Skolkockarnas egna recept med Ljuva

Ju fler kockar desto mer variation. Låt dig inspireras av en samling färgsprakande recept, skapade av ett gäng flitiga skolkockar från Skåne.

Vardagshjälte sedan 1996

För 20 år sedan fick Skånemejerier en idé. Av enkla, bra mejerivaror ville man skapa en riktigt mångsidig matlagningsprodukt. En problemlösare utvecklad för storkökets förutsättningar och behov. Resultatet blev Ljuva. En ostcrème som ger smak och konsistens åt allt från såser och röror till grytor och gratänger. Förpackad i rejäla hinkar och tillgänglig i två smakstyrkor.

För det moderna skolköket

Den svenska skolmaten har både breddats och förbättrats under 2000-talet. Vilken roll har då Ljuva i dagens skolkök? För att ta reda på detta gav vi en utmaning till några välmeriterade skolkockar: att under en intensiv förmiddag skapa en samling goda och näringsriktiga skolluncher med Ljuva som en av nyckelingredienserna. Resultatet blev en spännande matkavalkad med allt från Quesadillas till Frozen Cheesecake.

Smaklig spis!

Hirsbiffar med cajun- och ostcrèmesrökta tuppvingar

10 portioner
Ingredienser
Hirsbiffar
  • 400 g hirs
  • 400 g kycklingfond
  • 30 g basilika, hackad
  • 150 g Ljuva Ostcrème Origina
  • 70 g Allerum Triple cheese
  • 5 g salt
  • svartpeppar
  • smör eller rapsolja till stekning
Tuppvingar
  • 2 kg tuppvingar (delade på två bitar, utan vingspets)
  • 600 g Ljuva Ostcrème Stark
  • 75 g paprikapulver
  • 50 g smoked paprikapulver
  • 1 st torkad rökt chipotle
  • 2 st vitlök solo, finhackad
Grön sås
  • 6 dl bechamel
  • 4 dl Ljuva Ostcrème Stark eller Original, beroende på vad såsen skall serveras till (mer eller mindre cheddarsmak).
  • 2 dl spenatblad
  • 1 dl bladpersilja, grovt hackad
  • Salt och svartpeppar
Så här gör du

Hirsbiffar
Förväll hirsen i 8 min. Sila av vattnet och skölj med kallt vatten. Rör ut kycklingfonden i hirsen på spisen. Rör tills all fond absorberats. Tillsätt hackad basilika, Ljuva Ostcrème och ost. Smaka av med salt och svartpeppar. Forma till biffar och stek i smör eller rapsolja i panna eller i ugn med stekprogram.

Tuppvingar
Blanda Ljuva Ostcrème med vitlök och alla kryddor. Lägg i tuppen. Låt stå över natten. Stek färdigt i ugn 225° i ca 20 min.

Grön sås
Koka upp bechamellen tillsammans med Ljuva Ostcrème. Mixa samman ostbechamellen med resten av ingredienserna.

Quesadillas

10 portioner
Ingredienser
Quesadillas
  • 250 g Ljuva Ostcrème Stark
  • 200 g paprika, tärnad
  • 150 g rödlök, skivad
  • 1 st chili, finhackad
  • 1 dl koriander, färsk
  • 1 dl basilika, färsk
  • 1 krm salt
  • Svartpeppar, grovmalen
  • 200–250 g riven ost
  • 10 st Tortillabröd
  • Raps- alt olivolja till stekning
Blandsallad
  • 100 g gul paprika, strimlad
  • 150 g rödlök, skivad
  • 150 g tomat, urkärnad och strimlad
  • 150 g sallad, spröd av kål eller blad
  • svartpeppar
  • flingsalt
Så här gör du

Quesadillas
Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen på 5 st tortillabröd. Lägg sedan ett tortillabröd ovanpå, så att det blir en quesadilla. Stek quesadillas i raps- eller olivolja i medelvarm panna tills båda sidor har fått vacker gyllenbrun färg. Dela upp i portionsbitar och servera varma eller kalla med sallad.

Blandsallad
Blanda alla ingredienser i en salladsskål. Krydda med svartpeppar och lite flingsalt.

Örtbakad lax med tomatsallad och rödlöksbröd

10 portioner
Ingredienser
Lax
  • 150 g Ljuva Ostcrème Stark
  • 600 g broccoli, färsk (utan stammen)
  • 25 g basilika, färsk
  • 20 g vitlök, färsk
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar, grovmalen
  • 1 dl panko eller ströbröd
  • 2 kg laxfilé i 100 g bitar (20 bitar)
Tomatsallad
  • 0,5 kg cocktailtomater i olika färger
  • 150 g rödlök, strimlad
  • 0,5 d olivolja att ringla över
  • örter till dekoration
Rödlöks- och olivoljebröd med ostcrème
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 1,2 l vetemjöl
  • 5 dl dinkelmjöl
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 150 g rödlök, i skivor
  • 1 dl olja
  • flingsalt att strö på bullarna/bröden
Så här gör du

Lax
Mixa alla ingredienser, utom laxen. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt ströbröd. Lägg laxen på en smord plåt och fördela broccolikrämen på laxbitarna. Baka av i ugn till 56 grader kärntemperatur.

