Spreads till mackor, toasts och baguetter

Genvägen till goda mackor är goda spreads – och Tartimalin är den perfekta basen till dina spreads. Tartimalin utmärker sig med sin milda syrlighet, vilket gör den överlägsen på att lyfta fram andra smaker, utan att ta över själv. Färskosten har en lätt och smidig konsistens som gör att den kan bära mycket av andra ingredienser utan att vätska sig.

Här har vi valt att bre våra spreads på skivor av rostat, ljust bröd, men principen är densamma om du till exempel vill göra baguetter. Komponera dina egna smakkombinationer genom att matcha dina spreads med övriga ingredienser på mackan – och förbered gärna ett gäng olika spreads att ha redo i kylen.

Senapsspread

Ingredienser
  • Välj bröd, chark, ost och gröna tillbehör som passar din profil.
Karmelliserad silverlök
  • 300 g silverlök
  • 30 g Skånemejerier Smör
  • salt efter smak
  • 2 tsk socker
  • 1 dl vatten
Senapsspread
  • 4 dl Président Tartimalin Färskost
  • 300 g karamelliserad silverlök
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk färsk dragon, finhackad
Så här gör du

Karmelliserad silverlök
Skiva löken. Hetta upp smöret i en panna. Bryn löken så att den får färg. Sänk värmen och låt löken mjukna i 10–15 minuter. Salta och sockra. Häll på vatten och låt det koka in. Löken är klar när den är riktigt mjuk och söt.

Senapsspread
Blanda alla ingredienser.

Bre ett tunt lager spread i botten på brödet och bygg med tillbehör och spread.

Grönkålsspread med picklad rödlök och russin

Ingredienser
  • Välj bröd, chark, ost och gröna tillbehör som passar din profil.
Picklad rödlök
  • 300 g rödlök, skalad och tunt skivad
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 dl rörsocker
  • 2,5 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 2 st svartpepparkorn
  • ½ röd chili, urkärnad
Grönkålsspread
  • 200 g grönkål, strimlad
  • smör/rapsolja
  • 4 dl Président Tartimalin Färskost
  • 150 g picklad rödlök
  • 30 g gula russin
  • svartpeppar
  • 1 tsk fänkål, torkad, mald
Så här gör du

Picklad rödlök
Koka upp lagen och häll den över löken, låt sedan dra i ca 3 timmar.

Grönkålsspread
Rosta hastigt grönkålen (inga stjälkar) i smör eller rapsolja. Blanda alla ingredienserna till en spread.

Bre ett tunt lager spread i botten på brödet. Spara picklad rödlök till garnering.

Portabellospread

Ingredienser
  • Välj bröd, chark, ost och gröna tillbehör som passar din profil.
Portabellospread
  • 200 g portabello, tärnad (1 cm)
  • 1 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 150 g kruspersilja, finhackad
  • 4 dl Président Tartimalin Färskost
Så här gör du

Stek svampen i rapsolja, krydda med salt och peppar. Tillsätt pinjenötter och vitlök och stek någon minut ytterligare. Kör persilja och färskost i matberedare tills färskosten färgas grön. Vänd ner svamp och övriga ingredienser i färskostblandningen. Smaka av.

Bre ett tunt lager spread i botten på brödet och bygg med tillbehör och spread.