Yoghurtguiden

Lindahls Salakis är en serie mångsidiga mejeriprodukter med inspiration från kontinenten. Här hittar du bland annat tre sorters naturell yoghurt där var och en är tillverkad efter de traditionella originalrecept som ger yoghurten sina särskilda egenskaper och användningsområden. Här har du en snabbguide och en samling fina recept från vår matstylist Fia!

Syrlig och frisk med fast konsistens

SALAKIS GREKISK YOGHURT har en frisk och något syrligare smak än den turkiska yoghurten och en lite fastare konsistens. Perfekt till frukost och mellanmål liksom till kalla rätter och desserter. Den grekiska yoghurten är rik på protein som suger upp vätska från grönsaker, frukter och bär och är därför idealisk till röror som tzatziki.

  • 10% fett, 5,2% protein
  • Levereras i 1 kg hink
  • Finns även som ekologisk

Krämig och mild med behaglig syra

SALAKIS TURKISK YOGHURT är vår mest sålda matlagningsyoghurt. Mild, med en behaglig syra och krämig konsistens. Underbar till frukost och mellanmål, som den är eller med bär och frukt. Perfekt till kalla såser, röror, efterrätter, bakning och i matlagning där du värmer, men inte kokar yoghurten.

  • 10% fett, 4,2% protein
  • Levereras i 1 kg och 5 kg hinkar
  • Finns även som ekologisk och som laktosfri

Rund, gräddig och kokbar

SALAKIS RYSK YOGHURT har en högre fetthalt än turkisk och grekisk yoghurt och konsistensen påminner om löst vispad grädde. Smaken är rund samtidigt som du får yoghurtens milda, friska syra. Rysk yoghurt är kokbar och därför ett utmärkt alternativ till vispgrädde och crème fraiche i det varma köket.

  • 17% fett, 3,4% protein
  • Levereras i 500 g hink

Vaniljyoghurt med bär och dadlar

10 portioner
Ingredienser
  • 15 dl Salakis Grekisk Yoghurt
  • 3 tsk vanilj
  • ½ dl honung
  • dadlar
  • kokos
  • färska bär
Så här gör du

Rör ihop yoghurt med vanilj och honung. Lägg i skålar. Toppa med hackade dadlar, kokos och färska bär.

Yoghurt med mandariner

10 portioner
Ingredienser
  • 15 dl Salakis Grekisk Yoghurt
  • konserverade mandariner
  • granola
  • flytande honung
Så här gör du

Lägg upp yoghurten i skålar. Lägg på mandariner, strö över granola och ringla över honung.

Mangoglass med banan

10 portioner
Ingredienser
  • 15 dl Salakis Grekisk Yoghurt
  • 450 g frusen mango
  • 3 st bananer
  • rostad kokos
Så här gör du

Lägg yoghurten i en mixer med mango, banan och kokos. Mixa samman till en jämn glass. Lägg upp i skålar och strö över lite kokos.

Äppelyoghurt med kanel och nötter

10 portioner
Ingredienser
  • 15 dl Salakis Grekisk Yoghurt
  • 2 dl äppelmos
  • 1 msk kanel
  • äpple
  • rostade hasselnötter
  • flytande honung
Så här gör du

Blanda yoghurt med äppelmos och kanel. Lägg upp i skålar. Skär äpple i bitar och lägg på. Toppa med hasselnötter och lite honung.

Yoghurtmousse med honung och mandel

10 portioner
Ingredienser
  • 3 dl Skånemejerier Ekologisk Vispgrädde
  • 1 l Salakis Grekisk Yoghurt
  • flytande honung
  • rostad flagad mandel
Så här gör du

Vispa grädden och blanda med yoghurten. Häll honungen i glas och lägg på moussen. Toppa med rostad mandel.

Gremolatayoghurt

10 portioner
Ingredienser
  • 8 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 3 st citroner
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • ½ dl olivolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Lägg yoghurten i en skål. Riv zest från citron och häll i tillsammans med bladpersilja, olivolja och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Dill- och gurkröra

10 portioner
Ingredienser
  • 8 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 2 st gurkor
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad dill
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Lägg yoghurten i en skål. Riv gurka på ett rivjärn och pressa ur vattnet. Pressa i vitlök och rör i tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar.

Tahiniyoghurt med citron

10 portioner
Ingredienser
  • 8 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • ½ dl tahini
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st citroner, zest
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Rör ihop yoghurten med tahini, pressad vitlök och zest från citron. Smaka av med salt och peppar.

Rödbetstzaziki

10 portioner
Ingredienser
  • 8 dl Salakis Turkisk Yoghurt
  • 250 g kokta rödbetor
  • 4 st vitlöksklyftor
  • salt
  • peppar
Så här gör du

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa ihop till en jämn sås. Smaka av med salt och peppar.

Kryddig morotsoppa med tomat

10 portioner
Ingredienser
  • 1 st purjolök
  • 16 st morötter
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 12 dl vatten
  • 3 st tärningar grönsaksbuljong
  • 5 st tomater
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk chili
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 dl Salakis Rysk Yoghurt
  • salt
  • peppar
  • rostade pumpafrön
  • rostade solrosfrön
  • hackad chili
Så här gör du

Strimla purjolök och fräs i en kastrull. Skär morötterna i bitar och lägg i tillsammans med vatten, buljong, tomater och kryddor. Låt puttra tills morötterna är mjuka. Lägg i yoghurten. Mixa slät med en stavmixer. Häll upp och toppa med frön och chili.

Pasta med örter och yoghurt

10 portioner
Ingredienser
  • pasta
  • 17 dl Salakis Rysk Yoghurt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 dl hackad mynta
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • salt
  • peppar
  • rostade pinjenöter
Så här gör du

Koka pasta enligt anvisningar på förpackningen. Lägg yoghurten i en skål. Pressa i vitlök och rör i örter. Krydda med salt och peppar. Blanda såsen med den nykokta pastan. Strö över pinjenötter och njut.

Skinkpaj med broccoli

10 portioner
Ingredienser
  • 250 g Skånemejerier Ekologiskt Smör
  • 4 dl mjöl
  • 1¼ dl vatten
  • 6 dl Salakis Rysk Yoghurt
  • 8 st ägg
  • 300 g Allerum Double Cheese riven
  • salt
  • peppar
  • 2 st purjolökar
  • 2 st broccoli
  • 300 g rökt skinka, strimlad
Så här gör du

Lägg 50 g smör, mjöl och 2 st ägg i en mixer. Kör ihop och häll i vatten. Lägg pajdegen i folie och låt vila i kylen i ca 20 minuter. Kavla ut och skiva på resten av smöret tunt. Vik ihop och kavla ut. Vik ihop tre gånger och lägg in i kylen i ca 20 minuter. Kavla ut tunt och vik ihop tre gånger. Kavla ut till formens storlek. Rör ihop yoghurten med 6 st ägg och ost. Krydda med salt och peppar. Hacka purjolök och fräs i en panna. Dela broccolin i mindre bitar. Häll äggstanningen i pajskalet. Lägg på grönsaker och skinka. Grädda i 200°C i ca 20 minuter.

Tips! För en snabbare paj, använd färdig smördeg.