Mumsiga mellanmål som mättar små magar

Det är lätt att glömma bort hur viktiga mellanmålen är för våra barn. Barn behöver energi och näringsämnen för att växa och utvecklas och för att orka med långa dagar av fysisk och mental aktivitet. Och eftersom små munnar ofta inte orkar så stora portioner bör de istället äta lite oftare. Idag är det många barn som får i sig för mycket socker men för lite proteiner och andra näringsämnen – och här har förskolan goda möjligheter att inspirera till sundare matvanor. Ett näringsriktigt mellanmål behöver inte vara ett tråkigt mellanmål.

Låt dig inspireras av våra enkla recept och variera dem gärna efter eget tycke och smak.

Toppa gröten

10 portioner
Ingredienser
Jordgubb och mandel
  • 1 ½ l jordgubbar
  • 2 dl flagad mandel
  • Hjordnära Mjölk 3%
Banan, blåbär och vanilj
  • 4 skivande bananer
  • 8 dl blåbär
  • 2 tsk vaniljpulver
  • Hjordnära Mjölk 3%
Blåbär och kardemumma
  • 1 l blåbär
  • 3 msk kardemumma
  • Hjordnära Mjölk 3%
Äpple och kanel
  • 10 rivna äpplen
  • ½ dl kanel
  • 3 dl russin
  • Hjordnära Mjölk 3%
Mango och rostad kokos
  • 500 g mango
  • 3 dl rostad kokos
  • Hjordnära Mjölk 3%
Hallon och honung
  • 1 l svenska hallon
  • 2 dl honung
  • Hjordnära Mjölk 3%
Så här gör du

TIPS!
Det går såklart bra att använda frusen frukt och frusna bär, men tänk på att frusna importerade hallon bör kokas en minut innan användning.

Matiga mackor

10 portioner
Ingredienser
Gurka och färskost
  • 20 skivor bröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • 1 skivad gurka
Paprika, skinka och färskost
  • 20 skivor bröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • 10 skivor skinka
  • 3 skivade röda paprikor
Äpple och färskost
  • 20 skivor bröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • 4 tunt skivade äpplen
Skinka och färskost
  • 20 skivor bröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • 10 skivor skinka
Jordgubbar och färskost
  • 20 skivor bröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • ½ l skivade jordgubbar
Så här gör du

Gurka och färskost
Bred färskost på brödet och lägg på gurka. Lägg ihop och skär i två bitar.

Paprika, skinka och färskost
Bred färskost på brödet och lägg på skinka och paprika. Lägg ihop och skär i två bitar.

Äpple och färskost
Bred färskost på brödet och lägg på äpple. Lägg ihop och skär i två bitar.
TIPS! Strö över lite kanel!

Skinka och färskost
Bred färskost på brödet och lägg på skinka. Lägg ihop och skär i två bitar.

Jordgubbar och färskost
Bred färskost på brödet och lägg på jordgubbar. Lägg ihop och skär i två bitar.
TIPS! Om du använder tinade, frysta jordgubbar: låt bären rinna av, mosa med gaffel och bred ut.

Mjölkdrinkar I

10 portioner
Ingredienser
Banan-choklad
  • 2 l Hjordnära Mjölk 3%
  • 5 bananer
  • ¾ dl kakao
Jordgubb-vanilj
  • 2 l Hjordnära Mjölk 3%
  • 1 l jordgubbar
  • 2 tsk vaniljpulver
Blåbär-banan
  • 2 l Hjordnära Mjölk 3%
  • 3 bananer
  • 3 dl blåbär
Så här gör du

Lägg allt i en mixer och mixa ihop.

TIPS! Med fryst frukt blir drinken härligt kall.

Mjölkdrinkar II

10 portioner
Ingredienser
Blåbär-hallon
  • 2 l Hjordnära Mjölk 3%
  • ½ l svenska hallon
  • ½ l blåbär
  • 2 tsk vaniljpulver
Avokadogubbe
  • 2 l Hjordnära Mjölk 3%
  • 1 l jordgubbar
  • 2 avokado
  • 2 tsk vaniljpulver
Mango-banan
  • 2 l Hjordnära Mjölk 3%
  • 3 bananer
  • 500 g mango
Så här gör du

Lägg allt i en mixer och mixa ihop.

