Röror på 5 minuter med Ljuva

I dagens världsvana storkök har kalla röror, såser och dippor sin givna plats. Här fungerar Ljuva Ostcrème som en perfekt bas – med sin krämiga konsistens och en härligt fyllig karaktär som lyfter fram smakerna från dina andra ingredienser. I de här recepten har vi hämtat inspiration från både Europa, Sydamerika och Mellanöstern. Hacka och förbered kryddor och grönt och blanda sedan ner direkt i Ljuva-hinken. Enklare kan det knappast bli!

Sesam- och kikärtshummus

40 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Stark
  • 500 g kikärtor, kokta och avrunna
  • 20 g vitlökspasta
  • 2–3 dl olivolja
  • 1 dl sesamolja
  • 3 citroner, rivet skal och saft
  • 0,5–1 dl vatten om röran blir för tjock
  • 1 tsk salt
  • 2 msk spiskummin, malen
  • 3 msk koriander, malen
  • 2 dl rostade sesamfrön
Så här gör du

Mixa kikärtor och vitlökspasta. Tillsätt olivolja, sesamolja och citron. Kör till en slät kräm. Vänd ner blandningen i Ljuva Ostcrème tillsammans med kryddorna.

Används som alternativ till smör på brödet eller som topping till salladen. En självklar röra för det vegetariska köket.

Morotstzatziki

40 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Original
  • 500 g morötter, skalade
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • 1 dl oregano, hackad
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Så här gör du

Riv morötterna och hacka vitlöken fint. Blanda ner morot, vitlök, citron, honung och oregano med Ljuva Ostcrème. Smaka av med salt och svartpeppar.

Bra tillbehör till smakrika rätter. Passar också utmärkt som dippsås.

Rödlöks- och spetskålsröra

40 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Original
  • 500 g rödlök, picklad, strimlad
  • 1 dl rapsolja att rosta i
  • 500 g rostad spetskål, fint skuret
  • 250 g stekt svamp, grovt hackad
  • 3 dl gräslök, finskuren
Lag till pickling
  • 1 l vatten 0,5 kg ekologiskt strösocker
  • 3 dl 24% ättika
Så här gör du

Koka upp vattnet och tillsätt strösocker och ättika. Slå den kokande lagen över den skivade rödlöken och låt svalna. Sätt ugnen på 185 gr och rosta spetskålen i rapsoljan i cirka 10 min. Stek svampen i lite smör. Blanda ingredienserna med Ljuva Ostcrème och smaka av med salt och peppar. Spara lite av den picklade löken till garnering.

Picklad lök är en fin smakförstärkare och en fröjd för ögat som topping eller tillbehör till hamburgaren.

Röra med rostad blomkål och fänkål

40 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Original
  • 400 g blomkål, fint skuret
  • 200 g fänkål, fint skuret
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl persilja, hackad
  • 300 g purjolök, tunt skivad
  • 3 granatäpplen, kärnor och saften
  • 150 g torkade fikon, strimlade
  • salt och peppar efter smak
Så här gör du

Rosta blomkål och fänkål i rapsolja på 185 grader i ca 10 min och låt svalna. Förbered alla ingredienser och blanda med Ljuva Ostcrème. Smaka av med salt och peppar.

En röra med både sötma och sälta som är god till vegetariska biffar eller som varm pastasås.

Mojo rojo

40 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Original
  • 600 g röda tomater, klyftade
  • 80 g vitt formbröd
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 2 msk paprikapulver, stark
  • 30 g vitlök
  • 350 g grillad paprika i olja
  • 3 tsk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 dl olivolja
  • 15 g salt
Så här gör du

Mixa ingredienserna hastigt i matberedare och vänd sedan ner röran i Ljuva Ostcrème. Låt dra i minst en timme eller gärna över natten.

Spansk kryddsättare som passar till grillad och kokt kyckling, fisk och grillade grönsaker.

Tacoraita

40 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Stark
  • 350 g rödlök, hackad
  • 300 g bredbladig persilja eller koriander (välj en eller hälften av båda), hackad
  • 180 g tacokryddmix, stark
  • 75 g vitlök, riven eller finhackad
Så här gör du

Blanda ingredienserna och rör om. Låt dra minst en timme så att tacosmaken får sätta sig.

Kryddig röra att servera till tacos eller som dippa till grönsaksstavar.

Citrongremolata

Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Stark
  • 8 citroner, zest och saft
  • 50 g vitlök, finhackad
  • 500 g gul lök, finhackad
  • 300 g bladpersilja, hackad
  • 2 dl olivolja (ej extra virgin)
  • 30 g salt
  • 15 g vitpeppar, nymalen
Så här gör du

Blanda alla ingredienser och rör om. Smaka av med salt och peppar.

Passar till den vegetariska biffen, stekta eller kokta fisken eller det grillade köttet. Frisk och rik på vitaminer och mineraler.

Pico de gallo

40 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Original
  • 350 g tomat, tärnad
  • 100 g färsk koriander, hackad
  • 350 g gul lök, hackad
  • 30 g vitlök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
Så här gör du

Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Härlig salsa att servera till grillat eller som salladstopping.

Tabboulehsås med dillfrön

40 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Stark
  • 300 g persilja, hackad
  • 320 g tomater, tärnade
  • 200 g lök, finhackad
  • 2 dl färsk mynta, skuren
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl pressad citron
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 250 g krossade tomater
  • 3 msk dillfrön, mortlade
  • salt efter smak
Så här gör du

Blanda ingredienserna och rör om.

Smakrik blandning som passar bra som tillbehör till rätter med Medelhavet som tema. Även utmärkt som sås i en gratäng.

Majs- och gurksalsa

40 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème Stark
  • 30 g Rent Smör
  • 500 g majskorn, kokta eller rostade
  • 3 dl persilja, hackad
  • 400 g saltgurka, tärnad
  • 3 msk tomatpuré
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
Så här gör du

Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar. För att göra salsan till sås, späd med mjölk eller kaffegrädde till önskad konsistens.

Passar till kyckling eller rostade rotfrukter.