Vardagshjältar i storköket

I storköket gäller det att tänka praktiskt och ekonomiskt. Ljuva Ostcrème ger smak och konsistens åt grytor, soppor och såser, och här har vi använt ostcrèmen till smarta receptbaser. 

Utgå från en och samma bas, förbered och ställ i kylen, och variera sedan som vegetariskt alternativ eller med kött, fisk och fågel. Ett enkelt sätt att spara tid och minska på svinnet! 

Men en 3,2 kg hink Ljuva får du en bas för 30 portioner gratäng eller soppa, alternativt 50 portioner kall eller varm sås. Våra recept är beräknade för normalportioner, men du kan enkelt räkna om till portioner för olika åldersgrupper. 

Rigatonigratäng

30 portioner
Ingredienser
Gratängbas
  • 1 kg gul lök, finhackad
  • 9 msk vitlökspasta
  • 250 g smör
  • 1 dl grönsaksfond
  • 6 msk Brynt Schalottenlökfond
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème
  • salt och svartpeppar
Rigatonigratäng
  • 1 gratängbas, se ovan
  • 3 kg champinjoner, ansade och delade
  • 9 msk citronzest
  • 3 dl persilja, finhackad (spara lite till garnering)
  • 4,5 kg kokt pasta Rigatoni
  • 4 dl Allerum Präst, riven
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Gratängbas
Fräs lök och vitlökspasta i smör, tillsätt grönsaksfond och schalottenlökfond och stek i någon minut. Tillsätt ostcrème och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Rigatonigratäng
Fräs champinjoner i smör. Riv i citronzest och blanda ner i gratängbasen. Fördela pastan i smorda bläck och fördela gratängbasen på pastan. Blanda ordentligt. Krydda med svartpeppar och eventuellt mer salt. Strö över ost. Baka av i ugn på 175 grader i ca 20 minuter eller till 72 grader med termometer. Dekorera med kruspersilja och svartpeppar.

Fiskgratäng

30 portioner
Ingredienser
Gratängbas
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème
  • 2,5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl chilisås
  • 3 dl apelsinjuice, koncentrat (kan ersättas med andra smaker)
Fiskgratäng
  • 1 gratängbas, se ovan
  • 3,6 kg fiskfilé, torsk, sej eller annan vit fisk
  • 200 g purjolök, finhackad
  • 250 g morot, tunt skivad
  • Dill, hackad
Så här gör du

Gratängbas
Koka upp ostcrème, grönsaksbuljong, chilisås och smaka av med apelsinjuice.

Fiskgratäng
Fördela fisk och purjolök i ett smort bleck. Smaka av gratängbasen med salt och peppar och slå cirka en centimeter bas i blecket och behåll resten till servering. Baka av fisken på 175 grader till 53 grader. Dekorera fisken med dill och morotsslantar och servera den resterande basen som sås till.

 

Grönsakssoppa

30 portioner
Ingredienser
Soppbas
  • 300 g gul lök, hackad
  • 600 g morot, strimlad
  • 1,2 kg zucchini, grovt tärnad
  • 300 g smör att bryna i
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème
  • 1,8 l grönsaksbuljong, färdigspädd
Grönsakssoppa
  • 1 Soppbas, se ovan
  • 600 g fänkål
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 150 g röd currypasta
  • 6 msk tomatpuré
  • 1,6 kg krossade tomater
  • 400 g kikärtor, kokta
  • 140 g svarta bönor, kokta
  • 90 g persilja, grovhackad
Så här gör du

Soppbas
Fräs lök, morot och zucchini i smör. Tillsätt ostcrème och grönsaksbuljong. Låt koka upp.

Grönsakssoppa
Fräs fänkål och vitlök i smör. Tillsätt soppbasen, röd currypasta, tomatpuré och krossade tomater. Smaka av med salt och peppar. Servera med kikärtor svarta bönor och hackad persilja.

Crème till rostade rotfrukter

30 portioner
Ingredienser
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème
  • ½ liter olja
  • 250 g grönkålsblad
  • 5 solovitlökar
  • 1 dl limesaft
  • salt
Så här gör du

Mixa olja, grönkålsblad, vitlök och limesaft till en slät grön vätska. Blanda ner ostcrème och smaka av med salt och peppar.

Crèmen är även god att blanda i pasta eller bulgur.

Ärtdressing

50 portioner
Ingredienser
Såsbas
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 9 dl grönsaksbuljong
Ärtdressing
  • 1 såsbas, kalla såser, se ovan
  • 300 g gröna ärtor
  • 200 g gul lök, hackad
  • 3 citroner, zest och saft
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Såsbas
Blanda ostcrème med äppelcidervinäger och grönsaksbuljong.

Ärtdressing
Mixa ärtorna, blanda ner lök, zest och saft från citronerna och rör ner i såsbasen. Smaka av med salt och peppar.

Dillsås

50 portioner
Ingredienser
Såsbas
  • 3,2 kg Ljuva Ostcrème
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 9 dl grönsaksbuljong
Dillsås
  • 1 såsbas, kalla såser, se ovan
  • 2 dl dill, hackad
  • 500 g äpplen, hackade
  • 300 g lök, hackad
  • honung
  • salt och svartpeppar
Så här gör du

Såsbas
Blanda ostcrème med äppelcidervinäger och grönsaksbuljong.

Dillsås
Blanda alla ingredienser, smaka av med honung, salt och peppar.