Överraska med hemgjort julgodis

Finns det något som går upp mot hemgjort julgodis gjort med äkta smör och grädde? Här är några riktigt fina recept – att servera som småplock till kaffet efter julbordet på restaurangen, eller att sälja som smågott i disken på caféet.

Recepten är framtagna av Dansukker

Tjong gräddkola

cirka 50 stycken | 1 tim
Ingredienser
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 3 dl Dansukker Strösocker
  • 1/2 dl Dansukker Glykossirap
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk ättika
Så här gör du

Blanda allt utom smör och ättika i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp. Koka kolan tills den ändrar färg, cirka 45 minuter eller tills den når 140 °C. Kontrollera om kolan är färdig genom att droppa lite av smeten då och då i en kopp med kallt vatten, när den stelnar är den klar. Blanda i smöret och ättikan, häll omedelbart upp smeten på lätt oljad marmorskiva eller bakplåt. När smeten är sval nog att hantera, ta tag i massan och dra ut tvinnar och vik ihop den igen. Fortsätt dra, tvinna ihop och vik. Ju flitigare du drar, desto finare blir den färdiga tjongen. Avsluta med att tvinna och klipp i lagom stora bitar. Vira gärna in tjongen i cellofan eller folie.

Tips! Blir smeten för hård under dragningen kan man köra den en liten stund i mikrovågsugnen så den blir hanterlig.

Glöggtryffel

20 stycken
Ingredienser
  • 250 g mörk hackad choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 5 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
  • 25 g smör
  • 2-3 msk glögg
Så här gör du

Hacka chokladen. Koka upp grädde och muscovadorörsocker i en kastrull. Ta kastrullen av värmen, tillsätt choklad, smör och glögg och rör till en slät massa. Låt svalna något. Klicka eller spritsa ut tryffeln i små formar och låt stelna i kylskåp. Pudra över lite kakao och servera.

Lakritsknäck med mandel

1 liten plåt
Ingredienser
  • 3 dl Dansukker Strösocker
  • 1 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl sötmandel, hackad
  • 1 dl Turkisk peppar, krossad
Så här gör du

Koka upp socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sänk värmen och låt småkoka cirka 20 – 30 minuter (134 °C) till smeten blivit seg. Eller gör ett kulprov. Hacka under tiden mandeln och Turkisk peppar och lägg hälften på en bakpappersklädd plåt. När knäcken är klar, blanda ner resterande mandel och Turkisk peppar och häll över plåten. Låt stelna i rumstemperatur. Bryt knäcken i bitar och förvara i en burk med smörpapper mellan lagren så att det inte kladdar.