Sagolika Santorina

Visst kallar vi Santorina för en salladsost, men med sin milda sälta och mjälla konsistens gör den sig utmärkt i en rad olika sammanhang. Låt oss bjuda på några enkla och goda recept på smårätter och tillbehör där den mångsidiga salladsosten kommer till sin fulla rätt.

Fräst svamp med gnocchi

10 portioner | 20 min
Ingredienser
  • 1 kg färsk gnocchi
  • 700 g färsk svamp
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 100 smör
  • 4 dl Santorina
  • färsk bladpersilja
Så här gör du

Koka gnocchin lätt. Skär svamp i skivor och fräs i smör tillsammans med strimlad purjolök och pressad vitlök. Lägg i gnocchi och låt fräsa med. Lägg i Santorina och låt bli varm. Toppa med hackad bladpersilja.

Bakade tomater med Santorina

10 portioner | 20 min
Ingredienser
  • 1 kg blandade cocktailtomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • rosmarin
  • 4 dl Santorina
  • svartpeppar
Så här gör du

Dela tomater på hälften och vänd runt med pressad vitlök, olja och örter. Lägg i en ugnsfast form och toppa med Santorian. Ställ in i 200° i 10 minuter. Servera med en skiva gott bröd.

Filosnurra med spenat

10 portioner | 55 min
Ingredienser
  • 1 ½ kg frusen spenat
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 dl Santorina
  • 1 pkt filodeg
  • olivolja
Så här gör du

Tina spenaten och låt vattnet rinna av. Hacka och fräs lök. Pressa i vitlök. Rör i spenat och låt fräsa. Lägg ut ett lager filodeg och pensla med olja. Lägg på ett lager filodeg till. Lägg den frästa spenaten längs ena långsidan av filodegen. Lägg på Santorina. Pensla med olja och rulla ihop. Pensla en form med olja och lägg i filoknytet. Grädda i 180° i ca 30 minuter.

Örtmarinerad Santorina

10 portioner | 15 min
Ingredienser
  • 6 dl Santorina
  • rosmarin
  • timjan
  • chili
  • citron
Så här gör du

Lägg Santorina i en burk. Lägg i örter, hackad chili och zest från citron. Häll på olja och låt osten dra i minst 1 dag.

Äggröra på macka

10 portioner | 20 min
Ingredienser
  • 20 ägg
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 3 dl Santorina
  • ½ dl basilika, hackad
  • svartpeppar
  • 10 skivor surdegsbröd
  • 4 avokado, i skivor
  • salladslök, hackad
Så här gör du

Vispa ihop ägg, grädde och basilika. Lägg i Santorina. Krydda med peppar. Lägg en klick smör i en panna och låt smälta. Häll i äggröran och låt stanna. Rör sedan med en gaffel tills röran nästan har stelnat. Rosta brödet och lägg på äggröra. Toppa med avokado, salladslök och peppar.

Bruschetta med grönärtpesto

10 portioner | 20 min
Ingredienser
  • 1 l gröna ärtor
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk mynta
  • 2 msk dill
  • salt
  • svartpeppar
  • 5 dl Santorina
  • 10 skivor surdegsbröd
  • olivolja
Så här gör du

Koka upp ärtor. Mixa dem tillsammans med olja, mynta och dill. Krydda med salt och peppar. Pensla brödet med olivolja och låt det få färg i stekpannan. Toppa med ärtpesto och Santorina.

Tomatsallad

10 portioner | 15 min
Ingredienser
  • 12 cocktailtomater
  • 1 purjolök
  • 3 dl Santorina
  • 2 ½ tsk sambal oelek
  • 2 ½ tsk honung
Så här gör du

Skär tomater i tunna skivor. Strimla purjolök. Blanda tomater med pujorlök, Santorina, sambal oelek och honung.

Gurkröra

10 portioner | 10 min
Ingredienser
  • 1 gurka
  • 5 dl yoghurt
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ dl hackad dill
  • 3 dl Santorina
  • salt
  • svartpeppar
Så här gör du

Hyvla gurkan tunt. Blanda tillsammans med yoghurt, pressad vitlök, dill och Santorina. Smaka av med salt och peppar.

Filodegspaket med nötter och Santorina

10 portioner | 45 min
Ingredienser
  • 1 pkt filodeg
  • 6 dl hackade nötter
  • 4 dl Santorina
  • olivolja
  • honung
Så här gör du

Lägg ut två lager med filodeg som penslas med olja mellan. Skär i hälften. Lägg på nötter och Santorina. Vik ihop och lägg på en plåt. Grädda i 180° i 30 minuter. Ringla honung över och servera med sallad.

Potatissallad

10 portioner | 30 min
Ingredienser
  • 1 ½ kg potatis
  • 280 g bacon
  • 1 purjolök
  • ½ dl dill
  • ½ dl bladpersilja
  • 5 dl Santorina
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl vit balsamico
  • salt
  • svartpeppar
Så här gör du

Koka potatisen i saltat vatten. Stek bacon krispigt. Strimla purjolök och hacka örter. Blanda potatis med örter, Santorina, olja, balsamico och bacon. Krydda med salt och peppar.