Take away till hemestern

Med förändrade tider kommer också förändrade resmål. Orden ”hemester” och ”staycation” har varit modeord de senaste åren och går ut på att man semestrar i sitt närområde. Att stanna hemma och lägga fokus på upplevelser i den egna regionen är ett populärt alternativ den kommande sommaren. Och med fler utflykter ökar också efterfrågan på att besöka de lokala matställena. Varma och soliga dagar betyder också att borden många gånger inte räcker till. Vårt förslag är att satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren.

Planera, planera, planera…

Sommaren betyder också mer planering. Lika svårt som det är att förutspå vädret, är det knepigt att beräkna hur många gäster det kommer en solig eller regnig dag. Sätt menyn med färre rätter och färre moment. Satsa på rätter och tillbehör som går att förbereda och håller även till dagen därpå. Välj bra råvaror med en kvalitet du kan lita på. Det betalar sig i längden.

Satsa lokalt

Närproducerade råvaror på menyn är det som gästerna gärna vill se, och som man också kan tänka sig att betala en extra slant för. Ta därför vara på de lokala möjligheterna och låt det bli en del av ditt erbjudande. Potatis är bland det svenskaste vi har och med några få ingredienser är det enkelt att få en lokal anknytning till potatissalladen. Samma sak gäller för dressingar och toppingar. Och berätta det för dina gäster.

Basrecept

För att kunna hantera både större och mindre antal serveringar är det bra att ha en bas att utgå ifrån. Lätt att förbereda, lätt att lära sig och går utmärkt att tillaga dagen innan eller spara till dagen efter. Samtliga basrecept är beräknade för cirka 10 personer.

Dressing

Ett tillbehör som oftast inte får någon uppmärksamhet. Med en bra bas och smaksättningar blir dressingen något man kan lyfta fram i menyn. Här är tre förslag som visar möjligheterna. Sätt dina egna namn på dressingarna och lägg till det lokala.

10 portioner
Ingredienser
Basrecept Dressing
  • 7 dl Skånemejerier A-fil
  • ½ dl majonnäs
  • 3 msk citron
  • salt
  • peppar
Dijondressing
  • 1 bas för dressing (se ovan)
  • 2 ½ dl Allerum Präst, 12 mån, riven
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ msk kapris
  • 5 st sardellfiléer
  • 1 st vitlöksklyfta
Smakrik dressing
  • 1 bas för dressing (se ovan)
  • 4 msk ketchup
  • 2 msk bostongurka
  • 1 st rödlök
  • 3 msk koriander
  • 2 msk kaffe
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk chili
Örtdressing
  • 1 bas för dressing (se ovan)
  • 30 g ruccola
  • 3 msk örter, hackade
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk citronsaft
Så här gör du

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn dressing.

Potatissallad

Tacksam ingrediens som uppskattas av många och som kan varieras utifrån vad säsongen erbjuder och vilka potatisodlare det finns i trakten. Gör ett par varianter på potatissallader så att gästen själv kan välja. Det ger dig möjlighet att få lite mer pengar i kassan.

10 portioner
Ingredienser
Basrecept Potatissallad
  • 2 ½ kg småpotatis
  • 9 dl Skånemejerier Gräddfil
  • 3 msk balsamico
  • 3 ½ msk dijonsenap
  • salt
  • peppar
Färgstark potatissallad
  • 1 bas för potatissallad (se ovan)
  • 800 g majs
  • 150 g grillad paprika, i bitar
  • 3 st rödlök, skivade
  • 3 msk persilja, hackad
  • 3 tsk chili, hackad
Somrig potatissallad
  • 1 bas för potatissallad (se ovan)
  • 300 g sockerärtor, strimlade
  • 2 st purjolök, strimlad
  • 3 msk persilja, hackad
  • 3 msk gräslök, hackad
  • 4 msk kapris, hackade
Potatissallad med primörer
  • 1 bas för potatissallad (se ovan)
  • 125 g rädisor, i bitar
  • 3 st rödlök, fint strimlad
  • 400 g haricots verts
  • 5 msk dill, hackad
Så här gör du

Koka potatisen i saltat vatten och låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna. Blanda ner potatisen sist.

Topping

Ett krämigt alternativ till sås som är lätt att portionera. Toppingar är också bra smaksättare till rätterna. Välj lokala ingredienser och sätt ett eget namn på blandningen så får toppingen mer uppmärksamhet på menyn.

10 portioner
Ingredienser
Basrecept Topping
  • 7 dl Skånemejerier Crème Fraiche
  • 70 g Allerum Präst, 12 mån, riven
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk dijon
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • salt
  • peppar
Svenska smaker
  • 1 bas för topping (se ovan)
  • 2 dl ärtor, tinade
  • 3 msk dill hackad
  • 3 tsk pepparrot
  • 2 msk citronsaft
Syrlig & krispig
  • 1 bas för topping (se ovan)
  • ¼ vitkål, finriven
  • 2 st äpple, hackade
  • 3 msk bladpersilja, hackad
Tex-mex
  • 1 bas för topping (se ovan)
  • 2 st rödlök, strimlad
  • 2 msk jalapenos, hackade
  • 3 msk koriander, hackad
Så här gör du

Rör samman alla ingredienser.