Sommarkänsla med mozzarella

I konkurrens med vitost och cheddar är mozzarella den mest använda osten i världen. Den första mozzarellan lär ha tillverkats i regionen Kampanien i södra Italien under 1100-talet och var gjord på mjölk från vattenbufflar. I Sverige etablerade sig mozzarellan först på 1980-talet, då caprese blev ett stående inslag på trendkrogarna.

Idag tillverkas mozzarella världen över. Vanligast är att man använder komjölk, och det beror bland annat på att komjölken ger mozzarella med bredare användningsområden. Vår mozzarella kommer från italienska Galbani som tillverkat osten sedan 50-talet och är idag Italiens största ostproducent och ett välkänt varumärke i det italienska köket.

I Galbani Professionales sortiment hittar du kvalitetsmozzarella för alla tillfällen.Den traditionella mozzarellan är den i bollar om 125 g som man kan riva, skära eller finfördela. För det professionella köket erbjuder vi ett brett sortiment där vi förädlat osten till olika användningsområden, vilket blir både rationellt och ekonomiskt.

Mozzarella i småkulor som är perfekt till sallader och plockmat. Fintärnad mozzarella är idealisk till pizzor och soppor. Den fastare mozzarellan i block är en smart universalingrediens för det varma köket. Färdigskivad mozzarella i hink betyder att alla skivor har samma storlek och gör det enkelt att beräkna portionsstorlekar.

Här delar vi med oss av några av våra recept med mozzarella: enkla rätter för både lunch- och middagsserveringen, och som ger dina gäster en smakupplevelse från Italien året om!

Fikon och mozzarella

10 portioner
Ingredienser
  • 1000 g Galbani Mozzarella Cocktail
  • 800 g salladsblad
  • 500 g fikon, klyftade
  • 20 g färsk basilika
  • 300 g brödkrutonger
  • 150 g picklad rödlök
  • 300 g strimlad morot
Honungscitronette
  • 100 ml pressad citron
  • 50 ml flytande honung
  • 10 g rivet citronskal
  • 100 ml rapsolja
  • 10 g hackad färsk timjan
Så här gör du

Börja med dressingen – skaka samma och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda sallad, mozzarella och morot i en bunke, smaksätt med citronetten. Lägg över i skål och toppa med fikon, basilika, krutonger och lök.

Kyckling persillade med tomat och mozzarella

10 portioner
Ingredienser
  • 10 st kycklingbröstfilé
  • 30 ml pressad citron
  • 15 ml flytande honung
  • 10 g rivet citronskal
  • 20 g finhackad vitlök
  • 50 ml rapsolja
  • 10 g hackad färsk persilja
  • 1000 g cocktailtomat
  • 500 g Galbani Mozzarella Cocktail
  • 200 g färsk bladspenat
  • 1200 g risoni, kokt
  • 20 g färsk basilika, strimlad
Så här gör du

Vispa samman citronsaft, skal, olja, honung, vitlök och persilja, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg kycklingen på bleck tillsammans med cocktailtomaterna. Stek i ugn, ca 25 minuter på 160 grader, ös med stekskyn under stekningen. Lyft upp kycklingen och vänd i mozzarella, spenat, risoni och basilika, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp på tallrikar, toppa med kycklingbröstet.

Risotto Caprese

10 portioner
Ingredienser
  • 200 g finhackad schalottenlök
  • 25 g vitlök, hackad
  • 50 g olivolja
  • 450 g risottoris
  • 500 ml vitt vin
  • 1750 ml grönsaksbuljong
  • 150 g Galbani Grana Padano riven
Topping
  • 750 g Galbani Mozzarella Skivad
  • 1000 g plommontomater, skivade
  • 100 g plockade färska basilikablad
  • 50 g olivolja
  • 25 g balsamicovinäger
Så här gör du

Koka upp buljongen och varmhåll den. Sautera lök och vitlök sakta några minuter i oljan. Rör i riset och låt det sautera ytterligare en minut tills riset blir blankt. Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd succesivt med varm buljong och rör kontinuerligt. Efter ca 20 minuter så är riskornen genomkokta och spänstiga. Tillsätt Grana Padano, smaka av med salt och peppar.

Lägg varm risotto i djupa tallrikar. Varva mozzarella, tomat och basilika på toppen, ringla över olja och vinäger, smaksätt med salt och svartpeppar.

Toast med kronärtspesto och mozzarella

10 portioner
Ingredienser
  • 1000 g Galbani Mozzarella Skivad
  • 10 skivor surdegsbröd
  • 500 g tärnad färsk tomat
  • 100 g strimlade färska basilikablad
  • 100 g hackad lök
  • 50 g olivolja
  • 25 g balsamicovinäger
Pesto
  • 100 g rostade solroskärnor
  • 400 g kronärtshjärtan i olja, avrunna
  • 25 g vitlök
  • 200 g Galbani Grana Padano riven
  • 75 g ruccola
  • 10 g rivet citronskal
Så här gör du

Lägg alla ingredienserna till peston i en mixer och mixa till en grynig massa. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda samman tomat, lök och basilika, slå på olja och vinäger, smaka av med salt och svartpeppar. Rosta bröden, bred på pesto och lägg på osten. Toppa med tomatröran.

