Mozzarella con amore

Det är svårt att tänka sig en mer mångsidig ost än Mozzarella. Med sin milda, friska smak och läckra konsistens är osten perfekt i baguetter, sallader och kalla förrätter – och med sina unika smältegenskaper är den given även på pastan, pizzan och den varma mackan. Här har vi samlat några läckra recept och tips där den gemensamma nämnaren är den härliga Mozzarellan från Italiens ledande osttillverkare Galbani. Med en oslagbar bredd i sortimentet är Galbani det självklara valet för det professionella köket.

Tapas

Ingredienser
Citron och basilika- marinerad mozzarella
  • Ge mozzarellan extra smak genom att marinera den i olivolja, citron och basilika. Perfekt som barsnacks eller att toppa en god sallad med.
Barspett
  • Med Galbanis små mozzarellakulor är det lätt att göra läckra och varierade spett.
Bruchettas
  • Blanda hackade tomater med oliver, sardeller, vitlök och olivolja. Rosta baguetter. Lägg på en skiva mozzarella och toppa med tomatblandningen.

Spagetti med ruccola- och örtpesto

4 portioner
Ingredienser
  • 80 g ruccola
  • ½ dl färska örter
  • ¾ dl pinjenötter
  • ¾ dl riven parmesanost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ½ dl olivolja
  • salt
  • peppar
  • 125 g Galbani Mozzarella
  • soltorkade tomater
  • spagetti
Så här gör du

Lägg ruccola, örter, pinjenötter, parmesanost, vitlök och olivolja i en mixer. Mixa samman till en pesto och krydda med salt och peppar. Koka pastan och blanda med pesto. Dra mozzarella i bitar och lägg på tillsammans med hackade soltorkade tomater.

Canneloni med kyckling, mozzarella och spenat

4 portioner
Ingredienser
Tomatsås
  • 1 röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 800 g körsbärstomater på burk
  • 3 msk balsamico
  • 2 msk oregano
  • 1 msk honung
  • salt
  • peppar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 600 g kycklingfilé
  • 200 g spenat
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 300 g Galbani Mozzarella Riven
  • salt
  • peppar
  • 8 färska lasagneplattor
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Börja med tomatsåsen. Hacka lök och fräs tillsammans med vitlök. Häll i tomater och balsamico och låt puttra. Häll i oregano, honung och krydda med salt och peppar.

Hacka lök fint och fräs i olivolja och pressa i vitlök. Skär kyckling i fina bitar och fräs med. Lägg i spenat. Häll i grädde och låt puttra samman. Krydda med salt och peppar. Rör sist i mozzarellan. Fyll lasagneplattorna med fyllningen och rulla ihop. Lägg i ugnsfastform. Häll på tomatsås och strö över mozzarella. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Friterad mozzarella med salsa

4 portioner
Ingredienser
Salsa
  • 3 salladslökar
  • 1 röd chili
  • 5 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lime
  • koriander
  • salt
  • peppar
  • 400 g Galbani Mozzarella Block
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 3 dl panko
  • frityrolja
Så här gör du

Finhacka salladslök, chili och tomater. Riv i vitlök. Pressa i saft från lime. Hacka i koriander. Rör samman och smaka av med salt och peppar. Skär mozzarella i stavar och panera i mjöl, ägg och panko. Fritera dem gyllenbruna och servera med salsa.

Arancini – risbollar från Sicilien

6 portioner
Ingredienser
Arancini
  • ½ gul lök
  • 2 dl aboriris
  • ½ l kycklingbuljong
  • 1 citron, skal och saft
  • 50 g smör
  • 1 dl riven parmesanost
  • 100 g skinka
  • 200 g Galbani Mozzarella Block
  • ströbröd
  • frityrolja
Salsa
  • 5 tomater
  • ½ röd lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • basilika
  • oregano
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Hack lök fint och bryn i olja. Häll i ris och låt fräsa. Häll i lite buljong i taget och låt puttra till en krämig risotto. Riv i skalet från citron och pressa i saften. Blanda i smör och parmesan. Låt svalan. Hacka skinka och skär mozzarella i bitar. Rör ner skinka och mozzarella i riset. Forma till små bollar som rullas i ströbröd. Fritera dem gyllenbruna. Hacka tomater och rödlök fint. Riv i vitlök. Hacka örter och blanda i. Smaka av med salt och peppar. Servera de varma risbollarna med tomatsalsan.

Ravioli med shiitaki, salami och mozzarella

4 portioner
Ingredienser
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 4 ägg
  • 3 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 300 g shiitakisvamp
  • 200 g salami
  • 200 g Galbani Mozzarella Block
  • salt
  • peppar
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk hackade örter
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk grönsaksfond
  • tomater
Så här gör du

Blanda ihop mjöl och ägg till en smidig deg och låt vila. Hacka lök fint och bryn. Hacka svamp och salami fint och fräs med löken. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något. Dela mozzarella i små bitar och rör i. Kavla ut pastadegen och gör ravioli som fylls med svampfyllningen. Koka i saltat vatten.

Koka upp grädde med örter, pressad vitlök och grönsaksfond. Smaka av med salt och peppar. Servera ravioli med gräddsås och tomater.

Fylld aubergine

4 portioner
Ingredienser
  • 4 auberginer
  • 1 gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 2 röda paprikor
  • 4 tomater
  • 3 dl kokta gröna linser
  • 3 msk hackad basilika
  • 250 g Galbani Mozzarella Riven
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Sätt ugnen på 200°. Gröp ur auberginerna och hacka köttet i bitar. Finhacka lök och fräs i olivolja. Lägg i auberginer. Skär selleri, paprika och tomater i bitar och lägg ner. Låt fräsa ihop. Blanda i linser och basilika. Lägg fyllningen i auberginerna. Toppa med mozzarella. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.