter gränser är fantasin och vilka råvaror som finns hemma i köket. En bra bas för goda mackor är goda spreads som du gör med färskost som grund för att ha redo i kylen. Bistro Färskost har en härligt frisk smak och en lite torrare konsistens som gör den särskilt lämpad att blanda med grönsaker, kryddor och andra smaksättningar.

Laxspread med wasabi

10 portioner
Ingredienser
  • 350 g Bistro färskost
  • 80 g salladslök, finstrimlad
  • 180 g rimmad lax, tärnad
  • 2 msk wasabipulver
  • 1 msk Colemans senapspulver
  • salt och svartpeppar
  • 20 g krasse
  • valfritt bröd
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med krasse. Servera med bröd.

Svampspread med picklad lök

10 portioner
Ingredienser
  • 350 g Bistro färskost
  • 200 g svamp, rostad, i bitar
  • ½ dl olivolja
  • 50 g grönkål, blancherad, strimlad
  • 1 citron, saft och zest
  • 1 msk Sriracha hot chili
  • salt och svartpeppar
  • 10 skivor surdegsbröd
Picklad silverlök
  • 300 g silverlök, tunt skivad
  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk honung
  • 1 krm dillfrö
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och smaka av. Servera på en skiva grillad surdegsbröd. Toppa med svamp och picklad silverlök.

Rostad svamp
Dela svampen i mindre bitar. Dressa den med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugn på 180° i ca 8 minuter.

Picklad silverlök
Koka upp vitvinsvinäger, honung och dillfrö hastigt. Slå blandningen över silverlöken och låt dra i ca 1 timme.

Grönkål och fikonspread

10 portioner
Ingredienser
  • 50 g grönkål, rostad
  • 100 g gul lök, finhackad
  • 3 msk olivolja
  • 2 g flingsalt
  • 300 g Bistro färskost
  • 40 g torkade fikon, strimlade
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 citron, saft och zest
  • 10 st bagels
  • 20 skivor lufttorkad skinka
  • ruccola
Så här gör du

Ta bort stjälkarna och lägg grönkålsbladen på en ugnsplåt. Dressa med olivolja och salt. Baka av i ugn på 175° i ca 10 minuter eller tills grönkålen är frastorr och gyllenbrun. Blanda färskost, fikon, lök, äppelcidervinäger och citron. Tillsätt grönkål, men spara lite till dekoration. Servera på en grillad bagel. Toppa med lufttorkad skinka och ruccola.

Sardellspread med rökt chili

10 portioner
Ingredienser
  • 50 g sardeller i olja, hackade
  • 100 g parmesanost, hyvlad
  • 1 citron, saft och zest
  • 5 g oregano, finhackad
  • 5 g rökt chipotle, hackad
  • 400 g Bistro färskost
  • 15 g vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 125 g grillad paprika i olja, tärnad
  • salt och svartpeppar
  • 10 skivor surdegsbröd
Så här gör du

Rör färskosten mjuk i en bunke. Skala och finhacka vitlöksklyftor. Fräs vitlöken mjuk och glansig i olivolja. Blanda i vitlöken i färskosten. Tillsätt den grillade paprikan samt några droppar av oljan från burken. Blanda i parmesan, sardeller, chipotle och oregano. Smaka av med salt och peppar. Servera till grillat surdegsbröd.

Citrusspread med dill

10 portioner
Ingredienser
  • 350 g Bistro färskost
  • 2 citroner, saft och zest
  • 2 lime, saft och zest
  • 25 g färsk spenat
  • 100 g salladslök, strimlad
  • 50 g dill, grovt skuren
  • salt och svartpeppar
  • 10 skivor surdegsbröd
  • 10 skivor kallrökt lax
Så här gör du

Blanda alla ingredienserna försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Servera på en skiva grillad surdegsbröd. Toppa med lax.

Sötpotatisspread med grönkålspesto

10 portioner
Ingredienser
  • 600 g sötpotatis
  • 30 g vitlökspasta
  • 180 g Bistro färskost
  • 20 g ingefära, färsk, riven
  • 1 krm timjan, färsk
  • 1 msk grön chili, hackad
  • salt och svartpeppar
  • 10 skivor surdegsbröd
  • några salladsblad
Grönkålspesto
  • 250 g grönkål, repad
  • 15 g basilika
  • 15 g mynta
  • 50 g solroskärnor
  • 75 g riven parmesanost
  • 3 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka tillsammans med vitlökspastan tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Mixa till en slät puré. Rör ner färskost, ingefära och timjan. Smaka av med salt, peppar och chili.

Grönkålspesto
Mixa grönkålen i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna utom oljan och mixa lite till. Häll i oljan medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar. Servera på en skiva grillad surdegsbröd. Toppa med grönkålspesto.