Rödlöks- och olivoljebröd med ostcrème
Ger 3 bröd eller 40 små bullar.

Blanda jäst, salt och vatten i en degblandare. Häll sedan i olivolja, Ljuva Ostcrème, mjöl och persilja. Arbeta samman till en smidig slät deg. Forma degen antingen till bröd eller bullar.

Bröd
Dela upp degen i 3 st smorda brödformar. Lägg ett par skivor rödlök på varje bröd. Ringla lite olivolja över och låt jäsa till dubbel storlek. Strö flingsalt över bröden precis innan avbakning. Baka av i 185 grader i ca 25 min.

Bullar
Rulla långa baguetter av degen och skär i bitar om ca 30 g. Lägg upp bullarna i små muffinsformar och lägg på ett par skivor rödlök på varje bulle. Ringla lite olivolja över och låt jäsa till dubbel storlek. Strö flingsalt på bullarna just innan avbakning. Baka av i 185 grader i ca 10–12 min.

Het sötpotatissoppa

10 portioner
Ingredienser
  • 1 1/2 l grönsaksbuljong
  • 300 g sötpotatis
  • 250 g potatis
  • 15 g vitlök
  • 200 g paprika
  • 1 st chili (eller efter egen smak)
  • 30 g ingefära
  • 150 g bladpersilja, färsk
  • 30 g koriander, färsk
  • 4 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 2 dl grädde
  • 4 dl crème fraiche, som tillbehör
Så här gör du

Hacka eller strimla alla grönsaker utom persilja och koriander. Koka grönsakerna tillsammans med ostcrème och grädde i grönsaksbuljongen. Låt koka ca 15 min eller tills sötpotatisen är mjuk nog att mixa. Mixa sedan tillsammans med persilja och koriander för smaken och färgens skull. Servera med en klick crème fraiche.

Grönkåls- och ostsoppa med Ljuvliga bullar

10 portioner
Ingredienser
Grönkåls- och ostsoppa
  • 1 ägg per person
  • 600 g grönkål, i bitar
  • 1 st purjolök, skivad
  • 1 st gul lök, skivad
  • 1 l vatten
  • 1 dl kycklingfond
  • 300 g Ljuva Ostcrème Original
  • salt
  • peppar
Ljuvliga bullar eller bröd
  • ½ pkt jäst, färsk
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • ½ dl havre, hel blötlagd och kokt
  • 2,5 dl Ljuva Ostcrème Original
  • 1 dl rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl
  • Ljuva Ostcrème Original, till pensling
  • Ev ägg, till pensling
Så här gör du

Grönkåls- och ostsoppa
Sätt in äggen i ugnen på 64° ånga i 35 min. Koka ihop hälften av grönkålen med purjolök, lök, vatten och kycklingfond. Låt koka i 15 min. Mixa i resten av grönkålen med Ljuva Ostcrème. Smaka av med salt och peppar. Servera ägget i soppan.

Ljuvliga bullar eller bröd
3 bröd eller 30 bullar

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i honung, salt, havre och Ljuva Ostcrème. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta på låg hastighet tills en fin deg formats. Låt jäsa i bunken till dubbel storlek. Arbeta på bänken och tillsätt ev. lite mjöl så att degen blir smidig att arbeta med. Rulla ut degen och skär till bullar eller bröd. Pensla bröden/bullarna med lite Ljuva Ostcrème utblandat med ägg eller vatten. Grädda i 175 grader i ca 14 min för bullar och 25 min för bröd.

Ljuvligt krämig chili- och limelöksill

10 portioner à 40 g
Ingredienser
  • 400 g löksill, avrunnen
  • 2 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk chili, tunt skivad
  • 1 st lime, skal och saft
  • svartpeppar, grovmalen
  • salt
Så här gör du

Blanda Ljuva Ostcrème, yoghurt, chili och lime. Smaka av med salt och peppar. Blanda försiktigt ner sillen i ostkrämsblandningen och låt dra i ca 8 tim i kyl eller över natten. Servera med t ex knäckebröd eller oliv- och rödlöksbröd. Gott med ett kokt ägg till som frukost eller mellanmål.

