Very British indeed

Vad sägs om att sätta lite brittisk twist på ostbrickan i jul? En vällagrad cheddar har en ordentlig skärpa som passar perfekt ihop med julens smakupplevelser. Vi har valt ut fyra spännande varianter från de bästa tillverkarna.

1. Orkney Cheddar

Orkney White Mature Cheddar tillverkas uteslutande på mjölk från öns egna kor och enligt det traditionella hantverk som är unikt för Orkney. Resultatet är en ost med en krämig och fyllig karaktär som kommer till sin rätt på både ostbrickor och smörgåsar. Orkney Cheddar är även utmärkt i matlagning eftersom den speciella tillverkningen gör att osten släpper från sig mindre olja vid smältning.

2. Seriously Strong White Vintage

I Stranraen i sydöstra Skottland finns den anrika osttillverkaren McLelland. Seriously Strong White Vintage lagras i minst 18 månader och har en intensiv och fyllig smak med karamelltoner. Utsökt läcker på hamburgare, toast eller i en omelett.

3. Cheddar Oak smoked

Från Preston i västra England kommer Grandma Singleton’s Naturally Oak Smoked Cheddar. En cheddar som har fått sin säregna karaktär genom att rökas på det lilla mejeriets eget rökeri och som blir en smaksensation på vilken ostbricka som helst.

4. Cahills Irish Porter

Cahill’s Farmhouse Cheese i irländska Limerick är ett familjeföretag i tredje generationen. Här tillverkar man sin ost för hand på traditionellt vis och en specialitet är den smaksatta cheddarn som platsar på de bästa av ostbrickor. Irish Porter har ett vackert brunspräckligt skal och en tydlig smak av porter som tillverkas av Guinness.