Spagetti med vitlök, tomat och mozzarella

10 portioner
Ingredienser
  • 800 g spagetti, torkad
  • 500 g lök, hackad
  • 25 g vitlök, hackad
  • 3–5 g torkad chili, flakes
  • 150 ml olivolja
  • 15 g hackad persilja
  • 100 g Galbani Grana Padano riven
  • 750 g Galbani Mozzarella Block
  • 100 g ruccola
  • 500 g cocktailtomater, delade
Så här gör du

Koka pastan enligt tillagningsinstruktionerna. Fräs försiktigt vitlök och torkad chili i oljan. Rör i pasta, mozzarella, Grana Padano, persilja och tomater. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och svartpeppar. Rör i ruccolan och servera direkt.

Focaccia med mozzarella och soltorkad tomat

10 portioner
Ingredienser
  • 10 bitar focaccia á 200 g
  • 750 g Galbani Mozzarella Block
  • 300 g soltorkad tomat, strimlad, avrunnen
  • 200 g ruccola
  • 300 g pesto Genovese
  • 200 g Président Färskost Tartimalin
Så här gör du

Dela bröden på mitten. Bred ena sidan med pesto och andra sidan med färskost. Lägg på tomat, mozzarella och ruccola. Lägg ihop bröden. Tillaga i klämgrill eller ugn.

Avokado och Burratasallad

10 portioner
Ingredienser
  • 10 st Galbani Burrata
  • 10 st små avokado, mogna
  • 30 ml japansk soja
  • 10 ml pressad lime
  • 10 ml flytande honung
  • 50 g sesamfrön
  • 800 g späda salladsblad
  • 500 g nektarinklyftor
  • 100 g rostade nötter, kärnor eller frön
  • 500 g slanggurka, tärnad
  • 100 g rödlök, tunt skivad
  • 200 g tärnad pancetta, stekt, avrunnet
Hallonvinägrett
  • 40 ml rödvinsvinäger
  • 50 ml rapsolja
  • 10 ml flytande honung
  • 50 g hallon, ekologiska (som är ok att äta utan upphettning)
Så här gör du

Dela, kärna ur, skala och skär varje avokadohalva i 9 fina bitar. Vispa samman soja, lime och honung. Vänd runt avokadobitarna i sojablandningen, låt rinna av och strö på sesamfrön. Lägg alla ingredienserna till vinägretten i en mixer och mixa till en slät dressing, smaka av med vinäger, honung och salt. (Sila om du inte vill ha med
hallonkärnorna.) Lägg sallad, nektarin, gurka och lök i en bunke, slå på dressingen och blanda runt. Lägg salladsblandningen i botten på djupa tallrikar, toppa med avokado, burrata, nötter och pancetta.

Flatbreadpizza med Burrata och kronärtskocka

10 portioner
Ingredienser
  • 10 st Galbani Burrata
  • 10 st orientaliska tunnbröd, förbakade pizzabottnar eller naanbröd
  • 1000 g tomatsås
  • 200 g pesto Genovese
  • 1000 g kronärtshjärtan, avrunna, klyftade
  • 300 g Galbani Grana Padano riven
  • 100 g plockade färska örter
  • 50 g olivolja
Så här gör du

Lägg ut bröden på bleck, pensla kanterna med olja. Fördela tomatsåsen, lägg på kronärtshjärtan. Klicka på peston och strö över osten. Grädda i het ugn, 275° i 3–5 minuter. Lägg på burratan och strö över örterna.

Pasta med kål och Burrata

10 portioner
Ingredienser
  • 10 st Galbani Burrata
  • 1500 g kokt pasta, kort sort, t ex casarecce
  • 100 ml olivolja
  • 350 g grönkål, strimlad
  • 25 g vitlök, hackad
  • 3–5 g torkad chili, flakes
  • 200 ml grönsaksbuljong
  • 100 g rostade pumpakärnor, grovhackade
  • 5 st små citroner
  • 100 g plockade färska örter
Så här gör du

Dela och rosta citronhalvorna. Skär bort alla grova nerver i kålen och strimla den tunt. Stek kål, vitlök och chili sakta i olivoljan i ca 5 minuter. Koka pastan al dente. Rör ner pastan ibland kålen, slå i buljongen och låt det koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg pastan på tallrikar, strö över pumpafrön och örter, lägg på burrata och servera med en citronhalva.