Äppelkompott med vanlijcrème och havregrynscrumble

10 portioner

Ingredienser

  • 200 g äpple, urkärnat, i bitar
  • 2 msk vatten eller vittvin
  • ½ dl strösocker
  • ½ st vaniljstång
VANILJCRÈME
  • 1 dl standardmjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång, urskrapad
  • 1 dl strösocker
  • 3 st äggulor
  • 1 st ägg
  • 15 g maizena, utrört i lite vatten
HAVREGRYNSCRUMBLE
  • 3 ½ havregryn
  • 40 g smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 krm bakpulver

Gör så här

Äppelkompott: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka i ca 7 min under försiktig omrörning. Vill man ha lite större bitar så rör man inte förrän precis i slutet av tillagningen. Fördela kompotten i portionsglas och ställ i kylskåp.

Vaniljcrème: Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång som är urskrapad, låt även barken vara med, låt stå och dra i ca 10 min. Rör ihop sockret med äggulorna och ägget, slå över gräddmjölken och rör samman ordentligt med maizenan. Sjud försiktigt smeten i en tjockbottnad kastrull till en tjock kräm under ständig vispning tills första bubblan kommer upp till ytan, smeten får inte överstiga 83° då den blir till äggröra. Kyl av kastrullen omedelbart i iskallt vattenbad så att kokningen hävs.

Havregrynscrumble: Arbeta samman allt till en smulig massa. Strö ut på plåt och baka av tills gyllenbrunt i ugn på 180° i ca
15 min. Blanda runt då och då så det blir jämnt bakat.

Servering: Portionera den kalla vaniljcrèmen på äpplekompotten i serveringsglasen. Toppa med havregrynscrumblen.