Spagetti med Ljuva tomatsås

10 portioner
Ingredienser
  • 750 g spagetti
  • 250 g gul lök, hackad
  • ½ dl olivolja, att bryna i
  • 1 st vitlök, hackad
  • 5 msk tomatpuré
  • 800 g krossad tomat
  • 1 msk socker, gärna muscovado
  • ½ dl basilika, färsk
  • 4 dl Ljuva Ostcrème Original
  • 2 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • skott och örter
Så här gör du

Bryn löken i olivolja tillsammans med vitlöken. Tillsätt, efter ca 5 min, tomatpuré, krossade tomater, socker, basilika samt Ljuva Ostcrème och grädde. Koka och smaka av med salt och vitpeppar. Servera spagettin i en djup talllrik med tomatsås och dekorera med små skott och örter.

Fylld svamp

10 portioner
Ingredienser
  • 12 st stora champinjoner
  • 1 st chili, röd
  • 1 st paprika, gul
  • 20 g rosmarin
  • 1 st rödlök
  • 20 g basilika
  • 3 dl Ljuva Ostcrème Stark
  • 1 dl panko
  • salt
  • svartpeppar
Så här gör du

Ta bort fötterna från tio av champinjonerna och lägg hattarna åt sidan. Hacka fötterna och två hela champinjoner och resterande ingredienser fint. Stek svagt i panna. Kyl. Blanda i Ljuva Ostcrème. Smaka av med salt och svartpeppar. Fyll champinjonhattarna med röran och toppa med panko. Baka av i ugn i 200° i 5 min.

Asiatiska savoyrullar

10–15 st
Ingredienser
Savoyrullar
  • 20 st savoykålsblad, stora utan stam
  • 250 g paprika, röd strimlad
  • 200 g rödlök, skivad
  • koriander, färsk efter smak
Gurkmarinad
  • 200 g gurka, urkärnad
  • 1 st citrongräs, krossat
  • 3 msk honung
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl vatten
Asiatisk ostcrème
  • 4 dl Ljuva Ostcrème Original
  • 1/2 lime, zest
  • 1–2 st chili, grön
  • 3 msk soja
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Savoyrullar
Blanchera savoykålsbladen i lättsaltat vatten med lite bikarbonat. Bikarbonaten gör att klorofyllet i kålen stannar kvar och den gröna färgen på bladen förstärks och stannar kvar efter upphettning och nedkylning. Blanda paprika, rödlök och koriander och rulla in blandningen i kålbladen. Vik bladen som en kåldolme och dela på mitten så att man ser den fina fyllningen. Servera med marinerad gurka och asiatisk ostcrème att dippa i.

Gurkmarinad
Dela gurkan på längden och skiva. Koka ihop alla ingredienser utom gurkan. Sila och kyl ner. När marinaden är kall blanda i gurkskivorna och låt stå och dra i minst 1 timme.

Asiatisk ostcrème
Blanda ihop ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt så den stelnar lätt.

Majspannkaka

10 st
Ingredienser
  • 2 dl Ljuva Ostcrème Original
  • 2 st ägg
  • ½ dl bakpulver
  • 1 ½ dl majsmjöl
  • 1 dl kruskakli
  • 1 dl hirs, kokt
  • ½ dl rapsolja eller smör
  • ½ tsk salt
  • rapsolja eller smör att steka i
  • Vispgrädde till servering
  • Yoghurt till servering
  • Bär, färska till servering
Så här gör du

Blanda Ljuva Ostcrème, ägg och bakpulver med majsmjöl, kruskakli och den kokta hirsen. Tillsätt rapsolja eller smör i smeten. Vispa samman till en fin pannkakssmet. Stek i plättjärn eller i ugn på multibaker. Serveras med en klick vispad grädde, yoghurt och färska bär.

Alex frozen cheesecake

1 springform
Ingredienser
Cheesecake
  • 4 st ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 st citron, zest
  • 4 dl grädde
  • 1 dl Ljuva Ostcrème Original
  • 250 g havre-crumble (se recept nedan)
Havre-crumble
  • 50 g hel havre
  • 50 g havregryn
  • 50 g solrosfrön
  • 50 g grahamsmjöl
  • 50 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 dl honung
Så här gör du

Cheesecake
Separera äggula och vita. Vispa gula, socker och citronzest poröst. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i äggsmeten. Tillsätt ostcrème försiktigt. Vispa äggvitan till maräng. Vänd i marängen i resten av smeten. Ställ i kylen.

Havre-crumble
Rosta den hela havren, havregrynen och solrosfröna i en panna. Blanda de rostade grynen med resten av ingredienserna. Mixa. Blanda i extra grahamsmjöl om crumblen är för blöt.

Montering
Lägg hälften av crumblen i botten av formen. Häll sedan på smeten. Lägg resterande crumble på toppen. Slå ut luften ur kakan och frys i minst 3–4 timmar.