Variera vegobiffarna

Dagens restauranggäster har stor medvetenhet kring hälsa och hållbarhet. Fler och fler väljer till exempel att äta en vegetarisk lunch några gånger i veckan och det måste förstås vi som arbetar i det professionella köket ta fasta på. Något som har blivit särskilt populärt är vegetariska biffar och här finns det enorma möjligheter till variation av såväl biffar som tillbehör. För en bra näringsbalans i den vegetariska måltiden krävs proteinrika ingredienser och en bra grund får du genom att kombinera baljväxter som bönor och linser med proteinrika mejerivaror som ost, kvarg, cottage cheese och matyoghurt. Låt dig inspireras av våra smakrika recept!

Zucchinibiffar med yoghurtsås med karamelliserad lök

10 portioner | 45 min
Ingredienser
Zucchinibiffar
  • 1 kg zucchini
  • salt
  • 150 g salladslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g Lindahls Cottage Cheese
  • 4 st ägg
  • 1,5 dl maizena
  • svartpeppar
  • olja, till stekning
Yoghurtsås med karamelliserad lök
  • 400 g lök, fint skivad
  • 2 msk olja, till stekning
  • 0,5 tsk spiskummin
  • salt och peppar
  • 2 dl vatten till reduceringen
  • 1 litet knippe persilja
  • 500 g Lindahls Turkisk Yoghurt
  • 1 st citron
Så här gör du

Zucchinibiffar
Riv zucchinin grovt, lägg i en sil och blanda med salt. Låt dra i 10 min och krama sedan ur vätskan ordentligt. Hacka salladslöken och riv vitlöken fint. Blanda allt med cottage cheese, ägg och maizena. Salta och peppra och låt stå i 5 min. Forma biffar och stek dem gyllene på båda sidorna i oljan.

Yoghurtsås med karamelliserad lök
Skiva löken fint och stek den mjuk i 2 msk olja. Tillsätt spiskummin, salt, peppar och vatten och låt koka sakta till allt vatten är borta. Låt löken svalna i kylskåp. Hacka persiljan fint. Blanda sedan lök, yoghurt, persilja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta, sallad och lite hackad persilja. Toppa med mald svartpeppar.

Broccolibiffar med grönkålstzatziki och couscoussallad

10 portioner | 1 tim 45 min
Ingredienser
Broccolibiffar
  • 1 kg broccoli
  • 500 g kikärtor, sköljda
  • 200 g salladslök
  • 40 g bladspenat
  • 6 ägg
  • 5 msk majsstärkelse
  • 1 msk vitlökspuré
  • 150 g gul lök, hackad
  • smör
  • salt och peppar
  • oregano
  • 150 g Lindahls Cottage Cheese
Couscoussallad
  • 1 l couscous
  • smör
  • 1 l vatten
  • 3 msk grönsaksbuljong
  • 250 g gul lök, hackad
  • 2 dl solrosfrön
  • 120 g soltorkade tomater, grovt hackade
  • 180 g röd paprika, hackad
Tzatziki
  • 150 g grönkål, rensad och strimlad
  • 1 gurka
  • 5 dl matlagningsyoghurt
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • salt och peppar
Så här gör du

Broccolibiffar
Skär broccolin i mindre bitar. Koka broccolin mjuk i saltat vatten i cirka 10–15 min. Mixa broccoli och kikärtor i en matberedare. Strimla salladslök och finhacka bladspenat och blanda ner vitlökspuré och den gula löken. Rör ihop allt med ägg, majsstärkelse och kryddor. Stek biffarna gyllene i smör.

Couscoussallad
Koka upp couscousen med vatten och buljong. Låt det knappt småputtra under lock i cirka 15 minuter. Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek lök och solrosfrön med salt. Blanda soltorkade tomater, paprika, frön och lök med couscousen.

