Med förändrade tider kommer också förändrade resmål. Orden ”hemester” och ”staycation” har varit modeord de senaste åren och går ut på att man semestrar i sitt närområde. Att stanna hemma och lägga fokus på upplevelser i den egna regionen är ett populärt alternativ den kommande sommaren. Och med fler utflykter ökar också efterfrågan på att besöka de lokala matställena. Varma och soliga dagar betyder också att borden många gånger inte räcker till. Vårt förslag är att satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren.
Sommaren betyder också mer planering. Lika svårt som det är att förutspå vädret, är det knepigt att beräkna hur många gäster det kommer en solig eller regnig dag. Sätt menyn med färre rätter och färre moment. Satsa på rätter och tillbehör som går att förbereda och håller även till dagen därpå. Välj bra råvaror med en kvalitet du kan lita på. Det betalar sig i längden.
Närproducerade råvaror på menyn är det som gästerna gärna vill se, och som man också kan tänka sig att betala en extra slant för. Ta därför vara på de lokala möjligheterna och låt det bli en del av ditt erbjudande. Potatis är bland det svenskaste vi har och med några få ingredienser är det enkelt att få en lokal anknytning till potatissalladen. Samma sak gäller för dressingar och toppingar. Och berätta det för dina gäster.
För att kunna hantera både större och mindre antal serveringar är det bra att ha en bas att utgå ifrån. Lätt att förbereda, lätt att lära sig och går utmärkt att tillaga dagen innan eller spara till dagen efter. Samtliga basrecept är beräknade för cirka 10 personer.
Ett tillbehör som oftast inte får någon uppmärksamhet. Med en bra bas och smaksättningar blir dressingen något man kan lyfta fram i menyn. Här är tre förslag som visar möjligheterna. Sätt dina egna namn på dressingarna och lägg till det lokala.
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn dressing.
Tacksam ingrediens som uppskattas av många och som kan varieras utifrån vad säsongen erbjuder och vilka potatisodlare det finns i trakten. Gör ett par varianter på potatissallader så att gästen själv kan välja. Det ger dig möjlighet att få lite mer pengar i kassan.
Koka potatisen i saltat vatten och låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna. Blanda ner potatisen sist.
Ett krämigt alternativ till sås som är lätt att portionera. Toppingar är också bra smaksättare till rätterna. Välj lokala ingredienser och sätt ett eget namn på blandningen så får toppingen mer uppmärksamhet på menyn.
Rör samman alla ingredienser.