Näringsrikt för hela dygnet

När vi vill skapa livskvalitet för våra äldre finns det få saker som är så viktiga som maten. Vi förde samman specialistsjuksköterskan Anne Hallbäck och kocken Brian Mårtensen och gav dem uppdraget att ta fram en samling riktigt bra recept för ett dygn i äldreomsorgen.

Godmorgonsmoothie

10 portioner | 5 min
Ingredienser
  • 4 dl Bravo äppeljuice
  • 4 dl Lindahls turkisk yoghurt
  • 1,5 st banan
  • 5 st äggulor
  • ½ tsk fröblandning
Så här gör du

Blanda i mixer och servera i små glas. Toppa med frön.

Havregrynsgröt med äpple och smörgås med makrill i tomatsås

10 portioner | 20 min
Ingredienser
Gröt
  • 1 l havregryn
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2 st äpplen, tärnade
  • 3 dl Hjordnära crème fraiche
Smörgås
  • 10 skivor kavring
  • Skånegott smör
  • 300 g makrill i tomatsås
  • 50 g sallad
  • 150 g gurka i stavar
  • 150 g röd paprika i stavar
Så här gör du

Gröt 
Portionera upp en del havregryn och två delar vatten och salt i små portionsskålar. Koka en form åt gången i mikrovågsugn på full effekt i ca 1 minut. Toppa med tärnade äpplen och en klick crème fraiche.

Smörgås
Strimla salladen och skär gurkan och paprikan i stavar. Bred brödskivorna och lägg på sallad och makrillbitar. Garnera med gurk- och paprika-stavar vid sidan om.

Äggsallad med rökt skinka/lax

10 portioner | 10 min
Ingredienser
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl Lindahls kvarg 9,2%
  • 3 hårdkokta och grovhackade ägg
  • 20 g dill + kvistar till dekoration
  • 300 gram strimlad rökt skinka eller varmrökt lax
Så här gör du

Rör samman ägg, kvarg, majonnäs och dill och lägg upp blandningen i glas. Toppa med strimlad skinka eller lax och en dillkvist.

Wallenbergare med potatispuré, lingon och ärtor. Turkisk yoghurt med ananas och honung

10 portioner | 45 min
Ingredienser
  • 750 g blandfärs
  • 7 ägg
  • 7,5 dl Hjordnära vispgrädde
  • 4 tsk salt
  • 2,5 dl ströbröd
  • 500 g gröna ärtor
  • 5 dl rårörda lingon
  • 1 800 g potatis
  • 50 g Hjordnära smör
  • 5 dl Skånemejerier matlagningsgrädde
  • 2,5 tsk salt
  • 1,5 tsk muskot
  • 1 l Lindahls turkisk yoghurt
  • 500 g ananas, tärnad
  • 4 msk mörk choklad, riven
Så här gör du

Wallenbergare
Separera äggvitorna från äggulor. Mixa snabbt blandfärs tillsammans med äggulor och kryddor i en matberedare. Tillsätt grädde och fortsätt mixa till en slät, krämig konsistens. Strö ut ströbröd över en plåt med smörpapper. Klicka ut färsen till små biffar med hjälp av två skedar. Platta till biffarna med stekspade och strö över en nypa ströbröd. Stek biffarna gyllenbruna i panna eller ugn.

Potatispuré
Koka potatisen och häll av vattnet. Använd elvispens degkrokar och mosa potatisen direkt i kastrullen. Klicka ner i 3 msk smör och tillsätt uppvärmd matlagnings-grädde. Smaka av med salt, muskot och ev. peppar. Servera tillsammans med kokta gröna ärtor, rårörda lingon och skirat smör.

Dessert
Klicka upp turkisk yoghurt i ett glas och toppa med ananas. Ringla över honung och avsluta med lite riven choklad.

Torsk med äpple, pepparrot, limecrème och grönsaksbulgur

10 portioner | 45 min
Ingredienser
Torsk
  • 1 200 g torskrygg/-filé
  • 4 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 6 dl Hjordnära vispgrädde
  • 150 g grönt äpple, tärnat
  • 6 msk pepparrot, finriven
  • 200 g bladspenat
  • 1 citron, zest och saft
  • 2 tsk salt
  • 2 msk persilja, hackad
  • 2 msk ströbröd
Limecrème
  • 3 dl Hjordnära crème fraiche
  • 3 st lime, zest
  • 1 st lime, pressad
Grönsaksbulgur
  • 4 dl bulgur
  • 2 st zucchini
  • 300 g champinjoner
  • 200 g Hjordnära smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 120 g ruccola
Så här gör du

Torsk
Sätt ugnen på 175°C. Skär torsken i portionsbitar. Rör ihop Ljuva Ostcrème, grädde, äpple, pepparrot, spenat och citronsaft. Fördela blandningen i en ugnssäker form och lägg torsken ovanpå. Blanda citronskal, salt, persilja och ströbröd och strö över torsken. Stek i mitten av ugnen i ca 25 min tills fisken är klar.

Limecrème
Vispa crème fraichen hårt, rör ner limezest och limesaft. Servera den resterande limen i klyftor till fisken.

Grönsaksbulgur
Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Dela zucchinin på längden och skär i grova bitar. Skölj och skiva champinjonerna. Fräs zucchinin och champinjon-erna i smör i stekpanna. Salta och peppra. Vänd därefter ner grönsakerna i bulgurn. Dekorera med ruccola.

Fruktsallad med krispig topping

10 portioner | 10 min
Ingredienser
  • 8 dl Lindahls kvarg 9,2%
  • 200 g färsk frukt, tärnad
  • 0,5 dl flytande honung
  • 30 g mörk choklad, riven
  • 0,5 dl havre och kokos, rostad
Så här gör du

Lägg upp kvargen i portionsskålar eller glas. Lägg över den tärnade frukten och ringla över honung. Toppa med riven choklad och havreblandning.

Äggsandwich

10 portioner | 15 min
Ingredienser
  • 1 dl Hjordnära crème fraiche
  • 4 st ägg, hårdkokta och grovt hackade
  • 6 st skivor fullkornsbröd utan kanter
  • 5 g gräslök, skuren
  • salt och peppar
Så här gör du

Vispa crème fraiche och blanda i hackade ägg. Tillsätt gräslök, salt och peppar. Bred ut äggblandningen på brödet och toppa med ytterligare en skiva bröd. Dela upp sandwichen i mindre bitar.

Servera med ett glas varm eller ljummen blåbärssoppa, gärna med sugrör.

Krämig omelett med kallrökt lax

10 portioner | 10 min
Ingredienser
  • 4 ägg
  • 1 dl Hjordnära vispgrädde
  • 100 g färsk tomat, tärnad
  • 15 g persilja, hackad
  • 150 g kallrökt lax, strimlad eller tärnad
  • salt och peppar
  • Alternativ: Byt ut laxen mot bacon eller stekt svamp
Så här gör du

Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt tomat, persilja, salt och peppar. Slå upp i små glas och värm en åt gången i mikrovågsugn på full effekt i cirka 1 min. Toppa med lax. Serveras ljummen eller kall.