Tarte Flambée med färskost och crème fraiche

Tarte flambée, flammkuchen, pizza bianco? Ja, visst är det så att kärt barn har många namn. Tarte flambée har sitt ursprung i Alsace i det östligaste Frankrike och är en hörnsten i den tvåspråkiga regionens lantliga husmanskost.

Liksom den italienska pizzan uppstod tarte flambée, på tyska flammkuchen, som ett smakfullt sätt att ta tillvara de bästa lokala råvarorna – och medan Italien hade tomater och gorgonzola hade Alsace färskost, syrad grädde och gruyère.

En tarte flambée kräver varken jäsning eller pizzaugn och är läckert frasig och gyllenbrun på tio minuter i 250 grader. Toppa med grönt och variera traditionellt med rödlök och spickeskinka, eller varför inte skandinaviskt med rökt lax eller kantareller?

Smaklig spis!

Tarte Flambée deg

10 portioner
Ingredienser
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 1½ tsk salt
  • 5 dl vatten
  • ¾ dl olivolja
Så här gör du

Blanda ihop ingredienserna till en deg. Dela i bitar och kavla ut tunt.

Tarte flambée med karamelliserad lök och spickeskinka

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 4 st rödlök
  • 50 smör
  • 3 msk socker
  • ½ dl balsamico
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 3 dl riven Gruyère
  • spickeskinka
  • grönt
Så här gör du

Skiva löken och stek långsamt i smör tills löken har mjuknat. Rör i socker och balsmico och låt koka ihop. Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Strö över ost. Lägg på lök och baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg. Ta ut och toppa med spickeskinka och lite grönt.

Tarte Flambée med ägg och bacon

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • bacon
  • ägg
  • salladslök
Så här gör du

Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Lägg på bacon och knäck äggen där det blir gropar. Baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten har fått fin färg. Hacka salladslök och lägg på.

Tarte Flambée med zucchini och soltorkade tomater

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 3 dl riven Gruyère
  • 3 st zucchini
  • soltorkade tomater
Så här gör du

Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Strö över ost. Hyvla zucchini tunt och lägg på tillsammans med soltorkade tomater. Baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg.

Tarte Flambée med färskpotatis, anjovis och Gruyère

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 20 färskpotatisar
  • 250 g anjovis
  • 3 dl riven Gruyère
  • dill
Så här gör du

Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Skär potatis tunt och lägg på. Lägg på bitar av anjovis. Strö över ost. Baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg.

Tarte Flambée med mozzarella och tomater

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 400 g Galbani Mozzarella block
  • tomater
  • basilika
Så här gör du

Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Skär mozzarellan i skivor och lägg på bottnarna. Skär tomater i skivor och lägg på. Ställ in i ugnen i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg. Ta ut och lägg på basilika.

Tarte Flambée med chèvre, valnötter och ruccola

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 400 g Président Chèvre
  • valnötter
  • ruccola
Så här gör du

Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Lägg på bitar av chèvre. Baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg. Ta ut och toppa med valnötter och ruccola.

Tarte Flambée med kantarell, rödlök och dill

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 3 dl riven Gruyère
  • 3 st rödlök
  • 500 g kantareller
  • dill
Så här gör du

Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Strö över ost. Skiva lök tunt och lägg på tillsammans med kantareller. Baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg. Ta ut och toppa med dill.

Tarte Flambée med äpple och valnötter

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 3 dl riven Gruyère
  • 5 st äpple
  • valnötter
  • rosmarin
Så här gör du

Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Strö över ost. Skär äpple tunt och lägg på bottnarna. Baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg. Ta ut och toppa med valnötter och rosmarin.

Tarte Flambée med paprika och purjolök

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 3 dl riven Gruyère
  • 6 st paprika
  • 3 st purjolök
  • rosmarin
Så här gör du

Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Strö över ost. Skär paprika i bitar och lägg på tillsammans med strimlad purjolök. Baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg. Ta ut och toppa med rosmarin.

Tarte Flambée med skinka och jalapeño

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 3 dl riven Gruyère
  • rökt skinka
  • paprika
  • jalapeños
Så här gör du

Rör samman crème fraiche och färskost och bre ut tunt på bottnarna. Strö över ost. Lägg på skinka, skivor av paprika och jalapeños. Baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg.

Tarte Flambée med fänkål och rökt lax

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 2 st fänkål
  • rökt lax
  • dill
  • grönt
Så här gör du

Rör samman crème fraiche med färskost och bre ut tunt på bottnarna. Skiva fänkål tunt och lägg på. Baka i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg. Ta ut och lägg på skivor av rökt lax, dill och grönt.

Tarte Flambée med kronärtskocka och spenat

10 portioner
Ingredienser
  • 1 sats deg
  • 2 dl Skånemejerier Ekologisk Crème Fraiche
  • 2 dl Président Tartimalin Färskost
  • 3 dl riven Gruyère
  • 700 g sparris
  • 700 g kronärtskocka i olja
  • babyspenat
  • 1 dl hyvlad Gruyère
Så här gör du

Rör samman crème fraiche och färskost och bre ut tunt på bottnarna. Strö över ost. Lägg på sparris och kronärtskocka. Ställ in i 250°C i ca 10 minuter eller tills tarten fått fin färg. Toppa med babyspenat och Gruyère.