TIPS! Med fryst frukt blir drinken härligt kall.

Våfflor

10 portioner
Ingredienser
Jordgubb och mandel
  • 5 våfflor
  • 5 dl vispad Hjordnära Vispgrädde
  • 1 l jordgubbar
  • 2 dl rostad flagad mandel
Kalkon och ost
  • 5 våfflor
  • 8 dl Hjordnära Crème Fraiche
  • 4 dl riven Allerum eller Snapphane
  • 5 skivor kalkonskinka
Banan och kvarg
  • 5 våfflor
  • 5 dl vispad Hjordnära vispgrädde
  • 2 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 2 msk flytande honung
  • 4 bananer i skivor

Filtopping

10 portioner
Ingredienser
Jordgubbar och solrosfrön
  • 2 l jordgubbar
  • 4 dl solrosfrön
Hallon och honung
  • 2 l svenska hallon
  • 1 dl flytande honung
Banan och havregryn
  • 10 bananer
  • 4 dl havregryn

Tunnbrödsrullar

10 portioner
Ingredienser
Gurka, gräslök och färskost
  • 10 tunnbröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • ½ skivad gurka
  • ½ dl hackad gräslök
Salami, paprika och färskost
  • 10 tunnbröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • 20 skivor salami
  • 4 skivade röda paprikor
Tomat och färskost
  • 10 tunnbröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • 5 skivade tomater
Tacorulle med skinka
  • 10 tunnbröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • 1 påse tacokrydda
  • 20 skivor skinka
  • 5 skivade tomater
Gurka, sallad och färskost
  • 10 tunnbröd
  • 2 dl Bistro Färskost
  • ½ skivad gurka
  • 10 stora salladsblad
Så här gör du

Gurka, gräslök och färskost
Bred färskost på brödet. Lägg ut gurka och strö över gräslök. Rulla ihop och skär mackan på hälften.

Salami, paprika och färskost
Bred färskost på brödet. Lägg ut salami och paprika. Rulla ihop och skär mackan på hälften.

Tomat och färskost
Bred färskost på brödet. Lägg ut tomater. Rulla ihop och skär mackan på hälften.

Tacorulle med skinka
Blanda färskosten med tacokryddan. Bred färskost på brödet. Lägg ut skinka och tomat. Rulla ihop och skär mackan på hälften.

Gurka, sallad och färskost
Bred färskost på brödet. Lägg ut gurka och salladsblad. Rulla ihop och skär mackan på hälften.

Fruktsallad

10 portioner
Ingredienser
Bärsallad
  • 3 dl Hjordnära Vispgrädde
  • 2 dl Lindahls Kvarg 9,2%
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk flytande honung
  • blandade bär
Äppelsallad
  • 1 l Hjordnära Crème Fraiche
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk kanel
  • äpplen skurna i bitar
Kokossallad
  • 1 l Lindahls Grekisk Yoghurt
  • ½ dl flytande honung
  • 4 dl rostad kokos
  • blandad frukt
Så här gör du

Bärsallad
Vispa grädden och blanda med kvarg, vaniljpulver och honung. Servera bär och toppa med grädde.

Äppelsallad
Lägg äpplena i skålar. Toppa med crème fraiche. Ringla över honung och strö över lite kanel.

Kokossallad
Lägg upp frukt i skålar. Toppa med honung. Ringla över honung och strö över kokos.

Yoghurtglass

10 portioner
Ingredienser
Hallon och mango
  • 2 l Lindahls Grekisk Yoghurt
  • 500 g fryst mango
  • 3 dl frysta svenska hallon
Jordgubbar och blåbär
  • 2 l Lindahls Grekisk Yoghurt
  • ½ l frysta jordgubbar
  • 3 dl frysta blåbär
  • 2 tsk vaniljpulver
Banan och avokado
  • 2 l Lindahls Grekisk Yoghurt
  • 6 frysta bananer
  • 500 g fryst avokado
Så här gör du

Mixa allt i en mixer.