Tzatziki
Riv gurkan och blanda ihop med grönkål, yoghurt, vinäger och vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Blomkålsburgare med coleslaw och klyftpotatis

10 portioner | 1 tim 45 min
Ingredienser
Blomkålsburgare
  • 1 kg blomkål
  • 2 dl solrosfrö
  • 150 g salladslök, grovt hackad
  • 5 g vitlök
  • 3 tsk färsk ingefära, riven
  • 4 tsk ljus soja
  • 1,2 dl majsstärkelse
  • 250 g Lindahls Kvarg 9,2%
  • Hjordnära Smör
  • 600 g vita bönor (eller ca 4 dl kokta)
  • 10 st hamburgerbröd
  • 1 ask groddar
Coleslaw
  • 6 dl vitkål
  • 4 dl Hjordnära Gräddfil
  • 2 dl Hjordnära Crème Fraiche
  • 1 dl rapsolja
  • ½–1 citron, saft
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk senapskorn, stötta
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
Hamburgerdressing
  • 150 g bostongurka
  • 300 g Lindahls Turkisk Yoghurt
  • 200 g gul lök, finhackad
  • 1,5 dl ketchup
  • salt och peppar
Så här gör du

Blomkålsburgare
Skär blomkålen i små buketter. Mixa blomkål, solrosfrö, salladslök, vitlök, ingefära, soja och majsstärkelse i en matberedare. Häll över i en bunke. Tillsätt kvarg. Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten. Mixa bönor till en slät puré i matberedare och blanda med blomkålsmixen. Forma till biffar och stek dem gyllenbruna i lite smör.

Coleslaw
Blanda allt utom kålen. Ställ blandningen kallt en timma. Strimla kålen fint och vänd ner i dressingen.

Hamburgerdressing
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Haloumibiffar med kål och persilja- och citronkvarg

10 portioner | 1 tim 45 min
Ingredienser
Haloumibiffar
  • 300 g potatis, riven
  • 450 g kikärtor, kokta
  • 180 g gul lök, hackad
  • 300 g zucchini
  • 150 g salladslök, strimlad
  • 300 g haloumi
  • 250 g Lindahls Kvarg 9,2%
  • 2 dl maizena
  • 3 st ägg
  • 4 tsk bakpulver
  • salt och peppar
  • smör och rapsolja att steka i
Vitkål
  • 500 g vitkål, klyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk vitlök, pressad
  • ½ st citron
Persilja- och citronkvarg
  • 300 g Lindahls Kvarg 9,2%
  • 2 st citroner, zest
  • 30 g bredbladig persilja, grovt hackad
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • salt och peppar
Så här gör du

Haloumibiffar
Sätt ugnen på 225°C. Dela och fördela potatis på en ugnsplåt och vänd runt i olja och salt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min. Skölj av kikärtorna i kallt vatten och mosa grovt i en bunke. Blanda potatis, lök, zucchini, salladslök, haloumi och kvarg. Rör ihop med maizena, ägg, bakpulver och salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek små biffar av smeten på medelvärme, ca 3 min per sida, eller stek i ugn.

Vitkål
Skär vitkålen i stora klyftor. Blanda med salt, olivolja, och den pressade vitlöken. Pressa citronsaft över kålblandningen. Dela sedan citronen i stora bitar och baka av med kålen på 175°C combi 10% ånga i ca 25 min.

Persilja- och citronkvarg
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Servera med rotfrukter.

Linsbiffar med myntasås

10 portioner | 45 min
Ingredienser
Linsbiffar
  • 8 dl gröna linser
  • 6 st ägg
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 msk chiliflakes
  • 2 dl solrosfrö
  • 200 g gul lök, hackad
  • 200 g Lindhals Cottage Cheese
  • 2 msk gräslök eller dill
  • 150 g gröna oliver, grovt hackade
  • salt och peppar
  • vitlökspulver
  • smör och rapsolja att steka i
Myntasås
  • 2 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
  • 3 msk rivet skal från citron
  • 1 tsk svartpeppar
  • 4 tsk paprikapulver
  • 0,2 l färsk mynta, hackad
  • 2 msk honung
  • salt
Så här gör du

Linsbiffar
Sjud linserna i saltat vatten i 25 minuter. Det gör inget om de kokar sönder, då håller biffarna ihop bättre. Vispa ihop ägg och tomatpuré med chiliflakes, solrosfrön, hackad lök, cottage cheese, oliver och kryddor. Slå av vattnet från linserna och blanda ner linserna i äggblandningen. Mosa linserna medan allt rörs ihop. Stek biffarna i smör. Klicka ut cirka en deciliter av smeten per biff.

Myntasås
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Servera med ugnsrostade rotfrukter.